NRK Meny
Normal

Eide: Kongos statsminster følger saken tett

Den norske representanten i Kongo har sammen med EUs representant møtt Kongos statsminister, Augustin Ponyo, om situasjonen til Joshua French i dag.

– Så lenge Joshua French er i Kongo, så har jeg ett hovedformål i denne saken, og det er å få ham trygt hjem, sa utenriksminister Espen Barth Eide da han mandag orienterte om Norges diplomatiske kontakt med Kongo etter at Tjostolv Moland døde.

Video: Norges utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter at det nå er etablert kontakt mellom norske og kongolesiske myndigheter.

– I dag har det vært møter med statsministeren i Kongo, der vår og EUs representant i landet var til stede. Det ble både snakket om båren til Tjostolv Moland og om situasjonen til Joshua French. Vår forventing er at Kongos myndigheter får umiddelbar fortgang i arbeidet å besvare de henvendelsene vi lenge har rettet til dem om enten benådning eller soningsoverføring av Joshua French, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

– Følger saken tett

Utenriksdepartementet har fått skarp kritikk fra familien til Moland og French for at de har gjort for lite for å få de to drapsdømte hjem til Norge. Det er en kritikk Eide ikke sier seg enig i.

– Jeg har i et møte med advokaten fått oppklart noen misforståelser. Det er sendt flere konkrete forslag til soningsoverføring, og det manglende svaret ligger på kongolesisk side og ikke på vår side. Det jeg kan love videre er at vi kommer til å jobbe med denne saken til vi har fått til en soningsoverføring eller en benådning.

Hva sa Kongos statsminister i møtet?

– Han var veldig opptatt av å uttrykke sine kondolanser til det norske folk og familien. Han informerte oss om at arbeidet med saken og at han fulgte den tett.

Når kommer kisten med Moland hjem til Norge?

– Jeg håper det blir så fort som overhodet mulig. Jeg regner med at det kan skje når de prosesser som kreves når noen er funnet omkommet er gjennomført, og det håper jeg er meget snart.

Kunne ha støttet Kongo mer

Flere har tidligere pekt på at Norge ikke har lagt nok press på kongolesiske myndigheter, blant annet så har de ble pekt på at Norge bidrar med nær 200 millioner i bistand til det vestafrikanske landet.

– Nå er det slik at Norge ikke har noen tradisjonell direkte bilaterale avtaler med Kongo, så det har aldri vært noen støtte å trekke tilbake, men det kan jo selvfølgelig tenkes at Norge kunne ha bidratt med mer støtte hvis det ikke hadde vært for denne saken, sier Barth Eide.

Dette har ført til at Norge ikke har hatt så stort handlingsrom.

– For denne saken har kastet kraftige skygger over forholdet mellom Kongo og Norge. Samtidig er dette et land vi har hatt begrenset kontakt med, faktisk har det meste handlet om denne saken. Og jeg minner om at Storbritannia, som har betraktelig mer kontakt og samarbeid med Kongo, heller ikke har lyktes i denne saken.

Sendt til obduksjon

Tidligere i dag fikk de etterlatte etter avdøde Tjostolv Moland lovnader om at båren hans skal komme hjem til Norge, så fort det lar seg gjøre.

– Utenriksdepartementet har lovet oss nå at båren til Tjostolv Moland vil komme hjem til Norge, fortalte advokat Hans Marius Graasvold NRK tidligere i dag.

Ifølge nyhetsbyrået AFP etterforsker kongolesiske myndigheter dødsfallet, for å avdekke om det skyldes selvmord eller drap. Moland er nå sendt til et lokalt sykehus for obduksjon.

– Legen som er utnevnt av norske myndigheter, har undersøkt den avdøde. Liket er nå sendt til sykehuset Mama Yemo for obduksjon, sier talsmann for kongolesiske myndigheter Lambert Mende.

Det var i går cellekamerat Joshua French, ifølge kongolesisk tv, fant sin venn på cellen i Kinshasa, der de har sittet siden de ble overflyttet fra Kisangani i 2011.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt