Avviser kritikken fra tidligere Kongo-advokat

Utenriksminister Espen Barth Eide utelukker ikke at situasjonen til Tjostolv Moland og Joshua French kunne vært behandlet annerledes. Men å betale dem ut har ikke vært et alternativ, sier han.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide på pressemøtet i UD søndag ettermiddag, der det ble bekreftet at Tjostolv Moland som har sittet i fengsel i Kongo siden 2009 er død.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I går morges ble Tjostolv Moland funnet død på cella i Kongo der han siden 2009 har sittet fengslet sammen med Joshua French.

Morten Furuholmen, den tidligere advokaten til de to Kongo-fangene, mener norske myndigheter burde betalt Kongo for å få nordmennene fraktet hjem.

– Når det er en stat som Kongo, som velger å se bort fra bevis, som velger å se bort fra menneskerettigheter så fordrer det etter min oppfatning en handleplikt der man benytter andre virkemidler enn de konvensjonelle, sier Furuholmen til NRK.

– Det er klart at det er veldig kontroversielt å hevde slike synspunkter. Men hvis det er liv det står om, så må det vurderes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Morten Furuholmen

Kongo-fangenes tidligere advokat Morten Furuholmen mener norske myndigheter burde betalt for å få Moland og French ut av Kongo.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ikke mulig

En slik betaling har ikke vært noe alternativ for UD, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

– Det gjør ikke Norge, og heller ikke Storbritannia. Vi har vært enige om å ikke gå med på slike krav, sier utenriksministeren til NRK.

– Det er litt underlig når en norsk advokat helt åpent tar til orde for korrupsjon, svarer han til Furuholmen.

– Kunne UD gjort noe annerledes?

– Man skal prinsipielt aldri si at man aldri kunne gjort noe annerledes. Man må alltid stille seg spørsmålet om man kunne gjort noe mer, sier Eide.

– Men jeg kan med hånden på hjertet si at det ikke finnes noen sammenlignbar sak, som vi har brukt så mye tid, energi og ressurser på som denne, sier han.

Fant kameraten død

Det var Joshua French som fant Moland død på cella søndag morgen. Begge familiene til de to Kongo-fangene French og Moland har etter nyheten om sistnevntes død gått hardt ut mot UDs arbeid.

Les:

Tjostolv Molands far, Knut Moland, sier til NRK at UD må hjelpe Joshua French hjem nå, og mener det vil være en diplomatisk kollaps dersom de ikke får båren med sønnen hjem.

Utenriksministeren sier til NRK at UD nå gjør det de kan for å få både Joshua French og båren til Tjostolv Moland hjem.

– Jeg har veldig stor forståelse for den frustrasjon og fortvilelse som familien nå opplever. Dette er jo en dypt tragisk situasjon for Moland, hans familie og Joshua French, som har delt skjebne med han den siste tiden, sier Eide, og legger til:

– Derfor er mitt fulle fokus nå på hvordan vi kan få French fortest mulig hjem, og selvfølgelig hvordan vi kan få Tjostolv Molands båre hjem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Knut Moland

Knut Moland er sint på norske myndigheter som han mener ikke har gjort nok for å få sin sønn og Joshua French ut av Kongo.

Foto: Leif Dahlen / NRK

Styrker tilstedeværelsen i Kongo

Utenriksdepartementet bekrefter at det vil være ulike samtaler både i Norge og med myndighetene i Kongo fortløpende utover dagen.

– Det jobbes med det praktiske med hurtig hjemsendelse av båren og med å sikre behovene til French, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NRK mandag morgen.

UD styrker også sin tilstedeværelse i Kongo.

– Vi sender en ekstra person fra en annen ambassade i Afrika, og den personen vil være på vei for å hjelpe til i Kongo så snart flyforbindelsene gjør det mulig, svarer Elsebutangen.

SISTE NYTT

Siste meldinger