– Det haster med å få French hjem

UTENRIKSDEPARTEMENTET (NRK.no): Familien og advokaten til Joshua French sitter mandag morgen i møte med utenriksminister Espen Barth Eide med mål om å få hjem French så raskt som mulig.

Hans Marius Graasvold

KLAR FOR MØTE: Advokat Hans Marius Graasvold håper UD og Espen Barth Eide vil engasjere seg mer etter Molands dødsfall. Han mener det nå er viktig å få sendt French hjem.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Mandag klokken 10.30 startet et møte hos Utenriksdepartementet om dødsfallet til Tjostolv Moland, og den videre skjebnen til den andre fengslede nordmannen i Kongo.

Joshua French

Joshua French

Foto: Kristian Aanonsen / NRK

Spesielt situasjonen til kameraten Joshua French som fortsatt sitter igjen på cella i Kongo vil være et tema på møtet, sier advokaten hans.

– Vi forventer at UD nå intensiverer arbeidet med å få French hjem, og at også Espen Barth Eide selv engasjerer seg personlig, sier Hans Marius Graasvold til NRK like før møtet startet.

Les også: Tjostolv Moland funnet død på cella

Advokaten forteller at Utenriksdepartementet vil møte både ham, moren til Kari Hilde French og kanskje også søsteren til mannen som fortsatt sitter på cella i Kongo.

Graasvold og familien har vært svært kritisk til at French ble sittende alene på cella etter at Moland var død. Han mener mer må gjøres, og håper derfor på en god dialog for ny utvikling i saken.

– Vi har bedt om et møte med UD for å snakke med dem om hvordan French kan få komme til Norge. Det har vært en voldsom påkjenning og dette er en ytterligere påkjenning, sier advokaten.

Kari Hilde French oppfordrer på bloggen sin det norske folk til å la det bli «en storm mot UD og våre myndigheter».

– Skriv, ring, send sms og mailer til UD, statsminister, justisminister og våre norske politikere. De rødgrønne har gjort lite og opposisjonen har heller ikke, med noen få unntak, vært noe interessert i å gjøre noe med Kongo-saken, fortsetter hun.

– Avgjørende for familien med fortgang

Advokaten forteller at både han og familien nå er veldig bekymret. De har ikke fått konkrete meldinger om at det er fare for helsa til Joshua French, men han sier at det som har skjedd de siste dagene gjør en allerede uholdbar situasjon verre.

– Hele tiden har situasjonen til de to vært umenneskelig, og nå er det ikke blitt noe bedre for French. Så nå haster det med å få ham hjem, sier Graasvold.

– Har dere fått noen forsikringer fra UD om hvordan dette skal foregå?
– Ikke ennå, men det er det vi skal snakke om her i dag, svarer Graasvold.

Han mener likevel det er helt avgjørende at nordmannen kan komme hjem til Norge på ett eller annet vis.

– Det er avgjørende for oss og hans familie at han kommer hjem så fort som mulig, sier advokaten.

Så vidt advokaten vet var det moren som sist snakket med French i går kveld. Familien og advokaten har løpende kontakt med ham, men er avhengig av at han ringer selv fra fengselet i Kongo.

– Han var sjokkert og veldig, veldig lei seg. Moland var en han hadde delt celle med over flere år, og de var viktige støttespillere for hverandre. Så når han nå står igjen alene er det veldig tungt, sier Graasvold.

Les også: Molands far klandrer UD
Les også: Eide avviser kritikk

Tjostolv Moland og Joshua French

DRAPSDØMTE: Både Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden i Kongo.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Dømt for drap

Tjostolv Moland er fra Vegårdshei i Aust-Agder fylke. Han ble 32 år gammel. De to nordmennene er dømt for drap på en mann de hadde leid inn som sjåfør. De ble dømt til døden for drapet, selv om de hele tiden bedyret sin uskyld.

NRK var ved flere anledninger i Kisangani og laget reportasjer om de elendige soningsforholdene de to nordmennene levde under.

Norge har lenge forsøkt å få de to norske statsborgerne utlevert fra Kongo, men dette har drøyd ut.

Det er over ett år siden at norsk UD sendte et forslag til utleveringsavtale for Joshua French og Tjostolv Moland, men det har gått lenge uten svar fra kongolesiske myndigheter. Utenriksminister Espen Barth Eide har også tatt opp saken direkte med Kongos president Joseph Kabila.

Kongo har tidligere gjort det klart at utleveringssaken er politisk vanskelig.

SISTE NYTT

Siste nytt