Hopp til innhold

Her skal Moland og French sone

De drapsdømte norske fangene Tjostolv Moland og Joshua French er nok de første i verden som har skålt og feiret at de skal sone i Ndolo-fengslet i Kinshasa.

Ndolo-fengslet i Kinshasa

Ndolo-fengslet i Kinshasa ble pusset opp og gjenåpnet i fjor.

Foto: FN

Ifølge Utenriksdepartementet vil Moland og French bli fraktet til Ndolo-fengslet midt i Kinshasa når de lander i hovedstaden senere i dag.

Med brask og bram, og med støtte fra FN, ble fengslet gjenåpnet i fjor. Ndolo skulle bli modellen på det nye fengselsvesenet i Den demokratiske republikken Kongo. Men det tok ikke lang tid før virkeligheten innhentet den ambisiøse drømmen.

– Generelt er fengselsforholdene i Kongo forferdelig dårlig. Fengslene er overbefolket, de blander dem uten dom med folk som sitter på lange og alvorlige dommer. Det er stor mangel på medisiner og epidemier sprer seg raskt, forteller informasjonsrådgiver i Amnesty, Ingvild Lyberg til NRk.

Forferdelige forhold

Midt i hovedstaden, bak høye gjerder og blant noen av Kongos farligste fanger vil Moland og French nå være førstereisgutter.

I Kisangani var de to nordmennene veteraner og ble respektert av sine medfanger. Joshua French gikk under navnet «doktor» og begge hadde høye militære grader.

Nå kan virkeligheten bli en annen for de to.

Tjostolv Moland og Joshua French

Tjostolv Moland og Joshua French har sittet fenglset i Kongo siden mai 2009, nå kan de møte en ny hverdag i Kinshasa.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den største forskjellen vil nok være at de nå igjen kan få sove i senger, og ikke bare på en madrass. Gulvet vil være av betong og ikke jord, og urinalet er ikke lenger rett utenfor døra.

Men der de før hadde respekt, møter de nå helt nye fanger og fangevoktere.

På sovesalene sover fangene to og to i køyesenger, men på grunn av plassmangel deler en del fanger også madrasser på gulvet.

I mars i år var det en tuberkulose-epidemi i fengslet. På grunn av mangel på rom delte friske og syke fanger rom, noe som førte til at sykdommen spredte seg raskt bak murene.

«Likhuset»

Det har vært litt usikkerhet rundt hvilket fengsel i Kinshasa nordmennene skal sone i.

Et av de andre aktuelle fengslene, Makala, blir bare kalt «likhuset» på folkemunne, på grunn av hvor mange som har mistet livet der. Ifølge internasjonale observatører er forholdene i Makala blant de verste i hele landet. I Ndolo er det noen bedre, men langt fra internasjonale standarer.

– Det er tøffe soningsforhold i Kongo og de møter ikke internasjonale standarder på noen som helst måte, forteller Lyberg.

Første steg

Overføringen til Kinshasa blir av Moland og French sine støttespillere regnet som det første steget for en eventuell soningsoverføring til Norge.

I Kinshasa er det mindre lokal prestisje og egeninteresse knyttet til å holde de to fengslet, har forsvarer Morten Furuholmen mange ganger poengtert.

Også UD har jobbet for å få de to ut av Kisangani og til hovedstaden der de har direkte kontakt med sentrale myndigheter. I september meldte blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre at en overføring til Kinsahsa var nært forestående, etter at han hadde snakket med Kongos utenriksminister i New York.

Ndolo-fengslet ble bygget i 1930, men har gjennomgått oppgarderinger siden den tid, og ble i fjor gjenåpnet etter å ha vært stengt i 14 år.

I utgangspunktet skal ikke fengslet ha mer enn 531 fanger, men bare på en måned tidligere i år kom det 558 fanger. Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som faktisk holdes innenfor murene.

SISTE NYTT

Siste nytt