Hopp til innhold

Egypt vil lokke turister med åpning av graver

Egypt fremskynder åpningen av tre historiske gravkamre i oldtidsbyen Luxor for å lokke turister til landet etter flystyrten på Sinaihalvøya.

Gravkammer nær Luxor

LUXOR: Tutankhamon ble farao i åtteårsalderen og døde cirka ti år senere. Graven hans ligger i en sarkofag som inneholder hans balsamerte lik i en kiste av gull. Nå skal Egypt åpne flere gravkamre i Luxor for besøk. En av disse er fra Tutankhamons tid.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp/NTB Scanpix

Flystyrten på Sinaihalvøya – der 224 russere mistet livet – kan være nok et slag mot turistindustrien i Egypt.

Russere har vært en viktig andel av turistene i populære feriemål i Egypt. Og bedre ble det ikke etter at flere flyselskaper stanset flyvninger til flere feriesteder i Egypt etter lørdagens flystyrt.

I kjølvannet av flystyrten fremskynder egyptiske myndigheter nå åpningen av tre historiske gravkamre i oldtidsbyen Luxor – med håp om å holde på og lokke flere turister til landet.

3000 år gamle oldtidsskatter

En av de mest betydningsfulle historiske skattene ble åpnet for besøk torsdag, melder nyhetsbyrået Ap. Det var gravkammeret til visekonge Huy fra farao Tutankhamons tid. Den inneholder veggmalerier som er en hyllest til den historiske regionen Nubian.

Egypts antikvitetsminister Mamdouh Eldamaty sier at gravkamrene er «blant de viktigste som er laget i Det nye rike», som betegner en epoke i Egypts oldtid.

Han sier at åpningen er en del av Egypts generelle plan om å markere nye arkeologiske funn, som skal holde på og lokke flere turister til landet.

Luxor er en by med en halv million innbyggere ved bredden av elven Nilen. Byen omtales som et museum med en rekke templer og graver som er mer enn 3000 år gamle.

Luxor i Egypt

OLDTIDSSKATTER: Luxor omtales som et museum med en rekke templer og graver. Det er i denne byen at egyptiske myndigeter skal åpne tre historiske gravkamre for besøk.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp/NTB Scanpix

– Ingen bevis for bombe i russisk fly

Samtidig mener amerikansk etterretning at Den islamske staten (IS) sannsynligvis stod bak da charterflyet styrtet. Deres opplysninger tyder på at en bombe plantet av terrorgruppen var årsaken til flystyrten.

Egypts sivilluftfartsminister Hossam Kamal sier derimot at etterforskere så langt ikke har funnet bevis for at det var eksplosiver om bord.

Kamal legger til at Egypt forholder seg til internasjonale sikkerhetsstandarder på alle flyplasser.

EGYPT-CRASH/ The remains of a Russian airliner are inspected by military investigators at the crash site at the al-Hasanah area in El Arish city, north Egypt

FLYSTYRT: Alle de 224 om bord mistet livet da et passasjerfly fra det russiske selskapet Kogalymavia styrtet på Sinaihalvøya lørdag morgen.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt