Hopp til innhold

Dette er «bomben» som gjør Putin rasende

IS har publisert et bilde av det de hevder er bomben som forårsaken flystyrten i Sinai 31. oktober. Russlands president Vjadimir Putin lover hevn.

IS hevder dette er bomben som styrtet det russiske flyet

VISER FRAM 'BOMBEBEVIS': Terrorgruppen IS hevder dette er bomben som ødela et russisk passasjerfly over Sinaihalvøya 31. oktober i år.

Foto: Skjermdump

Russisk fly styrtet i Sinai i Egypt 31. oktober 2015

Vrakrester fra det russiske flyet lå spredt over et stort område i Sinaiørkenen.

Foto: MAXIM GRIGORYEV / Afp

Bildet av den hjemmelagde bomben ble publisert i propagandamagasinet Dabiq. Der uttaler en IS-talsmann at bildet viser bomben som ble brukt til å ødelegge det russiske passasjerflyet over Sinaihalvøya – en ulykke som krevde 224 menneskeliv.

Flyet som styrtet rett etter avgang fra feriebyen Sharm el-Sheik var på vei hjem til St. Petersburg i Russland, fullpakket med feriereisende.

– Bomben var i kabinen

Lenge var det tvil om hvorfor flyet falt ned, men russiske myndigheter mener det var en bombe om bord. Deres etterforskere mente det var spor etter sprengstoff i vrakdelene. Bomben skulle være plassert i flyet av en IS-vennlig terrorgruppe i Sinai.

Den russiske avisen Kommersant skriver at den russiske etterforskningsgruppen mener at bomben var plassert inne i kabinen på Airbusflyet, og ikke i lasterommet slik det tidligere har vært antydet.

I følge avisen var bomben plassert bakerst i passasjerkabinen under et sete nærmest vinduet. Dette stemmer også med at det er funnet rester av bombematerialet på noen av de døde passasjerene.

Det er uklart hvordan bomben er blitt utløst. Det kan ha skjedd ved en tidsinnstilling eller ved at den skulle sprenges når flyet hadde nådd en viss høyde, skriver avisen som viser til kilder i etterforskningsgruppen.

Skjerper sikkerheten

Ferdskriveren på det russiske passasjerflyet som styrtet i Sinai 31. okt. 2015

Ifølge data fra denne ferdskriveren skjedde det noe unormalt 24 minutter etter avgang.

Foto: Uncredited / Ap

Men bombeteorien er ikke bekreftet av egyptiske myndigheter som har etterforskningsansvaret. De hevdet lenge at ingenting tyder på at det var en bombe ombord.

Samtidig gikk ryktene, og det ble antatt at selv om det ikke skulle være noen bombe ombord, ville det være fristende for mindre terrorgrupper å påberope seg ansvaret for å øke sin status og gjøre inntrykk på ledelsen i IS.

I går hevet Egypt sikkerhetsnivået på landets flyplasser, men luftfartsminister Hossam Kamal understreket at landets etterforskere ikke har kommet til noen konklusjon i granskingen av flykatastrofen 31. oktober.

– Vi tar i betraktning alle mulige årsaker bak flystyrten, inkludert muligheten for at flyet ble rammet av et terrorangrep. Derfor har egyptiske myndigheter styrket sikkerhetstiltakene på alle flyplasser, heter det i en pressemelding fra regjeringen i Kairo.

Lover hevn

Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin lover å jakte på terroristene kloden rundt.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Russlands president Vladimir Putin lovet hevn etter ulykken, og beordret intensivert bombing av IS-stillinger i Syria.

Samtidig ble det utlovet en dusør på 50 millioner amerikanske dollar til den eller de som kunne bringe gjerningsmennene til doms.

– Vi vil jakte på dem uansett hvor de måtte gjemme seg. Vi vil finne de skyldige bak terrorangrepet på Sinaihalvøya hvor som helst i verden og straffe dem, sa Putin.

Sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, sier at russiske eksperter mener at det har vært en hjemmelaget bombe på opptil 1 kilo TNT ombord på flyet. Den ble så detonert under flyvingen, noe som førte til at flyet gikk i oppløsning i luften. Dette forklarer hvorfor deler av flyskroget ble spredt over et så stort område, sier Bortnikov.

– Vi kan helt klart si at det var en terrorhandling, føyer han til.

SISTE NYTT

Siste nytt