Hopp til innhold

– Tror ikke dyregjødsel er årsak til E.coli-utbruddet

Tyske forskere sier E.coli-varianten som har forårsaket 25 dødsfall trolig ikke stammer fra dyregjødsel.

Traktor med gjødselspreder

Det er usannsynlig at grønnsakene kan ha blitt forurenset av dyreavføring, sier tyske forskere til avisen Taggesspiegel tirsdag.

Foto: Pål T. Rørby

E. coli-bakterie

E. coli-bakterien som er påvist hos menneskene som bor i eller har reist i Tyskland, er en mutant og mer giftig E. coli-bakterie enn det som er sett tidligere, opplyser WHO.

Foto: BODO MARKS / Afp

Den tyske avisen Taggesspiegel skriver i dag at E.coli-smitten som til nå har forårsaket 25 dødsfall og over 2000 sykdomstilfeller er forårsaket av en bakteriestamme som ikke er vanlig i fordøyelsessystemet hos dyr.

– Bakteriestammen enteroaggregative E.coli (EAEC) er ikke påvist i fordøyelsessystemet hos storfe, men er mer vanlig hos mennesker, sier Lothar Beutin ved det tyske føderale instituttet for risikovurdering.

EU-bønder vil ha kompensasjon for E.coli-tap

Han mener derfor det er usannsynlig at grønnsakene kan ha blitt forurenset av dyreavføring, skriver avisen.

Det kan tyde på at smiteutbruddet kan skyldes menneskelige forhold som for eksempel dårlig håndhygiene.

Resistent mot antibiotika

Ifølge en analyse av bakterien som det kinesiske geninstituttet BGI har gjennomført for universitetklinikken Hamburg-Eppendorf i Tyskland viser at den deler 93 prosent av arvestoffet med en E. coli-variant som er påvist i Den sentralafrikanske republikk.

Denne varianten er kjent for å gi kraftig diaré, men den nye stammen inneholder også arvestoff som ser ut til å kunne forårsake blødende tykktarmsbetennelse og nyresvikt.

Bakterien har også flere gener som bidrar til å gjøre den resistent mot antibiotika.

Gode temperaturforhold for bakterier

Den nordtyske gården i landsbyen Bienenbuettel i delstaten Niedersachsen ble søndag utpekt som mulig opprinnelsessted for smitteutbruddet.

Det dyrkes blant annet bønnespirer på gården, og siden disse vokser under temperaturer på rundt 37 grader, gir det god grobunn for bakterier.

Sjef for gården Gaertnerhof Bienenbuet Klaus Verbeck stilte seg mandag uforstående til at smitten kunne stamme fra hans bønnespireplantasje .

– Spirene er kun dyrket fra frø i vann. De er ikke gjødslet i det hele tatt, og det blir heller ikke brukt dyregjødsel andre steder på gården, sa Verbeck til Neue Osnabruecker Zeitung.

Kan forbli uløst

De første 23 av totalt 40 prøver fra gården i Bienenbuettel ble i går ferdig analysert, og det er så langt ikke påvist E.coli-smitte .

Helsemyndighetene har tatt bakterieprøver fra frøene, vann, ventilasjonsanlegget og arbeidsflater, men det vil ta tid før plantasjen kan friskmeldes helt. Det er heller ikke sikkert at man noen gang vil få et klart svar på hva som er smittekilden.

Tyske forbrukere blir derfor fortsatt advart mot å spise tomater, agurk, salat og bønnespirer fra de nordlige delene av landet.

Det ser likevel ut til at utbruddet er på vei tilbake. 23. mai var foreløpig største smittetopp da 122 mennesker ble syke.

I løpet av tirsdag er 94 nye smittetilfeller påvist i Tyskland, ifølge nyhetsbyrået AP.

SISTE NYTT

Siste nytt