Hopp til innhold

Dypere i indisk korrupsjonsklister

Telenors indiske partner, Unitech, trekkes stadig nærmere sentrum i den omfattende korrupsjonsskandalen i forbindelse med tildeling av mobillisenser i 2008.

Den indiske eks-teleministeren A.Raja arrestert

Den indiske eks-teleministeren A.Raja ble arrestert på grunn av korrupsjonsanklager.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Unitech nevnes nå som ett av de to selskapene som har hatt størst utbytte av sitt gode forhold til den avsatte og arresterte eks-teleministeren.

– Snyltet staten for milliarder

Den forhenværende teleministeren, Andimuthu Raja, skal ha delt ut telelisensene på en slik måte at den indiske staten gikk glipp av om lag 200 milliarder kroner.

Seks til elleve av disse milliardene stammer fra Telenors oppkjøp av Unitechs mobilaksjer.

Unitech betalte ca 2 milliarder norske kroner for sine lisenser. Kort tid senere ble 60 % av disse aksjene solgt til Telenor for om lag 8 milliarder kroner.

Hele porteføljen som Unitech hadde fått på billigsalg fra en «snill» minister, hadde med andre ord en markedsverdi på mer enn 13 milliarder kroner. Det er blant annet denne differansen som er utgangspunkt for myndighetenes regnestykke om tapte inntekter for statskassen.

Vil tyste på sjefen

Uninor

Omstendighetene rundt Telenors oppkjøp av 60 prosent av aksjene i det indiske selskapet Unitech blir gransket av indisk politi.

Foto: Aftenposten/Svein Erik Furulund

Den tidligere teleministeren A. Raja sitter nå i varetekt, men slipper ut over helgen. Hans statssekretær og privatsekretær ble arrestert sammen med ham. Alle nekter straffskyld.

Raja hevder at han bare fortsatte praksisen fra tidligere teleministre og lisenstildelinger, noe påtalemyndigheten er uenig i.

Raja har imidlertid fått et problem. Den arresterte statssekretæren, Siddarth Behura, som mener han er uskyldig, skal ha sagt seg villig til å samarbeide med det føderale politiet CBI.

Behura skal være villig til å fortelle alt han vet om selve tildelingsprosessen der søknadsfrister ble flyttet på og kriterier endret, angivelig med tilbakevirkende kraft, slik at seriøse konkurrenter til «favorittsøkerne» ble utelukket.

«Follow the money»

Den indiske staten skal ha tapt 200 milliarder kroner på A. Rajas «vennetjenester», men ingen har til nå sagt noe om hvor mye Raja selv skal ha tjent på ulovlighetene.

Indisiene har vært mange og ble omtalt i indisk presse før teleministeren ble tvunget til å gå av i november i fjor, men håndfaste bevis har vært mangelvare.

Jon Fredrik Baksaas

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas avviser at deres indiske selskap Uninor har fått mobillisens på en uregelmessig måte.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Men ifølge indiske presse skal CBI ha beslaglagt en rekke notater og dokumenter, e-poster og harddisker som dokumenterer lovbruddene.

CBI skal også være i besittelse av kontoutskrifter der ett av selskapene som fikk tildelt telelisenser , via et frontselskap, skal ha overført millionbeløp til et selskap som kontrolleres av A. Raja.

Ingenting er offentliggjort, men i følge Times of India skal CBI ha vist en investering på om lag 250 millioner kroner i et sørindisk TV-selskap spesiell interesse.

Pengene skal ha vært sporet elektronisk fra India via stråselskaper og ti forskjellige skatteparadiser før de så er blitt tilbakeført og hvitvasket gjennom oppkjøp av legale indiske selskaper.

«Telenor of Norway»

Den norske telegiganten er blitt en gjenganger i skriveriene om den indiske mobillisensskandalen - den såkalte 2G scam. Senest i Hindustan Times i dag refereres det til M/S Telenor of Norway.

Men Telenor er aldri trukket inn som en del av selve korrupsjonsskandalen.

Selskapet har kun nevnt som en deltager i kampen om indiske telekunder, etter at den irregulære tildelingsprosessen var et faktum, og fordi oppkjøpet av aksjemajoriteten i Unitechs mobildivisjon har gitt myndighetene en markedspris å forholde seg til.

Telenor har på sin side hele tiden hevdet at selskapet ikke har gjort noe galt, selv om selve oppkjøpet kan ha skjedd på sviktende premisser, sett på bakgrunn av opplysninger som er kommet frem i ettertid.

Mobilbrukerne kan lide

Retten vil avgjøre hva slags straff A. Raja vil få, men indiske medier har vært opptatt av hvordan myndighetene vil straffe teleselskapene som med sine romslige bestikkelser gjorde korrupsjonsskandalen mulig.

I motsetning til f.eks. Telenor, hadde partneren Unitech ingen tidligere erfaring med teletjenester. Eiendomsselskapet Unitech investerte i mobillisensene kun for å spekulere i videresalg, noe som også var i strid med forutsetningene.

Kraftige røster har hevet seg i India og krevd at hele prosessen nulles og at lisenstildelingen må gjøres om igjen - i henhold til lover og regler. Men da vil innehaverne av 750 millioner mobilabonnementer lide.

– Telenor kan sitte igjen med «svarteper»

Telenor i India

Mye tyder på at indiske myndigheter ikke vil provosere mobilbrukerne, fordi de i tillegg er velgere.

Foto: NOAH SEELAM / AFP

Etter det NRK har grunn til å tro har heller ikke Telenor mye å frykte fra den kanten. En straff til Telenor vil kunne slå tilbake på India.

De færreste utenlandske selskaper vil investere i India på slike betingelser og er det noe indiske myndigheter har sansen for om dagen så er det utenlandske investeringer.

Men om det selskapet Telenor kjøpte seg inn i, som i dag heter Uninor, blir idømt bøter som tilsvarer den summen myndighetene tapte på videresalget, så kan det hende at Telenor blir sittende igjen med en økonomisk «svarteper».

Det er ikke sikkert at Telenors aksjonærer, hvorav mange allerede i utgangspunktet var skeptiske til investeringene i India, vil sette pris på et slikt utfall.

SISTE NYTT

Siste nytt