NRK Meny
Normal

Kan få bot langt over 175 millioner

Teleselskapene som har jukset seg til billige 2G-konsesjoner i India, inkludert Telenors indiske partner Unitech, kan vente seg bøter i mangemillionerklassen.

Uninor
Foto: Aftenposten/Svein Erik Furulund

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Den indiske staten ble snytt for rundt 200 milliarder kroner da den tidligere teleministeren solgte mobillisenser på billigsalg.

Nå vil myndighetene ha tilbake disse pengene.

Alt tyder på at de teleselskapene som sikret seg disse lisensene ved å samarbeide med den korrupte eks-teleministeren A. Raja, ikke mister konsesjonene sine, da dette bare rammer uskyldige forbrukere som vil miste tjenester de betaler for, skriver avisen The Asian Age i dag.

Men selskapene vil bli straffet økonomisk.

Den indiske avisen skriver at de teleselskapene som var etablert (virkelig var en mobiloperatør) før den famøse 2G-tildelingen, vil få en bot på rundt 175 millioner kroner. De nye selskapene derimot vil få en bot som er «langt høyere», ifølge avisen.

Uninor består av Telenor og Telenors indiske partner Unitech. Unitech, som opprinnelig var et eiendomsselskap inntil det fikk mobillisens, er ett av selskapene som har jukset til seg billige konsesjoner.

Unitech er en av de nye aktørene som altså kan vente en bot «langt høyere» enn 175 millioner kroner.

Det er Det sentrale politibyrået (CBI) som etterforsker korrupsjonsdelen av 2G-saken, mens det indiske skattepolitiet har fått ansvaret for å undersøke hvitvasking og valutasvindel tilknyttet skandalen.

Fortsetter å lamme indisk politikk

Mandag for tre uker siden talte USA's president Barack Obama til den indiske nasjonalforsamlingen. Etter det har ingenting skjedd. Teleskandalen har tatt all oppmerksomhet.

Opposisjonen har lammet alle møter med høylydte krav om en uavhengig granskningskommisjon, noe regjeringen motsetter seg.

Et forsøk i helgen på å finne en løsning førte ikke frem. I dag måtte møtene avbrytes i begge av nasjonalforsamlingens kamre, men det skal gjøres nye forsøk i morgen, uten at det er noen bevegelse i den fastlåste konflikten.

Må gjøre noe

Det er ikke bare opposisjonen i nasjonalforsamlingen som er misfornøyd med teleselskapene og den tidligere teleministeren.

Mobilkundene, som betaler regningen, er heller ikke blide.

Regjeringen har ikke noe valg: Juksemakerne må - bokstavelig talt - betale prisen. Og holdningen skal være at statskassa skal ikke lide på grunn av smarte forretningsfolks kreative smøring av utro tjenere.

Det er lagt frem beregninger som tilsier at den indiske staten ble snytt for rundt 200 milliarder kroner da teleminister Raja delte ut mobilkonsesjonene uten offisiell anbudsrunde.

Et enkelt regnestykke tilsier da at de sju telejukserne må betale i gjennomsnitt ca 30 milliarder kroner hver.

Det er lite sannsynlig at dette vil oppfylles, da slike summer vil bety konkurser. Noe som igjen vil ramme mobilkundene. Men det er ikke usannsynlig at det kan bli snakk om milliardbøter. Dette vil bli klart i løpet av få dager, skriver The Asian Age .