Hopp til innhold

Indiske Telenor-lisenser kan bli kansellert

I India går Teletilsynet inn for at 69 av de 122 mobillisensene som ble tildelt under forhenværende teleminister A. Raja, skal trekkes tilbake.

Telenor i India

Indiske mobilkunder kan bli stående uten operatør etter at det indiske teletilsynet går inn for å trekke tilbake flere mobillisenser. Telenor har eierinteresser til 8 av lisensene.

Foto: NOAH SEELAM / AFP

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Ifølge Indias største avis Hindustan Times tilhører 8 av disse lisensene Uninor, det norsk-indiske teleselskapet der Telenor eier 67 prosent av aksjene og det indiske Unitech de resterende 33 prosent.

Konsekvensen kan bli at millioner av indiske mobilkunder står uten operatør.

Korrupsjonsskandale

Baksaas og Telenor går inn i India.

I 2008 bestemte konsernsjef Jon Fredrik Baksaas å ta Telenor inn i India.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Den indiske teleministeren A. Raja gikk av tidligere denne uken. Han solgte i 2008 mobilkonsesjoner for priser fastsatt i år 2000 i stedet for å kreve markedspris slik den var for to år siden.

Ifølge den indiske riksrevisjonen tapte staten mer enn 200 milliarder kroner på dette billigsalget, som A. Raja skal ha tjent godt på.

Et av selskapene som nøt godt av A. Rajas kreative bokføring var Unitech, Telenors partner i Uninor.

Telenor har altså ingenting med den største korrupsjonsskandalen i indisk historie å gjøre.

Ulovlighetene i forbindelse med konsesjonstildelingen skjedde før Telenor kjøpte seg inn i Unitech.

Uninor trekkes inn

I går refererte indiske medier til Unitech, nå trekkes Uninor inn i bildet.

– Kravet om kansellering av lisensene skjer på bakgrunn av misligholdelse av konsesjonsvilkårene, sier en talsmann for Telecom Regulatory Authority of India til Hindustan Times.

Han mener disse selskapene i tillegg må straffes.

Uten å gå i detalj om hvilke punkter Uninor og de fire andre selskapene har brutt, sier talsmannen for TRAI at konsesjonsvilkårne i detalj beskriver fremdriftstempoet selskapene må forholde seg til, samt straffen for å bryte disse kravene.

Teletilsynets innspill er bare en anbefaling, og ikke et direktiv, nå er det opp til Teledepartementet å bestemme om de skal følge anbefalingen.

Opprydning i bransjen

Uninor og de fire andre selskapene vil få anledning til å imøtegå TRAIs anbefaling, men en kommentator på fjernsynskanalen NDTV 24 sier det blir vanskelig for departementet å se bort i fra Teletilsynets innstilling.

Telebransjen i India er i en dyp krise etter ministerens avgang og avsløringen av den verste korrupsjonsskandalen i landets historie.

Samtidig kan det bli praktisk vanskelig å ta konsekvensen av en kansellering av lisensene da det vil ramme millioner av uskyldige mobilkunder, sier den samme kommentatoren på NDTV 24.

Det er i tillegg to ubesvarte spørsmål ifølge NDTV: Er det juridisk mulig å trekke tilbake disse konsesjonene? Og hva hjelper det? Staten har tapt mer enn 200 milliarder kroner – det er de pengene man nå må innkreve.

Men aggresjonsnivået er så høyt i indisk politikk akkurat nå at noe drastisk må gjøres for å gjenopprette en smule tillit til aktørene i det som man nå får inntrykk av er en gjennområtten bransje.

– Ingen kommentar

Informasjonssjef i Telenor Esben Tuman sier Telenor ikke har blitt kontaktet av indiske myndigheter.

– Dette har vi ingen kommentar til fordi det er bare rykter og spekulasjoner, sier Tuman til NRK.no.

Nasjonalforsamlingen lammet

Opposisjonen har i dagevis sabotert arbeidet i nasjonalforsamlingen med krav om at statsministeren må forklare seg om hvorfor han ikke stanset sin egen teleminister, og hvorfor han har forholdt seg taus om denne gryende skandalen i 15 måneder.

Parallelt har indisk høyesterett bedt om en offisiell redegjørelse fra statsministerens kontor om statsministerens rolle i teleskandalen, som kan komme til å få ytterligere politiske konsekvenser for regjeringen.

I en slik sammenheng kan det være fristende for Teledepartementet å ofre noen teleselskaper - som allerede har fått et frynsete rykte - dersom det kan gi inntrykk av at regjeringen har kontrollen og er villig til å fjerne de råtne eplene.