Dette var den norske jihadisten

En knapp måned før han ble drept, fortalte den norske IS-krigeren hva han gjorde i Syria. Det sjeldne opptaket ble publisert av NRK. Fredag ble det klart at det var hans enke som stod bak en selvmordsbombe i Istanbul.

Forteller for første gang hvorfor han reiste til Syria

I SYRIA: Høsten 2013 reiste den norske statsborgeren til Syria. Et drøyt år senere ble han drept.

Kort tid etter mannens død, skal kvinnen fra Dagestan ha angrepet en politistasjon midt i turistområdet av Istanbul og sprengt seg selv i luften.

Det var borgerkrigen i Syria som førte til at mannen i 20-åra nordmannen reiste ut for å krige, sier de som kjenner ham. TV-bildene fra landet opprørte mannen dypt. Høsten 2013 dro han fra Fredrikstad til Syria.

Først skal nordmannen ha vært tilknyttet al Nusrafronten, før han ble en del av IS sommeren 2014. Han fulgte med på hva mediene skrev om opprørsgruppene i Syria. Løgn, var nordmannens dom.

Siktet av PST for terror

Tidligere samme år ble nordmannen siktet etter terrorparagrafen. Det betyr at PST mistenker ham for å ha begått terror, medvirket til det eller forsøkt å utføre en terrorhandling.

Opptakene med den norske jihadisten ble gjort i oktober og november 2014 (se over), og gir et innblikk i tankemåten til norske fremmedkrigere.

I opptaket forklarer nordmannen at muslimer har en plikt til å hjelpe brødre og søstre i Syria. Han forteller at millioner av muslimer blir drept og voldtatt uten at noen sier en «dritt». IS prøver å ta tilbake landene og æren til muslimer.

Han innrømmet at gruppa han var en del av henrettet folk, blant annet «voldtektsmenn, homofile og tystere».

Samtidig sier han aldri at han selv har gjennomført slike handlinger direkte, han bruker i opptaket bare ordet «vi».

Familien til den drepte nordmannen har hørt opptakene med sønnen deres og godkjent at NRK bruker dem.

Norsk fremmedkriger om henrettelser

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt