Hopp til innhold

Nordmann i Syria: ​ – Vi henretter voldtektsmenn, homofile og tystere

En knapp måned før han ble drept, fortalte den norske IS-krigeren hva han gjorde i Syria. NRK har fått tilgang til de unike opptakene.

Forteller for første gang hvorfor han reiste til Syria

I SYRIA: Høsten 2013 reiste den norske statsborgeren til Syria. Et drøyt år senere ble han drept.

I en 38 minutter lang samtale med en venn i Norge, forklarer mannen i 20-årene hvorfor han kriger med terrorgruppen Den islamske staten (IS). Samtalene gir et sjeldent innblikk i tankemåten til norske fremmedkrigere.

Opptakene er gjort i oktober og november i år, like før nordmannen ble drept.

– Jeg har kommet hit for å få en bedre plass i den neste verden, for Allah har sagt at de som dør i jihad blir martyrer. Og martyrer får den høyeste plassen i paradiset.

Norsk fremmedkriger om henrettelser

I opptaket forklarer nordmannen at muslimer har en plikt til å hjelpe brødre og søstre i Syria. Han forteller at millioner av muslimer blir drept og voldtatt uten at noen sier en «dritt». IS prøver å ta tilbake landene og æren til muslimer.

– Når vi blir angrepet og slaktet som vi blir i dag, er det en plikt for oss i islam å svare tilbake til dem som undertrykker oss.

Forteller om henrettelser

Tidligere i år ble nordmannen siktet etter terrorparagrafen. Det betyr at PST mistenker ham for å ha begått terror, medvirket til det eller forsøkt å utføre en terrorhandling.

I samtalene sier nordmannen aldri direkte at han har henrettet eller drept noen. Han bruker uttrykket «vi»:

– Vi henretter folk, det er sant, men hvem er det vi henretter? La oss si at noen hadde kommet og voldtatt ungen din eller kona di, hva synes du hadde vært den beste straffen? Jeg synes det hadde vært døden. Vi henretter voldtektsmenn, homofile og folk som tyster.

Henrettelse i Irak

HENRETTELSER: Et bilde publisert på den ytterliggående islamistiske nettsiden Welayat Salahuddin som angivelig viser ISIL-styrker i ferd med å henrette fanger på et ukjent sted i Salah ad Din-provinsen i Irak i juni.

Foto: Welayat Salahuddin

– Har du vært med på henrettelser og sett diverse sånne ting eller?, spør kameraten.

– Jeg har vel sett og opplevd det meste du kan se og oppleve i krig. Men jeg skal ikke fortelle deg alt. For det jeg gjør her er for Gud, det er ikke for at jeg skal gå rundt og skryte om det til kompiser. Jeg har sett henrettelser ja, og hva skal jeg si? Jeg gir faen i de som blir henrettet, de får som fortjent. Jeg synes de fortjener å dø. Jeg hadde ikke nølt med å drepe dem.

I november i år sendte IS-krigeren et bilde av et maskingevær. «Shit kompis. Har du brukt det?», spør vennen i Norge.

– Denne her har jeg hatt i over ett år. Selvfølgelig har jeg brukt den. Jeg har brukt den ofte.

«Jeg har ikke kommet hit for å slakte folk, men for å redde dem»

Det var borgerkrigen i Syria som førte til at nordmannen reiste, sier de som kjenner ham. TV-bildene fra landet opprørte mannen dypt. Høsten 2013 dro han fra Fredrikstad til Syria.

Påstått angrep med kjemiske våpen Ghouta, Damaskus

DØDE BLIR PAKKET INN: I august 2013 anklaget opposisjonen regjeringsstyrkene i landet for å ha brukt kjemiske våpen til å begå en massakre på inntil 1.300 sivile i Damaskus-området. Slike bilder opprørte nordmannen sterkt.

Foto: STRINGER / Reuters

Først skal nordmannen ha vært tilknyttet al Nusrafronten, før han ble en del av IS sommeren 2014. Han fulgte med på hva mediene skrev om opprørsgruppene i Syria. Løgn, var nordmannens dom.

– Det mye dritt på nyhetene, men jeg ikke gal. Jeg har ikke kommet hit for å henrette barn, jeg har ikke kommet hit for å slakte folk, jeg er kommet hit for å redde dem.

Kompisen spør hvorfor IS dreper sjiamuslimer i Irak. «Dere kan ikke utrydde alle i hele verden som ikke tror på det samme som dere? Det blir jo veldig feil».

Sjia er ikke muslimer, de er fiendene våre. Vi er ute etter å fri oss selv. Vi er blitt undertrykket i Irak, vi blir slaktet som sauer i Tsjetsjenia. Det skjer i hele verden og nå er det på tide å stå opp.

Han sier til kompisen at det er vanskelig for utenforstående å skjønne hva IS egentlig er. Først må man forstå hvem Allah er, hvordan profetens liv var, hva islam er.

– Du må først forstå hva islam er og hvilken situasjon muslimer er i dag. Da kommer du til å forstå hvorfor akkurat IS er løsningen, hvorfor alle unge muslimer kommer hit, hvorfor vi kjemper.

– USA kan ikke vinne

I september i år åpnet USA for å bombe IS-mål i Syria. I hele høst har amerikanerne og arabiske allierte bombet IS. Den norske fremmedkrigeren sier USAs bomber ikke kan vinne mot ideologien IS står for.

– De kan ikke bekjempe en ideologi, for Allah har åpnet hjertene våre, og det kan ikke USA gjøre med.

En drøy måned senere ble nordmannen selv drept i det som skal ha vært et bombeangrep.

Bilder fra et amerikansk kampfly som lørdag ødelegger en bygning og to biler som skal tilhøre IS-styrker nær den syriske byen Kobani.

BOMBER IS: Bilder fra et amerikansk kampfly som ødelegger en bygning og to biler som skal tilhøre IS-styrker nær den syriske byen Kobani. Bildene ble frigitt i september 2014.

Familien til den drepte nordmannen har hørt opptakene med sønnen deres og godkjent at NRK bruker dem.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ