Hopp til innhold

Dette er uttalelsene Norge kan få trøbbel for

Norske politikere har langet ut mot Donald Trump før han ble valgt til president. Nå endrer de tonen. – Trump glemmer ikke så lett hvis noen har fornærmet ham, sier USA-ekspert.

Dette mener norske politikere om USA-valget.

VIDEO: Dette sa norske politikere om Donald Trump før han ble president.

– Det er slik at man nesten ikke tror det man hører. Noen av holdningene hører ikke hjemme i det 21. århundre.

Det sa utenriksminister Børge Brende til NRK om Donald Trump, før han ble valgt til USAs president.

Nå gratulerer Brende den nye presidenten, og angrer ikke på det han har sagt.

– Jeg står for de uttalelsene. Trump satt spørsmålstegn ved Nato-solidaritet, handelsavtaler og karakteriserte minoriteter. Men jeg har møtt Trumps ulike representanter, og merker meg at han har nyansert uttalelsene sine, sier utenriksministeren til NRK.

Politikere må være hardhudet. Trump har vist seg å være tynnhudet. Så det kan hende han husker uttalelsene bedre enn andre politikere ville gjort.

Kalle Moene, professor

USA-eksperter er usikre på om uttalelsene vil få konsekvenser for Norges forhold til Trump-administrasjonen, men frykter det verste.

Målfrid Braut-Hegghammer

HÅRSÅR: Statsviter Målfrid Braut-Hegghammer, sier Trump tar kritikk personlig.

Foto: IFS

En av dem er førsteamanuensis i Statsvitenskap, Målfrid Braut-Hegghammer. Fordi Norge ikke har så stor betydning, tror hun heller ikke uttalelser fra norske politikere vil få store konsekvenser.

– Trump sitt team har neppe fulgt den norske debatten nøye. Når det er sagt, er dette en blivende president som er svært hårsår, og tar kritikk personlig, sier hun.

USA-eksperten tror det er fornuftig av norske politikere å fokusere på felles interesser, nå som Trump signaliserer til omverden at han vil være venner med land som er vennlig innstilt mot han.

Professor Kalle Moene er også bekymret for at Trump vil kunne bli fornærmet av norske politikeres uttalelser.

– Politikere må være litt hardhudet på det området. Trump har vist seg å være tynnhudet. Så det kan hende han husker det bedre enn andre politikere ville gjort. Men det ser ut som norske politikere nå har en diplomatisk tilnærming til han nå. Min personlige observasjonene er at Trump ikke glemmer så lett hvis noen har fornærmet ham, sier Moene til NRK.

– Jeg er ikke Donald Trump

Det er ikke bare utenriksministeren som har uttalt seg før valgresultatet ble klart. Statsminister Erna Solberg har sagt at hun er bekymret, og sa det var «rart» at Trump ble republikanernes kandidat.

– Han har appellert vel mye til grumsete tanker, men jeg håper han nå vil nærme seg sentrum i USA og skjønner hva slags ansvar presidenten i USA faktisk har, sa hun til NRK.

Hun svarte skarpt da Jonas Gahr Støre (Ap) advarte mot at Norge kan ende opp i samme situasjon som USA.

– Du møter meg, ikke Trump, sa Solberg skarpt.

I partilederdebatten fra Arendal avviser Erna Solberg overfor Jonas Gahr Støre at hun er Donald Trump.

DEBATT: Statsminister Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) diskuterte kandidatene under årets første partilederdebatt.

Svarer for kritikken

Statsminister Erna Solberg møtte pressen like etter Trump holdt sin seierstale og hun gratulerte Donald Trump. Da stadfestet hun at USA fortsatt vil være Norges nærmeste alliert fordi vi har samme verdier og samme interesser.

– Jeg er enig at det har vært uttalelser fra Trump i løpet av valgkampen vi absolutt ikke er enig i, det har vært grunnlag å være kritisk til de. På den andre siden har han nå holdt en tale der han vil være en president for alle amerikanere. Da skal vi ta han på ordet, sa Solberg.

Opposisjonen kalte Trump farlig

Som leder for Norges største opposisjonsparti har Jonas Gahr Støre (Ap) også kritisert kandidaten som han aldri trodde skulle vinne.

– Jeg synes det er farlig hvis vi får et USA som sier at Nato-solidariteten ikke gjelder, at folkeretten i Europa ikke gjelder, at klimaavtalen skal avvikles de første 100-dagene og handelsavtaler rives opp. Men så spørs det om han velges og om han vil føre den politikken, sa Ap-lederen før Donald Trump ble president.

– Vi har god kontakt med USA, vi kan si det vi mener. Jeg mener det er farlig, fortsatte Støre i NRK-debatten.

Etter Trump vant nattens presidentvalg har Støre moderert seg.

– Det er en kandidat som har stått for en retorikk som har gjort meg urolig. Men nå går vi fra kandidaten Trump til presidenten og administrasjonen Trump, sa han i Politisk kvarter.

SISTE NYTT

Siste nytt