– Mange av uttalelsene som Donald Trump har kommet med skaper uro, sier utenriksminister Børge Brende (H).
Flere statsledere og utenriksministre har tatt avstand fra den republikanske presidentkandidaten. Brende har frem til nå vært forsiktig med å kritisere Trump, men i dagens Politiske kvarter avslører også Norges utenriksminister en sterk bekymring for holdningene til Trump.
– Det er slik at man nesten ikke tror det man hører, sier Brende.
Trump har den siste tiden beskyldt president Barack Obama og demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton for å stå bak grunnleggingen av IS. Han har hintet om våpenbruk mot Hillary Clinton, og for å så tvil om Natos kollektive solidaritet og om folkeretten.
KONTROVERSIELLE UTTALELSER: Republikanernes presidentkandidat Dolad Trump har kommet med en rekke uttalelser den siste tiden om blant annet Nato og om folkeretten som vestlige ledere tar avstand fra
Foto: Evan Vucci / ApLes også: Dette har Trump endret mening om
Les også: Har Trump krysset den endelige grensen?
Ekstraordinære utspill
– Vi har ingen tradisjon i Norge for å gå inn i andre lands valgprosesser, men situasjonen knyttet til noen av utspillene til Trump er såpass ekstraordinære, at jeg har valgt å ta til motmæle, blant annet til utspillet som setter spørsmålstegn ved den kollektive solidariteten i Nato som har vært basis for hele den sikkerhetspolitiske orden som har vært bygget siden annen verdenskrig, påpeker Brende.
Også Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, leder for utenrikskomiteen i Stortinget, er urolig.
– Det at Trump sår tvil om Natos forpliktelse og om folkeretten og landanneksjonen på Krim er urovekkende for oss i Norge, sier Huitfeldt.
Les også: Sikkerhetseksperter mener Trump er en fare
Viktig at Clinton blir valgt
USA går til valg den 8. november og Trump kan bli verdens mektigste person, dersom han vinner mot demokratenes Hillary Clinton.
Den republikanske presidentkandidaten har lovet å stenge grensene for muslimer og innvandrere og han vil innføre tollbarrierer og proteksjonisme for å beskytte amerikansk industri.
USA er verdens største økonomi, og dermed en motor for verdensøkonomien og svært viktig handelspartner for mange land.
– Det er urovekkende at han har tatt til orde for proteksjonisme i en tid hvor vi trenger å handle mer med hverandre enn mindre, sier Brende.
– Det er usedvanlig viktig at amerikanerne ikke inntar en konfronterende holdning til resten av verden. Det er viktig for Norge at Clinton blir valgt, sier Huitfeldt.
Clinton står for en mer åpen og lyttende linje i utenrikspolitikken, fremhever hun.
Les også: Clinton tar ledelsen i vippestatene
Utspill som ikke hører hjemme i 21. århundre
Børge Brende fremhever at det ikke bare innen utenrikspolitikk at Trump kommer med utspill som han ønsker å ta avstand fra.
– Trump har kommet med utspill knyttet til kvinner og knyttet til minoriteter som vi ikke trenger og som ikke hører hjemme i det 21. århundre, sier Brende-