Hopp til innhold
Urix forklarer

Dette er regjeringskrisen i Sverige

Muligheten for at utbyggere kan leie ut nye leiligheter til markedspris har ført til en regjeringskrise i Sverige. Men krangelen handler om noe annet, ifølge en SVT-reporter. Nå har krangelen ført til at statsministeren går av.

Leiligheter i Hagalund nord for Stockholm.

Leiligheter i Hagalund, nord for Stockholm.

Foto: Mark Earty / NTB

Idag ble det klart at Sveriges statsminister, Stefan Löfven ikke ville lyse ut nyvalg i Sverige, men at han velger å gå av som statsminister.

Arbeidet videre er det talmannen i Riksdagen, som kan sammenlignes med presidenten i Stortinget, som skal ta.

– Nå får talmannen innlede arbeidet med å foreslå en statsminister som blir godkjent av Riksdagen. Regjeringen holder fram med å styret riket videre som en overgangsregjering, sa Löfven.

Stefan Löfven fra Socialdemokraterna mener et nyval er det siste Sverige trenger nå.

Stefan Löfven fra Socialdemokraterna mener et nyvalg er det siste Sverige trenger nå.

Foto: Anders Wiklund / Tt Nyhetsbyrån / NTB

Talmannen, Andreas Norlén, skal nå høre med de andre partilederne hvem som kan samle støtte til et regjeringsapparat.

Det er fire statsministerkandidater, og for å få flertall må de ha støtte fra 175 mandat i Riksdagen. Norlén har ingen frist på å finne ny regjering, men han har uttalt at han vil gjøre det så fort som mulig.

Dersom alle fire statsministerkandidatene får flertallet mot seg, må det holdes nyvalg innen tre måneder. Det kan med andre ord blir et nyvalg i september, altså bare ett år før riksdagsvalget i Sverige.

– Politisk teater

Fire partier, som til sammen har flertall i Riksdagen, stemte mandag 21. juni for et mistillitsforslag mot Stefan Löfvens regjering.

Dagen før la regjeringen sammen med støttepartiene fram et forslag om et kompromiss i et forsøk på å redde regjeringen.

Frem til 1. september skulle det forhandles om en løsning på spørsmålet om markedspris på nye utleieleiligheter.

Det skulle skje ved at partene innenfor boligmarkedet, utbyggere og leietakere, selv skulle forhandle om en avtale, som så skulle legges fram for Riksdagen.

Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar, avviste dette og kalte det et «politisk teater» på Twitter. Hun gjentok at partiet kommer til å stemme for et mistillitsforslag.

Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiets leder, Nooshi Dadgostar.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Markedet er regulert

Skal det være lov å ta markedsleie for nybygde leiligheter? Det er spørsmålet som felte regjeringen.

Mens tilhengerne mener tiltaket kan være en hjelp til et Sverige som mangler boliger, frykter mange at det etterhvert vil føre til en husleie de ikke vil ha råd til å betale.

Samtidig står svensker i opptil tiår i kø for å få leid seg et sted å bo.

Mens det i Norge er vanlig å eie sin egen bolig, er det vanligere å leie i vårt naboland. Markedet er regulert.

I Norge ble husleiereguleringen opphevet i 2010.

Svenske utleiere forteller at de ikke får lov til å ta den prisen folk i visse tilfeller er villige til å betale. Dermed blir det mindre attraktivt for utbyggere å sette i gang med nye byggeprosjekter, mener tilhengerne av en oppmykning av systemet.

Da de såkalte januarpartiene ble enige, gikk Socialdemokraterna og Miljøpartiet i regjering, med støtte fra Centerpartiet og Liberalerna.

Sveriges statsminister Stefan Löfven

Stefan Löfven ble felt for en sak både han og hans eget parti er mot. De er ikke tilhenger av at det skal tillates markedspriser.

Foto: Erik Simander / TT

– Føler de har fått for lite igjen

Da de ble enige om å støtte Socialdemokraternas leder Stefan Löfven som statsminister, var nettopp utleieprisene noe det ble forhandlet om.

Centerpartiet og Liberalarna stilte som vilkår at det skulle tillates markedspriser. Samtidig gjorde Vänsterpartiet i opposisjon det klart at de ville gjøre alt for å felle regjeringen hvis den la fram et forslag i Riksdagen om noe slikt.

– Men i bunn og grunn handler ikke dette om utleiepriser, sier Pontus Mattsson som er politisk reporter i Sveriges Television, SVT.

Pontus Mattsson, SVT

Politisk reporter Pontus Mattsson I SVT mener regjeringskrisen skyldes mye mer enn uenighet om utleiepriser.

Foto: SVT

Han forklarer at Vänsterpartiets representanter lot være å stemme mot Löfven, da landet endelig kunne få en regjering i januar, etter flere måneder med forhandlinger.

– Vänsterpartiet føler de har fått altfor lite igjen for at de lot Stefan Löfven komme til som statsminister, sier Mattsson til NRK.

Forslag eller utredning?

Tidligere i juni bestemte den svenske regjeringen at et forslag om å tillate markedspriser på nybygde leiligheter skulle utredes.

Dette var Stefan Löfvens store poeng, som han understreket gang på gang, da han møtte pressen etter at det ble klart at det var flertall for et mistillitsforslag.

– Dette er ikke et forslag, det er snakk om en utredning som er ute på høring. Deretter skal vi diskutere om det skal legges fram et forslag, sa han.

Mens Vänsterpartiet påpekte valget av tidspunkt. Argumentet deres var at hvis de skulle vente til det var lagt fram noe forslag, ville det bli så tett oppunder neste valg om 15 måneder, at det ikke ville være aktuelt å felle en regjering.

Ulf Kristersson nedstemt i riksdagen

Vänsterpartiet sier at de aldri i verden vil bidra til at Moderaternas Ulf Kristersson blir Sveriges nye statsminister.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Derfor var de klare til å felle regjeringen, men det kunne ikke gjøre det alene.

Mistillit, men støtter saken

Moderaterna og Kristeligdemokraterna gjorde et også klart at de ville stemme for mistillit mot Löfven, selv om de faktisk er for forslaget om å tillate markedspris på noen utleieleiligheter.

– Men de er enda mer mot dagens regjering. De har gjort det klart at de vil benytte enhver anledning til å felle den, sier Pontus Mattsson.

SISTE NYTT

Siste nytt