Hopp til innhold
Urix forklarer

Det politiske spillet i Middelhavet

Det er nesten som om Italia, Malta og EU har rutet opp havet som i et brettspill. Vinneren er den som klarer å sende migrantene videre til noen andre.

Italy Europe Migrants

Italias eget kystvaktskipet «Diciotti» har flere ganger i sommer ikke fått tillatelse til å sette i land migranter som er reddet i Middelhavet.

Foto: Igor Petyx / AP

«Å rykke tilbake til start» hadde nesten vært å foretrekke, men sjansene for å rykke tilbake til Libya er ganske mye større. I det minste er dette tilfellet hvis Italias innenriksminister Matteo Salvini gjør alvor av sine trusler.

Den sterkt EU-kritiske lederen for det ytre høyre-partiet Lega, mener Brussel må etterleve egne løfter i spørsmål om migranter som krysser Middelhavet.

«Enten bestemmer Europa seg for å gi Italia konkret hjelp, eller så vil vi bli tvunget til å gjøre noe som definitivt stopper smuglernes virksomhet. Det betyr at mennesker som blir reddet i sjøen sendes tilbake til Libya», sa Salvini i en uttalelse.

Mens EU jobber i kulissene for å lete etter løsninger, sørger Salvini for å holde presset oppe med Twitter-meldinger.

Laster Twitter-innhold

Italias regjering tillot mandag kystvaktskipet «Diciotti» å legge til kai i Catania på Sicilia, men Salvini har nektet migrantene og de mulig flyktningene om bord, å gå i land.

Det vil kun skje dersom «EU fordeler migrantene om bord i en ånd av solidaritet» sa Salvini. Du trenger ikke være en politisk motstander av Salvini eller EU-topp for føle den bitende ironien mellom linjene i Salvinis uttalelse.

Italias innanriksminister Matteo Salvini.

Innenriksminister Matteo Salvini har endret spillereglene for Europas migrantpolitikk.

Foto: Lisi Niesner / Reuters

Det er tredje gang «Diciotti» nektes å sette i land migranter og mulige flyktninger. I juli fikk til slutt 67 mennesker gå i land etter at Italias presidentet Sergio Mattarella grep inn.

«Diciotti» er et av Italias egne kystvaktskip, men seiler som del av EUs Frontex operasjon i Middelhavet.

Migrantene om bord ble plukket opp den 16. august.

Middelhavet som et «brettspill»

Å høre Maltas og Italias forklaringer og gjensidig beskyldninger gir inntrykk av et Middelhav streket opp i ruter som i brettspill der poenget er å ikke bli sittende igjen med migranter fra f.eks. Somalia, Eritrea, Syria eller Afghanistan.

Italia beskylder Malta for å ha eskortert smuglerbåten gjennom maltesisk farvann og bevisst ikke ha grepet inn.

Maltas innenriksminister på sin side sier det italienske kystvaktskipet utelukkende reddet migrantene mens de ennå var innenfor Maltas grenser, for å unngå at de nådde frem til til italiensk hav.

Det vil kunne gi migrantene et lovlig krav på å bli satt i land i Italia.

Migrants waits to disembark from Italian coast guard vessel "Diciotti" as they arrive at the port of Catania

Her venter migrantene om bord på det italienske kystskipet «Diciotti» å gå i land på havnen i Catania, Italia.

Foto: Antonio Parrinello / Reuters

Den nye og uløste migrantkrisen i Europa er først og fremst politisk. Den startet med at flyktningskipet Aquarius, som opereres av to frivillige organisasjoner, ble nektet havn i Italia.

Italias helt ferske og utestedte regjering, bestående av ytre høyre partiet Lega og det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen, fikk vist at Italia ville tvinge EU til å føre en annen migrantpolitikk.

Dette, kombinert med at Angela Merkel var hardt presset i spørsmålet om migranter hjemme i Tyskland, bidro til å sette migranter øverst på dagsorden på EU-toppmøtet i slutten av juni.

The Diciotti ship at Catania harbor

To migranter om bord på det italienske kystvaktskipet «Diciotti», som omsider fikk tillatelse til å legge til kai i Catania, mandag.

Foto: Salvatore Cavalli / AP

Avtale med blanke felt

Toppmøtet ble på overtid enig om at medlemslandene i større grad skulle fordele migranter og asylsøkere som krysser Middelhavet seg imellom.

I tillegg bestemte møtet at de skulle opprette mottaksentere i frontland langs Middelhavet som skulle fordele migrantene mellom EUs medlemsland. På sikt vil EU også opprette mottakssentre utenfor EU i Nord-Afrika eller Albania.

Italias statsminister Giuseppe Conte fra Femstjernersbevegelsen vendte hjem med det han mente var en seier og sa «Italia står ikke lenger alene i Europa».

Vil ikke gi EU arbeidsro

Innenriksminister Matteo Salvini har hele tiden vært mer skeptisk. Lega-lederen har ikke funnet det hensiktsmessig å gi EU arbeidsro eller tid til å puste ut.

Avtalen fra EU-toppmøtet har en løs og overordnet tekst basert på frivillighet og gode intensjoner fra medlemslandene.

Den siste episoden med kystvaktskipet viser Matteo Salvini mener EU jobber best under press.

Brussel er allerede i kontakt med å kontakte medlemsland for å se hvem som kan imot migrantene om bord på «Diciotti».

Det er neppe siste gang denne sensommeren eller høsten EUs toppbyråkrater må ta en slik ringerunde.

SISTE NYTT

Siste nytt