Hopp til innhold
Urix forklarer

EUs migrantavtale: Tunge oppgaver hviler på EUs yngste skuldre

Migrantavtalens blanke felt er på størrelse med Middelhavet i seg selv. EU har gitt Sebastian Kurz en enorm oppgave når den 31 år gamle kansleren fra Østerrike nå overtar formannskapet i EU.

Sebastian Kurz

31 år gamle Sebastian Kurz, Østerrikes statsminister, skal sette EUs avtale om flyktninger og migranter ut i livet. Landet overtar EUs formannskap 1. juli.

Foto: Eric Vidal / Reuters

Når Sebastian Kurz ankommer internasjonale møter, er det fremdeles lett å ta seg selv i å tenke at dette er noen som har blitt med mamma eller pappa på jobb.

Den 31 år gamle østerrikske forbundskansleren skal forsøke å sette ut i praksis migrantavtalen som EUs regjeringssjefer sluttet seg til klokken 4.30 på natten. Etter et møte på totalt 13 timer.

sebastian kurz og angela merkel

Får Kurz råd fra mer erfarne Merkel? De to forbundskanslerne i samtale under EU-toppmøtet om migrasjon, et møte som pågikk på overtid natt til fredag.

Foto: Virginia Mayo / AP

Det politiske supertalentet skal gi innhold til en avtale som har blanke felt som ikke er stort mindre en Middelhavet selv.

Dette er det Kurz må levere for at nattens avtale skal ha en verdi:

  • Få EU-land til frivillig å ta imot mot migranter og asylsøkere etter at de er blitt registrert, screenet og avhørt i nye «kontrollerte» mottakssentre i EUs middelhavsland.
  • Få på plass mottakssentre utenfor EU i Albania eller Nord-Afrika.
  • Sørge for at dette skjer innenfor en ramme som ikke gjør at EU risikerer kritikk for brudd på menneskerettighetene og grunnleggende rettsprinsipper.

EU-flaks

1. juli overtar Østerrike formannskapet i EU. Formannskapet roterer mellom medlemslandene. Rotasjonen er tilfeldig, men EU-presidentene Donald Tusk og Jean Claude Juncker kunne kanskje ikke vært mer fornøyd med hvem de nå skal samarbeide tett med de neste seks månedene.

båtflyktninger

En av Sebastian Kurz sin største seier på toppmøtet var å få medhold fra EU om å opprette mottaks sentre på afrikansk side av Middelhavet. Bildet viser båtflyktninger som ble tatt hånd om av den spanske hjelpeorganisasjonen Proactiva Open Arms.

Foto: Felipe Dana / AP

Sebastian Kurz har større tillit hos EUs Østeuropeiske medlemsland enn det Berlin og Paris nyter.

Det var disse landene som i natt satt hardt mot hardt og insisterte på at frivillighet måtte være en premiss i fordeling om omplassering av migranter og asylsøkere som kommer seg til EU.

I likhet med Ungarn, Tsjekkia, Polen og Slovakia, så har Kurz frontet en innvandringspolitikk som har vært hard og svært lite imøtekommende overfor dem som forsøker å ta seg inn i EU.

Klarer å snakke med ytre høyre

I tillegg er Kurz sjef for en koalisjonsregjering hvor det ytre høyre-partiet Freiheitliche Partei Österreichs sammen med hans eget konservative kristendemokratiske parti, er en av to bærende bjelker.

jean-claude juncker og sebastain kurz

EU-president Jean Claude Juncker hilser på østerrikers forbundskansler Sebastian Kurz under toppmøtet om migrasjon. Juncker er svært fornøyd med at det nettopp er innvandrings kritiske Østerrike som må sette EUs plan ut i livet, landet overtar formannskapet 1. juli.

Foto: Virginia Mayo / AP

I sum kan dette gi Kurz større troverdighet ikke bare hos Ungarns nasjonalistiske høyre leder Viktor Orbán, men også over Italias helt ferske koalisjonsregjering.

Innenriksminister Matteo Salvini som også leder ytre høyre partiet Lega, kan være mer villig til å komme Kurz i møte enn for eksempel Angela Merkel.

Kurz gir altså Tusk og Juncker bedre forutsetninger og kanskje en energi og et ungt pågangsmot som EU sårt trenger. Kurz gode posisjon og må omsette til resultater.

Vil prioritere mottaksentere utenfor EU

Selv er Kurz særlig fornøyd med at EU er enige om at de kan åpne mottakssentre utenfor EU. Planen er å skille de med krav på politisk beskyttelse fra økonomiske migranter som ikke vil få opphold før de kommer inn i EU.

Selv om ingen land har sagt seg interesserte, tenker EU at land i Nord-Afrika eller Albania kan være samarbeidsland. De tenker også at FNs Høykommisær for Flyktninger, UNHCR kan spille en rolle.

Uten at migrantpresset mot EUs ytre grenser blir mindre, vil ikke land som Hellas ta tilbake migranter som har reist nordover. Ungarn og Polen vil da fremdeles nekte å ta imot noe mer enn et helt marginalt antall asylsøkere.

Før dette skjer må også Frankrike ta en større belastning. Kanskje må de avlaste både Italia og Tyskland. Noe som ikke er helt enkelt å selge på hjemmebane for president Macron.

Oppgaven er krevende, men oppnår Kurz suksess er det liten tvil om at han vil være klar for en og annen internasjonal toppjobb når jobben som Østerrikes forbundskansler er gjort ferdig.

eu om migrasjon

Det ble et møte mange timer på overtid natt til fredag da EU-landene forsøkte å bli enige om hvordan håndtere flyktningkrisen.

Foto: Stephanie Lecocq / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt