Hopp til innhold

Desmond Tutu «legger opp»

Erkebiskop Desmond Tutu i Sør-Afrika trekker seg fra det offentlige liv etter flere titalls år i kamp mot apartheid og urettferdighet.

Desmond Tutu

Erkebiskop Desmond Tutu (78) trekker seg fra det offentlige liv.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Fredskjempen og vinneren av Nobels fredspris (1984) har fylt 78 år.

Han var en sentral skikkelse i kampen mot apartheid i Sør-Afrika, og ledet den banebrytende forsoningskommisjonen Nelson Mandela satte ned etterpå. I årevis har han kjempet mot urettferdighet i hele verden.

Senest onsdag gikk han og Shirin Ebadi i spissen for flere hundre menneskeretts­grupper for å få stilt Tsjads eks-diktator Hissene Habre for retten.

Vil gjøre alt han har hatt lyst til

– Jeg har gjort så må jeg kan gjøre, og trenger tid til å gjøre alle tingene jeg har ønsket å gjøre. Jeg ønsker litt mer ro, sier Tutu om beslutningen.

Desmond Tutu under åpningen av fotball-VM i Sør-Afrika

Desmond Tutu under åpningen av fotball-VM i Sør-Afrika.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Tutu vil uansett én dag i uken fortsette å jobbe i «The Elders», en gruppe ledere fra ehel verden som bruker sin kunnskap til å støtte fredsarbeid og motarbeide fattigdom og nød.

Tutu deltok også under åpningen av fotball-VM i Sør-Afrika, der han hadde byttet ut sine vanlige presteklær med en fotballdrakt og en stripete lue.

– Jeg drømmer, jeg drømmer. Dette er så vakkert - vekk meg opp, sa Tutu under VM-åpningen i Soweto mens han danset bak mikrofonen.

Var lærer før han ble prest

Tutu ble født i den lille byen Klerksdorp, som ligger en times kjøretur vest for Johannesburg, 7. oktober 1931. Familien hadde ikke råd til å sende ham til universitetet, men på et statlig stipend utdannet han seg til lærer.

Etter en kort periode som lærer var han så desillusjonert over den mangelfulle opplæringen av svarte barn at han bestemte seg for å bli prest.

– Det var altså ingen høyere idealer som gjorde at jeg ble prest. Det var heller tilfeldig, har Tutu sagt tidligere.

David Beckham og Desmond Tutu

David Beckham og Desmond Tutu møttes under fotball-VM.

Foto: Tutu Foundation / Ap

Ba om sanksjoner mot Sør-Afrika

Han ble ordinert da han var 30 år gammel, og bodde i Sør-Afrika, Storbritannia og Lesoto før han i 1986 ble den første svarte erkebiskopen i Cape Town. I stillingen oppfordret han det internasjonale samfunnet til å sanksjonere mot apartheidregimet.

Han trodde alltid på forsoning mellom svarte og hvite i Sør-Afrika, og foran det første valget da alle sørafrikanere kunne stemme i 1994, sa han:

– Jeg går på skyer. Dette er en utrolig følelse, som å være forelsket. Vi sørafrikanere kommer til å bli hele verdens regnbuefolk.

Mugabe: En ond liten biskop

Mandela er en stor beundrer av Tutu og har beskrevet ham som «en mann som har inspirert et helt land med sine ord og sitt mot». Tutu kritiserte likevel Mandela for å bo sammen med Graca Machel før de giftet seg.

Zimbabwes president Robert Mugabe

Zimbabwes president Robert Mugabe har kalt Desmond Tutu «en ond liten biskop».

Foto: Jerome Delay / AP

Tutu har aldri vært medlem av partiet ANC, og har utfordret ledere både i politikken og i kirken. Blant annet ble tidligere president Thabo Mbekis fornektelse av aids-epidemien i Sør-Afrika kritisert.

Tutu har også beklaget til homofile for lidelsene som kirken har påført dem.

– Jeg ønsker å si unnskyld til dere og alle andre som har måttet lide. Noen ganger sier bibelen at ting er unaturlig. Men jeg spør - unaturlig for hvem?

Noen av hans skarpeste kommentarer har gått til Zimbabwes president Robert Mugabe, som han har kalt «en karikatur av en afrikansk diktator».

Mugabe svarte med å kalle Tutu for «en ond liten biskop».

Tutu fikk prostatakreft i 1997 og har blitt behandlet flere ganger.

Han giftet seg med sin kone Leah i 1955. De har fire barn sammen.

SISTE NYTT

Siste nytt