Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor kan dette bli Rasmussens siste høst som statsminister

Lars Løkke Rasmussen vil reformere Danmark med en storstilt økonomisk plan for de ti neste årene. Men prestisjeprosjektet kan havarere allerede i startgropen. Striden står om skattelettelser for de aller rikeste, og kan føre til et nyvalg i Danmark før året er omme.

Lars Løkke Rasmussen går ut etter å ha holdt et pressemøte

DANSK DRAMA: Lars Løkke Rasmussens prestisjeprosjekt kan havarere i startgropen.

Foto: Simon Læssøe / NTB scanpix

Onsdag 30. august vil trolig stå igjen som en merkedag i dansk politikk. Sammen med et kobbel av sine ministre la statsminister Lars Løkke Rasmussen frem sin helhetsplan for Danmark frem mot 2025. En stor og ambisiøs plan som skal sikre Danmark for fremtiden.

– Veksten er for lav, det investeres for lite i Danmark. Det betyr at med mindre vi gjør noe nå, vil Danmark sakte, men sikkert bli fattigere enn for eksempel Sverige og Tyskland. Jeg ønsker at vi skal kunne gi et Danmark videre til våre barn som er rikere enn det vi overtok, sa Lars Løkke Rasmussen til det danske folk.

Og det var ikke småtteri statsministeren hadde å by på. Skattelettelser, høyere pensjonsalder, innstramminger i asyl -og flyktningpolitikken og en reform av støtten til studentene. Helhetsplanen får konsekvenser for nærmest alle dansker de neste 10 årene. Målet er å sikre arbeid til 250.000 flere og gi Danmark 65 milliarder mer å rutte med frem mot 2025.

Politisk pokerspill

Samtidig startet også statsministeren et politisk pokerspill, der regjeringsmakten i Danmark ligger i potten. Lars Løkke Rasmussens venstreregjering har bare 34 mandater i folketinget og er avhengig av støtte fra alliansepartnerne i den blå blokken for å sikre flertall. De har svært forskjellige interesser.

Dansk Folkeparti, som er folketingets nest største parti, har en tøff asylpolitikk øverst på agendaen. I den økonomiske politikken stemmer de i mange tilfeller som et sosialdemokratisk parti. På den andre fløyen finner vi Liberal Alliance som fører en liberal økonomisk politikk – langt mer liberal enn statsministerens Venstre.

Kristian Thulesen Dahl

Kristian Thulesen Dahl med partikollega Peter Skaarup utenfor Christiansborg.

Foto: Jens Dresling / Ap

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, varslet allerede i sommer at det ville bli vanskelig å skape enighet om Løkke Rasmussens planer for Danmark.

– Det er meget sannsynlig at det kan ende med et brudd, og at det er nødvendig med et folketingsvalg for å spørre danskene.

Les også: – Facebook-melding utløste regjeringskrise i Danmark

Les også: Minister trekker seg - regjeringskrise avblåst

Statsministerens hodepine

Det er Liberal Alliance som seiler opp som statsministerens største problem. Partileder Anders Samuelsen kom i sommer med ett ufravikelig krav; et kutt i toppskatten på fem prosent – også for dem som tjener flere millioner i året.

Da Lars Løkke Rasmussen onsdag forlot pressekonferansene i København og dro ut for å selge sin økonomiske plan på flere folkemøter rundt om i Danmark, var det uten løfter om skattekutt for de med millionlønninger. Riktignok har statsministeren kommet Liberal Alliance litt i møte, med kutt i toppskatten for de med inntekt under én million. Men var det nok, hva ville partileder Anders Samuelsen svare, spurte politiske journalister?

Anders Samuelsen

Liberal Alliance holder pressekonferanse om statsministerens helhetsplan for Danmark.

Foto: DR

– Vi rikker oss ikke

I 27 timer var Liberal Alliance helt tause. Så innkalte Anders Samuelsen til pressekonferanse.

– Det er overhodet ingen ting som er endret. Vi har den samme posisjonen, og det er det bred enighet om i partiet. Får vi ikke fem prosents reduksjon i toppskatten velter vi regjeringen, sa Anders Samuelsen til et overrasket pressekorps.

Dermed kan statsministerens prestisjeprosjekt havarere allerede i startgropen, på et skattekutt som bare berører et fåtall av de danske velgerne.

Uffe Tang

– Anders Samuelsen bryter med parlamentarisk tradisjon, sier kommentator i Danmarks Radio Uffe Tang.

Foto: Danmarks Radio

– Anders Samuelsen gjør noe som i dansk parlamentarisme er helt uhørt. Han stiller et ultimatum før han vil gå i gang med forhandlinger. Det betyr jo at Lars Løkke Rasmussens liv som statsminister blir vanskeligere, og forhandlingene om helhetsplanen blir ekstremt vanskelige, sier politisk kommentator i Danmarks Radio Uffe Tang.

Danmark går en svært spennende politisk høst i møte. I november må det være enighet om Lars Løkke Rasmussens prestisjeprosjekt. Blir det havari, kan danskene måtte gå til valg – kanskje allerede før jul.

Hør mer om saken:

SISTE NYTT

Siste nytt