Hopp til innhold

– Facebook-melding utløste regjeringskrise i Danmark

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjennom en melding i sosiale medier gjort at hele regjeringens eksistens er i spill, sier dansk kommentator. Han mener Rasmussen enten må ofre en statsråd, eller så må hele regjeringen gå.

Lars Løkke Rasmussen holder pressemøte

I TRØBBEL: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen befinner seg i en vanskelig situasjon etter at ett av regjeringens støttepartier har uttrykt mistillit til en av hans statsråder og krever hennes avgang.

Foto: Navntoft, Keld / NTB scanpix

Det blåser kraftig rundt Danmarks mindretallsregjering og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Det er en veldig alvorlig og kaotisk situasjon, sier Jakob Nielsen, kommentator og redaksjonssjef i den danske avisen Politiken, til NRK.

Det som begynte som en strid om miljø- og matminister Eva Kjer Hansen, har utviklet seg til å bli en skikkelig regjeringsfloke.

Støtteparti krever at statsråd går av

Den danske regjeringens støtteparti De Konservative kunngjorde i går at de ikke lenger har tillit til miljø- og matministeren. (Se begrunnelsen i faktaboksen.)

De støtter regjeringen, men krever Hansens avgang og vil stemme for et eventuelt mistillitsforslag mot henne dersom hun ikke trekker seg, eller blir tuppet ut av statsministeren.

Så langt har Lars Løkke Rasmussen nektet å etterkomme kravet.

I et forsøk på å finne en løsning kalte Løkke Rasmussen regjeringens tre støttepartier – De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – inn til et krisemøte i går kveld.

Gjennom en melding han publiserte på Facebook og Twitter i forkant av møtet, kunngjorde han at det handlet om hele regjeringens eksistensgrunnlag – «om regjeringen fortsatt har flertall til å være regjering», som han skrev.

– Løkke forstørret krisen

Med det gjorde statsministeren floken større for seg selv, mener Nielsen.

«Løkkes facebookfingre utløste regjeringskrise» er hans analyse.

– De Konservative krevde en ministers avgang, så da hadde vi det vi kaller en ministerstorm. Men så skrev Løkke på Facebook og Twitter at han ville innkalle støttepartiene til et møte for å se om det fortsatt er flertall bak regjeringen. På den måten forstørrer Løkke krisen fra å være en ministerstorm til å bli et spørsmål om regjeringens overlevelse – meldingen utløste regjeringskrise, sier Nielsen.

Han tror Løkke Rasmussen skrev meldingen for å legge press på støttepartiene og vise at han ikke vil finne seg i hva som helst.

– Møtet ble holdt uten at det kom noen form for konklusjon, og det er derfor situasjonen er så spesiell nå. Statsministeren har selv skrevet at han er i tvil om at han et flertall bak sin regjering, men har ikke fått noe svar på det spørsmålet ennå, sier Nielsen.

– Statsråden eller regjeringen må gå

Nielsen levner ingen tvil: Enden på kaoset blir at noen må gå.

– Jeg kan ikke se andre muligheter: Enten må miljøminister Eva Kjer Hansen gå, eller så må regjeringen gå, og det skrives ut valg, sier han.

– Det er ingen grunn til å tro at De Konservative vil gå tilbake på sitt krav. Gjør de det, har de utspilt sin rolle i dansk politikk.