Hopp til innhold

Minister trekker seg - regjeringskrise avblåst

Miljøminister Eva Kjer Hansen trekker seg med umiddelbar virkning, melder Miljø- og matvaredepartementet i Danmark. Dermed er regjeringskrisen i Danmark avverget.

Miljø- og matminister Eva Kjer Hansen.

STERKE ANKLAGER: Opposisjonen anklager miljø- og matvareminister Eva Kjer Hansen for å ha ført Folketinget bak lyset ved å fremstille landbrukspakken som mer miljøvennlig enn den i realiteten er.

Foto: FRANDSEN FINN / Ap

«Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trekker meg fra posten som miljø- og matvareminister. Jeg har vært glad for hver eneste dag som jeg har stått i spissen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i veien for regjeringen Lars Løkke Rasmussen II. Danmark har bruk for et borgerlig-liberalt samarbeid», skriver Eva Kjer Hansen i en pressemelding.

Beslutningen kommer etter uker med kritikk av statsrådens beregninger av landbrukspakkens miljømessige konsekvenser, melder Politiken.

Laster Twitter-innhold

Krisen er avblåst

Det skulle stemmes over mistillitsforslaget på onsdag, men nå blir ikke det noe av etter at Eva Kjer Hansen valgte å trekke seg.

Nå har de borgerlige den støtten de trenger. Dermed er den politiske krisen over.

Det borgerlige regjeringsprosjektet er dermed trygt, og dette var den eneste løsningen.

Løkke må finne ny minister

Det har tidligere vært snakk om at Eva Kjer Hansen kanskje kunne få en ny ministerpost, men det er nå uaktuelt.

Jordbruksavtalen er vedtatt, og den kommer ikke til å bli revidert. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen må nå finne en ny minister

Les også: Ultimatum til miljøministeren: Gå av selv eller bli felt!

Truet med nyvalg

Danmarks statsminister kritiserer svensk grensekontroll

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere forsvart Eva Kjer Hansen og truet med å skrive ut nytt folketingsvalg hvis statsråden ble styrtet.

– Jeg er fullt klar over posisjonene. Får det meg til å avskjedige min minister? Nei, det gjør det ikke. Det andre litt mer sannsynlige utfallet, er å skrive ut folketingsvalg, sa Løkke Rasmussen etter et gruppemøte i regjeringspartiet Venstre torsdag.

Laster Twitter-innhold

Ført bak lyset?

Striden står om regjeringens landbrukspakke, som Eva Kjer Hansens departement har hatt ansvar for. De sentrale lovforslagene i pakken ble torsdag banket gjennom i Folketinget med støtte fra De Konservative – til tross for at partiet ønsker den omstridte ministeren fjernet.

Opposisjonen anklager Kjer Hansen for å ha ført Folketinget bak lyset ved å fremstille landbrukspakken som mer miljøvennlig enn den i realiteten er.

Støtter statsministeren

Leder for De Konservative, Søren Pape Poulsen, kommenterer ministerens avgang på Facebook:

«Tirsdag kveld annonserte vi at vi ikke lenger hadde tillit til miljø- og matvareministeren fordi statsråden ikke ga publikum et riktig bilde av effekten av landbrukspakken. Som vi alltid har sagt støtter vi fullt ut statsministeren og Venstre-regjeringen. Nå ser vi fremover», skriver Søren Pape Poulsen.

Laster Twitter-innhold

– Spilte høyt, og tapte

Ifølge den politiske kommentatoren Thomas Larsen i Berlingske, var Kjer Hansens avgang helt nødvendig for statsministeren, som han mener spilte høyt, og tapte.

«Det står klart at Løkke selv var med på å gjøre sin ministers skjebne til et spørsmål om hele regjeringens fremtid. Det var ikke klokt, for trusselen om valg bet ikke på Søren Pape. Dette forløpet har derfor ikke tjent Løkke på noen måte.»

AKTUELT NÅ