Hopp til innhold

Danskene kutter kraftig i hjelp til flyktninger

Den nye danske regjeringen nesten halverer den økonomiske støtten til enslige asylsøkere i landet. Samtidig innføres det ekstra penger til de som lærer seg skikkelig dansk.

Lars Løkke Rasmussen

Den nye regjeringen til statsminister Lars Løkke Rasmussen ventet ikke mange dager før den strammet inn overfor asylsøkere.

Foto: Sanne Vils Axelsen / Ap

Få dager etter at den kom til makten la den nye regjeringen frem sine første tiltak for å begrense antall asylsøkere som kommer til landet.

De hardeste innstramningene kommer overfor enslige asylsøkere. De vil få kuttet sitt månedlige bidrag fra 10.849 til 5945 danske kroner, et kutt på 45 prosent.

Enslige foreldre med barn vil få sitt bidrag redusert fra dagens 14.426 kroner til 11.888 kroner mens en barnefamilie vil motta 16.638, mot 28.838 i dag. Det er et kutt på 42 prosent i bistanden.

– Virkningen vil forhåpentligvis bli at færre asylsøkere kommer til Danmark, sa den ferske innvandringsministeren Inger Støjberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

Samtidig blir det innført en månedlig bonus på 1500 danske kroner til de som har gode nok danskkunnskaper til å skaffe seg en jobb eller ta en utdannelse.

– Vi vil belønne folk som kommer hit og ønsker å bli integrert, sier innvandringsminister Støjberg.

De nye reglene ventes å bli vedtatt i Folketinget fredag.

Dansk Folkeparti var valgvinneren

Kristian Thulesen Dahl

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, ser ut til å ha fått gjennomslag for innstramninger overfor asylsøkere allerede få dager etter at regjeringen tiltro.

Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Dansk flyktninghjelp tror ikke at de nye reglene vil føre til at færre asylsøkere kommer til landet.

– Jeg tror ikke at det vil ha noen nevneverdig betydning for asylstrømmene i Europa og derfor heller ikke for hvor mange som kommer til Danmark, sier generalsekretær i danske flyktninghjelpen, Andreas Kamm, til Jyllands-Posten.

Innvandring var et hovedtema i valgkampen før den danske folketingsvalget 18. juni i år.

Det innvandringskritiske Dansk Folkeparti (DF) var valget store vinner med en fremgang på 8,8 prosentpoeng.

Partiet ble størst på borgerlig side, men valgte likevel å ikke gå med i regjeringen til Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen.

Nå ser det ut til at DF allerede kan notere seg for en seier som støtteparti for regjeringen.

Varsler nye innstramninger

Samtidig som kuttene i støtten til asylsøkerne ble lagt frem, varslet regjeringen at det kan bli nye innstramninger i flyktningpolitikken senere.

Planen er å sette inn nye tiltak dersom ikke antall asylsøkere som kommer til Danmark i år blir høyere enn fjorårets rekord på 14.792. Tallet var nesten en dobling fra året før.

– Mitt utgangspunkt er at det skal komme færre asylsøkere. Jeg vil gjøre alt jeg overhodet kan for å bremse den tilstrømning vi ser, sier innvandringsminister Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

SISTE NYTT

Siste nytt