Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor har Norge et svakt utgangspunkt i forhandlingene om Frode Berg

MOSKVA (NRK): I dag blir Frode Berg varetektsfengslet på nytt. Men Norge har et krevende utgangspunkt når de nå skal forsøke å få Frode Berg hjem, samtidig som de skal minimalisere skadevirkningene.

Frode Berg i rettsalen

Frode Berg i rettssalen i forbindelse med behandlingen av ny varetekt 2. februar 2018

Foto: Morten Jentoft

– Etterforskningen fortsetter, men vi har selvfølgelig registrert at det nå er kommet fram at Frode Berg har innrømmet at han var på et oppdrag for den norske etterretningstjenesten.

Dette var den knappe kommentaren som pressetalskvinne Maria Zakharova i russisk UD på spørsmål fra NRK 26. april om den nye utviklingen i saken.

Dette skjedde bare noen dager etter at advokatene til Berg gikk ut med opplysningene om at nordmannen hadde innrømmet at det ikke var noen julehandletur han var på, da han ble arrestert av FSB 5. desember.

Samtidig har både Berg og hans advokater understreket at han ikke anser seg skyldig i spionasje og at han i utgangspunktet ikke har brutt russisk lov gjennom å ta med en pengesum inn i Russland som han skulle overlevere til en bestemt person.

Ilja Novikov

Advokat Ilja Novikov vil ha et mer aktivt engasjement fra norske myndigheter for Frode Berg

Foto: Morten Jentoft

Dømt for medvirkning til spionasje?

Dette vil likevel neppe bety så mye fra eller til, når retten settes her i Moskva – trolig over sommeren. Det må skje noe helt ekstraordinært om Frode Berg ikke blir kjent skyldig i medvirkning til spionasje.

Han blir dermed den første nordmannen som blir dømt etter spionparagrafen i Russland i moderne tid.

Frode Berg kan, i tråd med den paragrafene om spionasje i den russiske straffeloven, bli dømt til mellom 10 og 20 års fengsel. Men fordi han etter alt å dømme bare har vært medvirkende, og fordi han har lagt kortene på bordet, kan straffen bli kortere.

Lite politisk kontakt mellom Norge og Russland

Norske myndigheter klør seg nå i hodet over hvordan de, etter en fellende dom, skal kunne komme i dialog med russerne om Frode Bergs mulige hjemkomst.

Situasjonen i dag er et de politiske kontaktene mellom Norge og Russland er på et absolutt lavmål. Det finnes ingen direkte linjer slik det var mellom Børge Brende og Sergej Lavrov.

Russerne har selvfølgelig notert seg at den nye norske utenriksministeren Ine Marie Søreide Eriksen, i et intervju med CNN før hun ble minister, sa at det ikke er mulig normalisere forholdet til Russland.

Statsminister Erna Solberg er også en lite populær politiker i Moskva etter et anstrengt møte med sin russiske kollega Dmitrij Medvedev under Sotsji-OL i februar 2014.

Men en som tok direkte kontakt med russiske myndigheter var, Fremskrittspartiets Per Sandberg. I mai 2017 ringte han den russiske fiskeriministeren i et forsøk på å få satt fri den arresterte reketråleren Remøy.

Børge Brendes engasjement

Russiske myndigheter er fullstendig klar over den voldsomme interessen det er for denne saken i Norge. Norges tidligere utenriksminister Børge Brende tok opp Frode Bergs situasjon da han møte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov10 april, i kraft å være president i World Economic Forum.

På spørsmål fra NRK ville ikke pressetalskvinne i russisk UD Maria Zakharova si noe om Lavrov etter dette hadde gjort noe mer med saken.

Etter det NRK vet, fikk norske myndigheter ved en tilfeldighet vite om Brendes møte med Lavrov. Det at en tidligere utenriksminister på denne måten engasjerte seg i saken, skal ha vakt sterke reaksjoner i norsk UD.

Sergej Lavrov og Børge Brende

Norges tidligere utenriksminister Børge Brende tok opp Frode Bergs sak da han møtte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov

Mulige russiske krav

Hva kommer så russiske myndigheter til å kreve fra Norge for å sette Frode Berg fri?

En klassisk løsning i en slik sak vil være en utveksling, der én spiondømt person byttes med en annen.

Problemet er at Norge i dag ikke har noen spiondømte russere i sin varetekt.

En bytteordning som involvere et annet Nato-land er selvfølgelig en mulighet, men det kan bli komplisert og ta tid.

Russland kommer til å bruke saken

Kan så Russland komme til å bruke Frode Berg-saken for å presse Norge politisk, for eksempel når det gjelder norsk sikkerhetspolitikk i Nordområdene?

Utad vil det være helt utenkelig at norske myndigheter skulle gå med på noe slikt.

Men etter det NRK kjenner til, er det nå stilltiende enighet i den norske regjeringen om å være litt forsiktig framover for ikke unødvendig å provosere konflikten med Russland.

Frode Berg og hans forsvarere ønsker å politisere saken maksimalt, men Maria Zakharovas uttalelser 26. april viser at han foreløpig ikke kan håpe på noe mer enn at et forsiktig, stille diplomati kommer i gang.

Bergs advokat Ilja Novikov sa til NRK 25. april at han trodde Frode Berg kunne være hjemme i Norge før utgangen av året. Det krever nok både et stille og mer høylytt diplomati.

Åpen eller lukket rettssak?

Et annet interessant spørsmål, er om om russiske myndigheter ønsker å kjøre en åpen eller lukket rettssak.

Motivet for en åpen rettsak vil i så fall være å få maksimal publisitet, der de vil vise hvordan vestlig og norsk etterretning opererer og truer russisk sikkerhet.

Men russiske myndigheter kan også velge en lavere profil der rettssaken blir lukket, formelt med begrunnelse at detaljer fra saken kan røpe hvordan den russiske sikkerhetstjenesten arbeider. Et annet motiv kan være at Russland ikke ønsker å tilspisse forholdet til Norge ytterligere.

Lefortovodomstolen

En forlengelse av varetekten for Frode Berg skal behandles i Lefortovodomstolen i Moskva 3. mai

Foto: Morten Jentoft

SISTE NYTT

Siste nytt