Hopp til innhold

Brende møtte Lavrov: – Han lover å se på Frode Berg-saken

MOSKVA (NRK) Norges tidligere utenriksminister Børge Brende tok i dag opp situasjonen for den fengslede norske tidligere grenseinspektøren Frode Berg med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov. Lavrov lovet å se på saken, sier Brende til NRK.

Tidligere utenriksminister Børge Brende tok opp situasjonen til Frode Berg med den russiske utenriksministeren.

Tidligere norsk utenriksminister Børge Brende tok opp situasjonen for den spionmistenkte nordmannen Frode Berg da han møtte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov tirsdag

Børge Brende var tirsdag i den russiske hovedstaden Moskva, i egenskap av å være president i World Economic Forum.

Møtene i WEF i Davos har i mange år vært en viktig møteplass der russiske politikere og næringslivstopper har møtt kollegaer fra hele verden.

Børge Brende kom til Moskva for å snakke med russiske ledere om både Syria og den spente internasjonale situasjonen generelt, og han møtte blant annet president Vladimir Putins nærmeste utenrikspolitiske medarbeider Jurij Usjakov og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

– Fikk løfte av Lavrov

– Jeg kjenner Sergej Lavrov godt fra mine fire år som utenriksminister, og jeg mener det var helt naturlig at jeg benyttet meg av denne sjansen til å ta opp situasjonen for Frode Berg, sier Børge Brende til NRK.

Ifølge Brende fikk han et klart løfte fra Lavrov:

– Sergej Lavrov sa til meg: Børge, jeg lover at jeg skal se på denne saken og sette meg inn i den. Det var noe jeg satte pris på, sier Brende.

– Eg føler meg forferdeleg misbrukt.  Eg har kjempa mot sinne og hat

Etter planen skal en representant for den norske ambassaden møte Frode Berg i fengselet i morgen onsdag.

Lavrov og Jentoft

Tidligere utenriksminister Børge Brende sammen med NRKs korrespondent Morten Jentoft utenfor det russiske utenriksdepartementet i Moskva.

Foto: Jurij Linkevitsj

Brende har truffet Berg tidligere

Som utenriksminister besøkte Børge Brende Moskva etter den russiske annekteringen av den ukrainske Krim-halvøyen i mars 2014, men han møtte Lavrov en rekke ganger andre steder, blant annet i Arkhangelsk i oktober 2017.

Børge Brende sier at han også personlig har truffet Frode Berg i Finnmark, og at han vet at situasjonen både for ham og familien er vanskelig.

Derfor mente han at det var viktig å nevne saken for en så sentral politiker som Sergej Lavrov.

Norske myndigheter har så langt sagt at de vil konsentrere seg om å yte konsulær bistand til Frode Berg.

Men etter det NRK kjenner til, ble saken også nevnt da embetsmenn fra det norske og russiske utenriksdepartementet for en tid tilbake møttes i Moskva.

Fortsatt i varetekt

Frode Berg ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet FSB på Teatralnajaplassen i sentrum av Moskva 5. desember i fjor, og FSB mener han har vært innblandet i en spionasjeoperasjon, der målet var å hente inn hemmeligstemplet materiale om den russiske Nordflåten.

Veien videre for fangen i Lefortovo

Frode Berg er varetektsfengslet til 5. mai, men det er usikkert når saken kommer opp for retten. Det kan skje både før og etter sommeren, ifølge hans advokat Ilja Novikov.

Frode Berg

Frode Berg var tydelig preget av det han hadde vært igjennom da han for første gang møtte norsk presse 23. januar 2018

Foto: Morten Jentoft

Da Frode Berg ble arrestert hadde han på seg 3000 euro i kontanter, penger FSB mener han skulle overbringe fra den norske etterretningstjenesten til en russisk statsborger som trolig er hovedpersonen i saken.

Hverken familien til Frode Berg eller biskopen i Nord-Hålogoland har fått svar på sine ønsker om å få besøke Frode Berg i Lefortovofengselet i Moskva.

SISTE NYTT

Siste nytt