Hopp til innhold

Bergs russiske advokat: Innrømmelse kan gi raskere løsning

MOSKVA (NRK): Den fengslede nordmannen Frode Bergs forsvarer, Ilja Novikov, tror det kan bli fortgang i saken etter at Berg sa at han jobbet for norsk etterretning. Novikov møtte onsdag sin klient fengselet i Moskva.

Ilja Novikov

Advokat Ilja Novikov tror Frode Berg kan være hjemme i Norge før jul.

Foto: Morten Jentoft

– Frode Berg hadde allerede fått høre fra etterforskerne i den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, at det hadde vakt oppsikt at han gjennom sine advokater nå hadde gått ut offentlig om at han var på oppdrag for norsk etterretning da han ble arrestert i desember.

Det sa Bergs russiske advokat Ilja Novikov til NRK etter at han onsdag ettermiddag hadde hatt et møte med sin klient i Lefortovofengselet i Moskva.

– Frode Berg forstår ikke hvorfor norske myndigheter ikke har sagt noe om offentlig om saken. Det hadde vært mye lettere for ham å vite hva han skulle gjøre hvis norske myndigheter hadde stått mer åpent fram med sitt syn og støtte til ham, mener Ilja Novikov.

Under hånden-samtaler med russerne?

Ilja Novikov håper nå at norske myndigheter kommer på banen og underhånden tar kontakt med russiske myndigheter, for å skissere opp mulighetene for en utveksling av Frode Berg, etter at en fellende dom foreligger en gang over sommeren.

Forde Berg 2. februar 2018

Frode Berg sammen med sin advokat Ilja Novikov under varetektsbehandlingen 2. februar 2018.

Foto: Jurij Linkevitsj

– Dette er noe som vi har sett flere ganger tidligere sier Ilja Novikov, blant annet i forholdet mellom Russland og Estland.

I februar i år ble den estiske forretningsmannen Raivo Susi, som var dømt til 12 år for spionasje i Russland, utvekslet med Artem Zintsenko, som hadde fått en dom på fem år for spionasje til fordel for Russland, i Estland.

Ilja Novikov sier at det er viktig at det foreligger en forståelse mellom Norge og Russland om en slik mulighet allerede nå, slik at det kan bli fortgang i saken.

– Jeg håper at det blir tatt en avgjørelse i løpet av noen uker på politisk nivå. Og alt som skjer videre avhenger av dette. Går det slik, kan russiske myndigheter avslutte etterforskningen og vi kan få en rettssak og en dom. Det skjer trolig en gang til høsten, sier Ilja Novikov.

Teatralnajaplassen i Moskva

Teatralnajaplassen i Moskva. Det var her Frode Berg ble arrestert 5. desember 2017.

Foto: Jurij Linkevitsj

Forlenget varetekt i neste uke

Frode Berg kommer trolig til å bli framstilt for ny varetektsfengsling torsdag 3. mai, der fengslingen forlenges fram til 5. august. Hvis det går slik advokat Ilja Novikov håper, så kan selve rettssaken bli berammet ikke så lenge etter dette.

Den russiske advokaten, som har lang erfaring med saker som involverer flere stater, mener at russiske myndigheter vil bruke Frode Berg-saken for det den er verdt politisk, både internt og i forholdet til Norge.

Så er målet å få byttet Berg med en eller flere russiske agenter i utlandet. Med hvem er vanskelig å si, dette er «et lukket rom», sier Ilja Novikov.

Ilja Novikov sier at slik som han kjenner saken, så er det ikke flere personer direkte involvert i Frode Bergs sak, selv om det har versert navn på personer som skal ha samlet inn hemmeligstemplet informasjon, og som Frode Berg skulle overlevere de 3000 euroene som han hadde på seg da han ble arrestert på Teatralnajaplassen i Moskva 5. desember 2017.

Lefortovofengselet - luftegård

Frode Berg klager på at det er liten mulighet til mosjon i Lefortovofengselet i Moskva.

Foto: Jurij Linkevitsj

Lite mosjon og lesestoff

Ilja Novikov sier at Frode Berg har det relativt bra, men at det har vist seg svært vanskelig å få sendt inn lesestoff til ham på grunn av de strenge reglene for sensur i Lefortovofengselet.

Novikov leverte ham tre dokumentarbøker på engelsk for en drøy uke siden, blant annet en biografi om Angela Merkel. Men disse var ennå ikke ferdigbehandlet av sensuren i fengselet da Novikov besøkte Berg onsdag.

– Frode Berg klager også på at det er liten mulighet til å få beveget seg. Han har en time i luftegården hver dag, men den er svært trang, sier Ilja Novikov. Dette er en tøff belastning for en mann som har vært vant til å være mye ute i naturen i hjemkommunen Sør-Varanger.

– Men Frode Berg benyttet anledningen under vårt møte i dag til å takke alle dem som støtter ham hjemme i Norge. Det betyr veldig mye for ham, sier advokat Ilja Novikov.

SISTE NYTT

Siste nytt