Hopp til innhold

Forsvarerne: Frode Berg var i Moskva på oppdrag for E-tjenesten

Spionsiktede Frode Berg innrømmer at han var i Moskva for den norske E-tjenesten. Norske myndigheter er fremdeles tause.

Frode Berg

Frode Berg var tydelig preget av det han hadde vært igjennom da han for første gang møtte norsk presse 23. januar 2018

Foto: Morten Jentoft

NRK sitter på opplysninger om at Frode Berg skal ha foretatt flere turer til Russland som kurér for personer med tilknytning til norsk eller vestlig etterretning.

Det var Dagbladet som først meldte at Berg via sine forsvarere forteller at han var i Moskva på oppdrag for den norske E-tjenesten.

Minst en av de to personene Frode Berg sier at han møtte i Oslo før han reiste til Moskva 4. desember, skal ha tilknytning til norsk etterretning, ifølge avisen.

Frode Berg tok med seg 3000 euro som han skulle overlevere til en kontaktperson i Moskva. Denne kontaktpersonen skal ha samlet inn hemmeligstemplet materiale om den russiske Nordflåten, mener den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Føler seg lurt og misbrukt

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham, sier Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes til Dagbladet. Til NRK sier Risnes at Berg føler seg sviktet og at han ikke forstod omfanget av det han ble involvert i og hvor farlig det kunne bli.

– Berg er sjokkert over reaksjonene fra Russland, og han bebreider seg selv for å være naiv, og er lei seg for at han har sviktet familien sin.

– Hvilke beviser har dere for at Berg snakker sant?

–I første rekke det han sier selv, og så har vi foretatt undersøkelser og sammenlignet med opplysninger som andre har. Så vi er nokså sikre på at det han forteller er riktig.

– Hvorfor sier han dette først nå?

– Dette ville kommet fram før eller siden, men nå har det vært så mye spekulasjoner og feil opplysninger, og sånn sett er det viktig å rette opp inntrykket. Dette var ikke ukjent for hverken norske eller russiske myndigheter. Det eneste som er nytt er at alle nå får vite det, sier Risnes.

Spionsiktede Frode Berg innrømmer at han var i Moskva for den norske E-tjenesten.

Brynjulf Risnes er Frode Bergs norske advokat, her på Dagsrevyen om Bergs påstand om at han var i Moskva på oppdrag for E-tjenesten.

Ingen bekreftelse fra UD

UD vil ikke si noe om det stemmer at Berg var i Moskva på oppdrag for Norge, men sier kun dette om saken:

– Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, sier Frode O. Andersen, kommunikasjonssjef i UD.

– Vi har stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans. Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, sier Andersen.

Når vi spør E-tjenesten om en kommentar, får vi følgende:

Dette er en konsulærsak og utover dette har vi ingen kommentarer. Spørsmål må dere rette til UD.

Heller ikke Forsvarsdepartementet ønsker å si noe og henviser til Utenrikdsdepartementet.

Kan bli dømt for spionasje

Den pensjonerte grenseinspektøren har sittet varetektsfengslet i Moskva siden 5. desember i fjor. Da ble han pågrepet av det russiske føderale sikkerhetspolitiet (FSB). Berg hadde med seg 3.000 euro, tilsvarende 28.800 kroner.

Etter planen blir det holdt nytt varetektsmøte denne uken. Da kommer Berg etter all sannsynlighet til å bli varetektsfengslet for en ny periode på mellom to og tre måneder.

Moskva-korrespondent Morten Jentoft

Korrespondent i Moskva, Morten Jentoft i Dagsrevyen om Frode Berg.

I en rettssak vil Frode Berg, etter alt å dømme, få en dom som medvirkende i en større spionsak.

Så blir det da sannsynligvis en diplomatisk prosess hvor det kan tenkes man får til en utveksling med en annen spiondømt russer, kanskje i et annet Nato-land. Det har vi sett eksempler på tidligere.


Brende møtte Lavrov: – Han lover å se på Frode Berg-saken

Lyspunkt

AKTUELT NÅ