Frode Berg: – Jeg føler meg lurt og manipulert

MOSKVA (NRK): Frode Berg sier forholdene i russisk høysikkerhetsfengsel er så tøffe at han begynner å bli bekymret for sin egen helsesituasjon. Bergs russiske advokat frykter at rettssaken ikke starter før i 2019.

VIDEO: NRK møter Frode Berg i forbindelse med torsdagens fengslingsmøte i Moskva.

– Jeg er sliten, sier Frode Berg når NRK møter ham før han skal inn i et nytt fengslingsmøte i Lefortovo-domstolen.

Den 62 år gamle nordmannen ble torsdag ledsaget inn til et nytt fengslingsmøte av maskerte menn. Utfallet av fengslingsmøtet ble – som ventet – at Berg må sitte fengslet i tre nye måneder, frem til 5. august.

En tydelig preget Berg fikk to anledninger til å snakke med norske journalister i retten. Etter at rettsmøtet var over, gjentok Berg det han har sagt tidligere: At han føler seg lurt. Han ble også spurt om hvorfor han har vært åpen om sitt angivelige oppdrag for den norske E-tjenesten.

– Det er bare fakta. Jeg har rett og slett blitt manipulert til å gjøre noe jeg ikke hadde lyst til å gjøre. Jeg havnet i en forferdelig situasjon.

– Hvorfor føler du deg lurt?

– Det er bare måten det har blitt fremstilt på, hva jeg skulle gjøre.

– Ble du truet eller presset?

– Ikke truet, nei, sier Berg, som ikke svarer på den andre delen av spørsmålet.

På spørsmål om hva Berg forventer at han vil at E-tjenesten skal gjøre, sier han at de i alle fall «må ta ansvar».

Frode Berg snakker med journalister etter dagens fengslingsmøte. 62-åringen sier blant annet at han har begynt å bli bekymret for sin egen helse.

– Bekymret for helsa

Etter at Berg ble arrestert 5. desember har han sittet i varetekt i det beryktede høysikkerhetsfengslet Lefortovo, i Moskva.

Fengselet er kjent for å ha svært strenge forhold for sine innsatte. Berg forteller om krevende forhold i fengselet, og sier det er grunnen til at han foreløpig ikke har ønsket besøk av sin nærmeste familie.

– Jeg har god kontakt med familie gjennom ambassaden, som besøker meg hver 14. dag. Da får jeg også en telefon. Men jeg vil ikke at de (familien, journ.anm.) skal komme, fordi det er forferdelige forhold i fengselet. Det blir en traumatisk opplevelse for dem som kommer, sier Berg.

Frode Berg i retten

Maskerte vakter følger Frode Berg til torsdagens fengslingsmøte.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Han sier det er fryktelig tungt å bo på en celle på 9,5 kvadratmeter, sammen med en annen person, der de to bor, sover, spiser og prøver å sørge for sin personlige hygiene.

– Jeg har begynt å bli bekymret for det helsemessige. Det gjelder måten vi bor på, på 9,5 kvadratmeter 23 timer i døgnet. Det er et ensformig og forferdelig kosthold, og jeg er ikke 30–40 år lenger. Jeg er ikke tilpasset denne situasjonen.

Berg legger til at de ansatte i fengselet oppfører seg ordentlig, men understreker at det likevel er tøft.

– Det er et russisk fengsel, sier Berg, og trekker på skuldrene.

– Det føles vondt

Frode Berg sitter i varetekt siktet for spionasje etter paragraf 276 i den russiske straffeloven. Minstestraffen for et slikt lovbrudd er ti år i fengsel.

Det var forrige uke Frode Bergs advokat fortalte at Frode Berg var på oppdrag for norsk etterretningstjeneste i Moskva.

Samtidig har både Berg og hans advokater understreket at han ikke anser seg skyldig i spionasje. Berg gjentok torsdag at han sendte konvolutter med penger for den norske Etterretningstjenesten.

– Hvorfor det?

– Fordi man ba meg om det, sier Berg.

– Føler du deg lurt?

– Ja, jeg er blitt manipulert og snakket rundt, sier Berg før fengslingsmøtet.

Han forteller videre at det føles vondt at folk nå vet at han var i Moskva på jobb for etterretningstjenesten.

– Fikk ikke kompensasjon

NRK sitter på opplysninger om at Frode Berg skal ha foretatt flere turer til Russland som kurer for personer med tilknytning til norsk eller vestlig etterretning. 22. april valgte Berg og hans forsvarere å fortelle om det angivelige oppdraget, som innebar å ta med seg 3000 euro som Berg skulle overlevere til en kontaktperson i Moskva.

Denne kontaktpersonen skal ha samlet inn hemmeligstemplet materiale om den russiske Nordflåten, mener den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Berg sier torsdag at turen først og fremst var av en privat karakter, og han ikke hadde med seg konvolutter da han dro til Russland, men sier disse ble kjøpt etter at han krysset grensen.

Berg sier også at han ikke har mottatt penger eller noen annen form for kompensasjon for det angivelige oppdraget.

Frode Berg i retten i Moskva 3. mai 2018

Frode Berg på vei inn i fengslingsmøte torsdag. Her sammen med sin russiske advokat Ilja Novikov.

Foto: Morten Jentoft, NRK

– Kan sitte fengslet til neste år

Berg sier også at han vet når rettssaken mot ham skal starte, men trekker seg unna når NRK spør om det blir til høsten. Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, virket torsdag mer pessimistisk på Bergs vegne enn han har vært tidligere.

– Berg kan bli varetektsfengslet også utover de tre månedene. Russiske myndigheter kan holde ham i varetekt i til sammen 18 måneder, sier Novikov til NRK.

Berg har nå sittet fengslet i Russland i fem måneder. Dersom russiske myndigheter holder ham fengslet så lenge de kan, vil ikke saken hans komme opp for retten før neste år.

– Det kan ta lang tid før saken kommer opp for retten, sier Novikov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt