Urix forklarer

Derfor flytter Trump omstridt Tulsa-møte

Donald Trump trosser både korona og demonstrasjoner når han til uka holder folkemøte i Tulsa, Oklahoma. Nå flytter Trump møtet én dag etter knallhard kritikk.

Trump holds 'Keep America Great' campaign rally

RESPEKT: Donald Trump sier han flytter folkemøte i Tulsa av respekt for datoen 19. juni. Her fra et møte i Ohio i januar, før koronapandemien kom til USA.

Foto: Saul Loeb / AFP

Tulsa, Oklahoma, mai/juni 1921:

Rundt 300 mennesker ble drept etter at en hvit gruppe menn angrep det velstående svarte nabolaget Greenwood 31. mai 1921. Angrepet er en av de verste massakrene av svarte i USAs historie. Rundt 1000 hjem og forretninger ble ødelagt. Ingen ble siktet eller dømt for massakren.

Smoke rises from buildings during the 1921 race riot in Tulsa

MASSAKRE: Røyk stiger opp fra Tulsa, Oklahoma, i juni 1921. Rundt 300 mennesker mistet livet da et svart nabolag ble angrepet.

Foto: Library Of Congress / Reuters
FLYKTET: Mange svarte flyktet ut av Tulsa under angrepene 19. juni 1921.

FLYKTET: Mange svarte flyktet ut av Tulsa under angrepene 19. juni 1921.

Foto: Library Of Congress / Reuters

Texas, 19. juni 1865:

I Texas blir slaveri endelig forbudt. General Gordon Granger leste opp erklæringen om frigjøring av alle slaver, utstedt av president Abraham Lincoln, 19. juni 1865. Texas blir dermed siste delstat som forbyr slaveriet.

Kombinasjonen av sted og dato har ført til sterke reaksjoner mot Donald Trumps varslede folkemøte i Tulsa 19. juni.

Nå sier Trump at han vil utsette folkemøtet én dag, til 20. juni, av respekt for den viktige dagen.

Laster Twitter-innhold

Hvorfor holder Trump folkemøte nå?

SISTE MØTE: Donald Trump har holdt mange folkemøter som president, det siste før koronapandemien traff, var i North Carolina 2. mars i år.

SISTE MØTE: Donald Trump har holdt mange folkemøter som president, det siste før koronapandemien traff, var i North Carolina 2. mars i år.

Foto: Thomson Reuters

Folkemøtene er en viktig del av Donald Trumps valgkamp fram mot presidentvalget 3. november. Møtet i Oklahoma blir det første siden 2. mars i år, da koronapandemien gjorde det uforsvarlig å samle så mange mennesker.

De siste ukene har oppslutningen om president Donald Trump gått ned. Et gjennomsnitt av flere nasjonale målinger gir demokraten Joe Biden en klar ledelse. Ifølge nettsiden Real Clear Politics har Biden 48,9 prosent oppslutning, mens Donald Trump har 41,7 prosent.

Håpet med folkemøtet er å skape mer entusiasme blant Trumps velgere.

Hvorfor holder Trump møte i Tulsa, Oklahoma?

Det er særlig Trumps kjernevelgere møtene retter seg mot, og mange av dem er i den konservative delstaten Oklahoma. Oklahoma er også en av delstatene i USA med relativt lave smittetall.

Samtidig er det en tydelig symbolikk i å velge akkurat Tulsa, der en av de verste massakrene mot svarte i USA har funnet sted, samtidig som USA opplever de største og bredeste demonstrasjonene mot rasisme på lang tid.

67 prosent av amerikanerne sier de støtter bevegelsen Black Lives Matter «sterkt eller delvis», ifølge Pew Research Center.

PROTEST: Demonstrasjoner mot politivold og rasisme har spredt seg over hele USA og store deler av verden. Her fra Washington D.C.

PROTEST: Demonstrasjoner mot politivold og rasisme har spredt seg over hele USA og store deler av verden. Her fra Washington D.C.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Hvorfor er datoen 19. juni så viktig?

Mange amerikanere feirer 19. juni fordi det er dagen slaveriet offisielt ble forbudt i hele USA i 1865. Texas var siste delstat som forbød slaveri, noen måneder etter at den amerikanske borgerkrigen tok slutt. Borgerkrigen var en kamp om nettopp slaveriet – sørstatene, inkludert Texas, ville ikke forby slaveri og forsøkte å danne en egen konføderasjon. USAs borgerkrig varte fra 1861 til 1865.

Hva med koronasmitten?

USA har flest koronasmittede og døde i verden, og mange har stilt spørsmål ved om det er trygt å invitere til folkemøter nå. Over 116.000 mennesker har mistet livet av covid-19 i USA, og landet har over 2 millioner registrerte tilfeller av koronasmitte.

For å komme inn på folkemøtet, må alle de 19.000 som løser billett, skrive under på en kontrakt der de lover ikke å saksøke president Trump eller kampanjen hans hvis de skulle bli smittet av korona.

Fordi mange også samles i store demonstrasjoner mot politivold mot svarte over hele USA, kan presidenten kanskje unngå en del kritikk fra USAs venstreside for å holde folkemøter med mange tusen til stede.

En svart koronapasient trilles tirsdag inn på Maimonides Medical Center i New York. Også i storbyen er svarte spesielt hardt rammet av pandemien.

HARDT RAMMET: En svart koronapasient trilles tirsdag inn på Maimonides Medical Center i New York. Også i storbyen er svarte spesielt hardt rammet av pandemien.

Foto: SPENCER PLATT / SPENCER PLATT

SISTE NYTT

Siste nytt