NRK Meny
Normal

Demonstrant drept i Egypt

En student ble drept i sammenstøt mellom Morsi-tilhengere og egyptiske sikkerhetsstyrker ved Universitetet i Kairo i kveld.

Demonstrasjoner ved universitetet i Kairo

I lang tid har studenter og Morsi-tilhengere samlet seg ved Universitetet i Kairo. I ettermiddag ryddet egyptiske sikkerhetsstyrker plassen.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Søndag skrev Egypts nye president Adli Mansour under et lovforslag som ifølge motstanderne begrenser deres rett til å demonstrere.

Ryddet området

I dag besluttet egyptiske sikkerhetsstyrker å fjerne demonstrantene som hadde samlet seg utenfor Universitetet i Kairo. Med tåregass og vannkanoner ble studentene og Morsi-sympatisørene fjernet fra området.

Det var i forbindelse med denne aksjonen at en av demonstrantene mistet livet. Hvordan personen mistet livet er fortsatt uklart.

Kritisert loven

Rettighetsgrupper har flere ganger gått ut med krass kritikk av lovforslaget som ble undertegnet søndag.

Loven gjør at folk som vil demonstrere må hente inn tillatelse fra politiet på forhånd.

Selv sekulære motstandere av den avsatte presidenten mener nå at myndighetene har gått for langt, ikke minst etter at det ble utstedt arrestordre mot to av landets mest kjente aktivister.

– Å anholde Ahmed Maher og Alaa Abd El Fattah er et angrep på hele den egyptiske revolusjonen. De er to av hovedpersonene, sier Mahmoud Bilal til det svenske nyhetsbyrået TT på telefon fra Kairo. De to aktivistene var begge profilerte motstandere av Mursi, og de støttet militærets maktovertakelse i sommer.

Raseriet mot de nåværende myndighetene er ikke blitt noe mindre etter at sju mindreårige jenter onsdag ble dømt til elleve års fengsel sammen med 14 kvinner. De ble alle dømt for å ha deltatt i en demonstrasjon som ifølge påtalemyndigheten var voldelig.

– Det som skjer i Egypt nå, er helt vanvittig. Det virker som om militæret har mistet grepet, sier Bilal, som er advokat og arbeider for organisasjonen Egyptian Center for Economic and Social Rights.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt