Morsi vil saksøke militæret for kuppet

Egypts avsatte president Mohammed Morsi vil saksøke landets forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi for ukonstitusjonell handlinger da han avsatte Morsi som president.

Egypts avsatte president Mohammed Morsi

Mohammed Morsi ble avsatt som Egypts president 3. juli.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Mohammed Morsis advokater holdt pressekonferanse i Kairo i dag onsdag, etter at de fikk møte ham i fengselet for to dager siden.

Morsi er holdt fengslet siden 3. juli, dagen da han ble avsatt av Egypts mektige militære.

Det var Abdel Fattah al-Sisi, generalen han selv hadde utnevnt til øverstkommanderende og forsvarssjef, som kunngjorde at presidenten og hans regjering var avsatt av hensyn til nasjonen. En ny midlertidig president og regjering ble raskt oppnevnt i påvente av valg på ny nasjonalforsamling og ny president.

Mohammed al-Sisi

Mohammed al-Sisi

Foto: Jim Watson, Pool / AP

Få detaljer om hva som egentlig skjedde har kommet frem, men på pressekonferansen leste advokat Mohamed al-Damati opp et brev som var stilet fra Morsi til det egyptiske folk.

Ble kidnappet

For første gang kommer det frem at Morsi ble holdt igjen mot sin vilje allerede 2. juli.

I brevet heter det at han ble bortført av Republikkgarden, en egen enhet i hæren, et døgn før al-Sisi kunngjorde avsettelsen. Han ble deretter fraktet til en marinebase.

Da hadde det i over en uke vært store protester i Egypt, spesielt i hovedstaden Kairo.

Demonstrantene krevde Morsis avgang. De mente han var i ferd med å ødelegge Egypt, at han var mer opptatt av å få tvunget gjennom sin religiøse agenda enn å få landet økonomisk på beina og sørge for et godt, moderne og demokratisk styresett.

Generalen gav først presidenten en ukes frist med å gå i dialog med demonstrantene og få slutt på protestene som lammet landet. Morsi viste ingen tegn til kompromiss og innen uken var omme, var presidenten avsatt.

Siden har det vært store spekulasjoner om hvor presidenten ble holdt, selv hans egen familie ante lenge ingenting.

Først i høst fikk en internasjonal representant, EUs utenrikssjef Catherine Ashton, møte ham på hemmelig sted for å forsikre seg om at han ble anstendig behandlet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mohammed Morsi i retten

Mohammed Morsi i det han føres inn i retten 3. november.

Foto: Uncredited / Ap

Vil saksøke militæret

I brevet som ble lest opp i dag fastholder Morsi at han er landets rettmessige president og at forsvarssjef al-Sisi har begått landsforræderi. Han hevder generalen har sveket sin ed om lojalitet til nasjonen og sveket sin gud.

Han hevder videre at han vil saksøke militæret for den ukonstitusjonelle avsettelsen.

– Presidenten vil i søksmålet argumentere for at det som skjedde var en forbrytelse, sa al-Damati på pressekonferansen.

– Han vil videre be forvaltningsdomstolen om å annullere handlingen til general Abdel Fattah al-Sisi.

Men advokat al-Damati medga at dette «vil være et utfordrende søksmål å vinne frem med».

Morsi hevder at Egypt ikke kan oppnå stabilitet før kuppet er reversert og de ansvarlige holdt rettslig ansvarlig.

Egyptere på Tahrir-plassen feirer avsettelsen av Mohammed Morsi

På Tahrir-plassen ble det feiret på kvelden 3. juli, etter at avsettelsen av Morsi var blitt kunngjort.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Han hyller Brorskapets tilhengere, som fortsatt demonstrerer mot avsettelsen, for deres «fasthet» og påstår at al-Sisi «har slått en kile inn i det egyptiske folk».

Egypt er for tiden delt i to, for og mot Morsi og for og mot al-Sisi. Men landet var splittet også under Morsis tid ved makten, han selv gjorde lite for å strekke ut en politisk hånd til sine motstandere for å bygge «det nye» Egypt etter Mubarak.

Da avsettelsen ble kunngjort brøt det ut folkefest i Kairos gater. Samtidig startet demonstrasjonene fra Morsis tilhengerne.

Splittelsen har forsterket seg ytterligere gjennom en dramatisk, bitter og blodig høst. Den militærutnevnte regjeringen med støtte fra domstolene har nå forbudt Det muslimske brorskapet, noe som ikke har gjort frontene mindre skarpe.

Tiltalt for drap

Morsi er nå flyttet til et regulært fengsel, hvor han holdes i varetekt.

Han er formelt tiltalt for å ha oppmuntret tilhengere av Det muslimske brorskap til angrep på demonstranter utenfor presidentpalasset, som protesterte mot hans styre. 10 mennesker ble drept i sammenstøtene.

Rettssaken skulle vært holdt i disse ukene, men ble utsatt allerede første dag. Domstolens behandling gjenopptas 8. januar.

Morsi har inntil nå nektet å la seg representere med forsvarere i retten, fordi han ikke anerkjenner domstolens legitimitet eller saken mot ham.

Morsis advokater sa at dette standpunktet fortsatt står fast.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt