Hopp til innhold

De blå har vunnet valget

KØBENHAVN (NRK) Hans eget parti gjorde et skuffende valg. Likevel blir Lars Løkke Rasmussen igjen Danmarks statsminister. Det kan han takke Dansk Folkeparti for.

Se dansk valgsending.

Når 95 prosent av stemmene er talt opp er det allsang og applaus på Venstres valgvake i Christiansborg. Selv om Venstre går kraftig tilbake, har den blå blokken foreløpig sikret seg 91 av mandatene i folketinget, mot rød blokks 84.

Det betyr at Lars Løkke Rasmussen blir Danmarks neste statsminister til tross for at hans parti Venstre ligger an til et skuffende valgresultat på 19,5 prosent sammenliknet med 26,7 prosent under valget i 2011. Det skyldes blant annet at Dansk Folkeparti ser ut til å gjøre et brakvalg med rundt 21 prosent av stemmene og dermed kan sikre den blå blokken flertall.

Bardur Løkke Rasmussen

Bardur Løkke Rasmussen, Lars Løkke Rasmussens eldste sønn, feiret valgresulatet i kveld

Foto: SIV SANDVIK

- Jeg er bare så glad på Danmarks vegne, sa Bardur Løkke Rasmussen, Lars Løkke Rasmussens eldste sønn, til DR nå i kveld.

Morten Løkkegaard, folketingskandidat i Venstre, vet ennå ikke om han gjenvinner plassen sin.

- Vi kan ikke feire at vi går så mye tilbake som vi gjør, det er et nederlag, men vi skal glede oss over at vi har en stabil blå blokk, som kan lede landet, sier han til Danmarks Radio.

Statsminister Helle Thorning-Schmidts parti Socialdemokratiet går frem fra 24,8 i 2011 til et resultat rundt 26 prosent og blir det største partiet. Likevel må hun nå overlevere nøkkelen til statsministerkontoret til mannen hun overtok den fra i 2011.

Spennende svært lenge

«Hold kæft, det er jevnt» hvisket de danske journalistene til hverandre da de første valgdagsmålingene fra TV2 og DR rullet over storskjermene på Socialdemokraternes valgvake i Fællessalen på Christiansborg tidligere i kveld.

Da TV2s måling viste 87 mandater til de røde og 88 til de blå, var det noen få valgvakedeltakerne som klappet i hendene.

Valgvake

Det er svært spent på Socialdemokraternes valgvake i Fællessalen på Christiansborg i kveld.

Foto: Siv Sandvik

Men da DRs resultater kom noen sekunder senere, ble det helt stille.

Den første valgdagsmålingen til DR viste at den blå borgerlige blokken med Lars Løkke Rasmussen i spissen hadde en ørliten ledelse med 50, 8 prosent av stemmene. Den røde blokken anført av statsminister Helle Thorning-Schmidt hadde ifølge målingen 49,2 prosent.

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, er overrasket over det foreløpige valgresultatet i Danmark, spesielt den store framgangen til Dansk Folkeparti.

Valgkamp til det siste

Etter at det ble skrevet ut nyvalg for 22 dager siden har partiene jobbet på høygir for å sanke stemmer. Helt til valglokalene stengte drev partilederne valgkamp i et siste forsøk på å overbevise danskene om å stemme på deres parti.

Thorning-Schmidt deler ut roser

Statsminister Helle Thorning-Schmidt drev valgkamp til siste slutt.

Foto: Siv Sandvik

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sto på Østerbro i København og delte ut roser, mens mannen som ønsker å ta tilbake statsministertittelen, Lars Løkke Rasmussen, også da anledningen til å komme med kritikk av motstanderen.

Men i torsdag kveld var tilsynelatende god stemning på Christansborg der de fleste partiene hadde sine valgvaker. Folketinget var pyntet til fest og fra Vandrehallen hadde tv-kanalene sine direktesendte valgprogrammer. Både inne og ute kunne velgere og politikere kjøpe seg en øl. Valg i Danmark er noe annet enn i Norge.

Ølbod på Christansborg

Det er satt opp ølboder på Christiansborg i kveld.

Foto: SIV SANDVIK

SISTE NYTT

Siste nytt