Hopp til innhold

Danske forskere: Mosjon hemmer kreftveksten

En halv til en times kondisjonstrening et par ganger i uken kan gjøre at en kreftsvulst vokser langt saktere, ifølge danske forskere.

En mann og en kvinne jogger i snøvær

AKTIVITET: Fysisk aktivitet, hvor du får opp pulsen og blir andpusten, kan gjøre at en kreftsvulst vokser mye saktere, ifølge dansk forskning. En ny studie viser at immunforsvaret aktiveres, og flere immunceller bekjemper kreftcellene, ved trening.

Foto: Markus Scholz / Ap

Det er i hvert fall konklusjonen etter at forskere ved Rigshospitalet og Herlev Hospital i Danmark har gjennomført undersøkelser med mus.

De mener fysisk aktivitet kan være svært viktig ikke bare for å forhindre kreft, men også for personer som allerede har fått sykdommen.

En ny studie viser at kreftsvulstene hos mus som hadde muligheten til å løpe i et hamsterhjul, vokste mye langsommere enn svulstene hos mus som ikke hadde den mosjonsmuligheten, skriver Politiken.

60 prosent mindre kreftsvulst

Ifølge avisen var kreftsvulsten 60 prosent mindre hos en mosjonerende mus enn hos en mus som ikke hadde løpt i hamsterhjulet, da testperioden på tre uker var over.

– Jeg tør nesten ikke si det høyt, men vi håper og regner med at vi kommer til å se en lignende effekt hos mennesker, sier seniorforsker Pernille Højman, som har ledet studien, til avisen.

Flere immunceller

Forskerne fant at størrelsen på svulsten hos musene som holdt seg i aktivitet, ikke bare var mindre – de hadde også en langt høyere konsentrasjon av såkalte immunceller, celler som kan angripe og drepe kreftcellene.

Funnene tyder på at mosjonen aktiverer kroppens immunforsvar, slik at det kommer flere celler som bekjemper kreften, skriver Politiken.

– Det er et svært godt tegn. Kroppen er dermed i gang med å bekjempe kreften selv. Det er derfor kreften vokste mye saktere hos de musene som løp i hamsterhjulet, sier Højman.

Hun understreker at forskningen ikke er kommet langt nok til at man kan bruke trening som hovedbehandlingsmåte for kreftsyke, men mener det kan bli et godt tillegg til cellegiftbehandling.

Må ta i

Skal treningen ha god nok effekt, må imidlertid pulsen opp.

– Man må sørge for å få opp pulsen og bli andpusten, ellers virker det ikke, sier Højman.

Gjør man det, mener hun at en halv til én times moderat eller hard kondisjonstrening to ganger i uken vil kunne utgjøre en forskjell.

SISTE NYTT

Siste nytt