Hopp til innhold

Imamer nekter gifte kvinner å si nei til sex

Ifølge dansk TV2 læres kvinner i enkelte danske moskeer til å adlyde når ektemannen ber om sex, og hvordan de skal slå egne barn som er ulydige.

LÄSA KORANEN

OMSTRIDT: I tre måneder har danske tv-reportere jobbet undercover for å finne ut hva imamer ved noen av moskeene i Danmark underviser i. Flere forskere advarer mot å generalisere om hva som foregår i danske moskeer på bakgrunn av tv-dokumentaren.

Foto: Adeel Halim / Reuters Creative

I tre måneder har to «muldvarper» besøkt moskeer i Odense, København og Aarhus med skjult kamera for å lage dokumentaren «Moskeerne bag sløret».

Avsløringene har skapt sterke reaksjoner i Danmark. Blant uttalelsen som skaper storm, er disse:

«Du har plikt til å lytte og adlyde din mann. Ektesengen er ett av de stedende som faller inn under pliktene til å lytte og adlyde», forklarer en av imamene. En annen sier at den kvinne som avviser sin mann i sengen, er «syndig og gjenstridig».

Ingen kommentar etter hastemøte

Dagen etter at TV2-dokumentaren ble vist innkalte imamen i Islamisk Kulturcenter i København alle landets imamer til hastemøte.

– Vi har hatt et positivt møte, sier talsmann for Grimhøjmoskéen i Aarhus, Ousamma El-Saadi, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Han sier at moskeen overholder alle danske regler, men ønsker ikke å si om de vil ta avstand fra innholdet.

Laster Twitter-innhold

Steining og piskeslag

De arabisktalende opptakene skal være gjennomgått av flere uavhengige oversettere og språkkyndige eksperter.

En talsmann for en av moskeene sier medarbeiderne føler seg krenket.

Den kjente danske imamen Abu Bilal er blant dem som underviser muslimske kvinner om islams regler for utroskap.

«Hvis en ekteskapsbryter, enten mann eller kvinne, begår hor, så er deres blod halal, og de skal drepes ved steining. Hvis hun er jomfru, så er straffen piskeslag», forklarer Abu Bilal i ett av opptakene, ifølge Politiken.

Niels Valdemar Vinding, adjunkt ved Københavns Universitet og forsker på imamer i den vestlige verden, kommenterer dokumentaren slik:

– Der er et enormt misforhold mellom den offentlige interesse for moskeer og den vitenskapen vi har på området, sier Vinding til Berlingske.

Laster Twitter-innhold

– Skaper distanse og fremmedgjøring

Helle Lykke Nielsen, lektor i Midtøsten-studier ved Syddansk Universitet, er også kritisk.

– Grimhøjmoskeen blir gjort til prototypen, men det er langt ifra et korrekt bilde. Når det ikke er en solid forankret viten på området, blir det en arena for alle mulige gjetninger, og en brikke i et polariserende spill, sier Lykke Nielsen til Berlingske.

Thomas Hoffmann, professor i koran- og islamstudier ved Det Teologiske Fakultet ved universitetet i København, mener imamenes undervisning bidrar til å skape distanse og fremmedgjøring i forhold til danske demokratiske verdier og forestillinger om forbrytelse og straff.

SISTE NYTT

Siste nytt