Hopp til innhold

Dansk studie: Hivpositive som får behandling, kan ikke smitte andre

Leger ved Rigshospitalet i København har undersøkt nesten 75.000 samleier mellom hivpositive og hivnegative. I ingen av tilfellene ble den friske parten smittet.

Hiv-test

NY FORSKNING: En mann blir testet for hiv under Pride-paraden i Chile tidligere i år. Forskere har nå undersøkt smitterisikoen for personer som blir behandlet for viruset.

Foto: Claudio Reyes / AFP

Studiet er utført blant 1000 mannlige, homoseksuelle par i 14 europeiske land og koordinert av overlege Jens Lundgren ved Rigshospitalet i København, skriver Danmarks Radio.

– Vi har undersøkt nesten 75.000 samleier mellom to menn uten kondom og hvor den ene var HIV-positiv. Ingen av de HIV-negative ble smittet, sier Lundgren til DR.

Studiet konkluderer derfor med at en hivpositiv som er under full behandling ikke kan overføre viruset videre ved sex.

– Sex blant menn er mer risikabelt enn sex mellom mann og kvinne, dersom man ikke er i behandling. Derfor var det viktig å utføre en robust studie som kunne påvise at det ikke er noen smitterisiko dersom man er under behandling, sier Lundgren.

Ifølge Lundgren er dagens behandling i stand til å stanse utviklingen av viruset i den smittedes kropp, og dermed er det ikke nok virus i kroppen til at det kan smitte over til andre.

– Mye uvitenhet

Anne-Karin Kolstad er generalsekretær i Hiv-Norge

STIGMA: Anne-Karin Kolstad i Hiv Norge sier hivpositive fortsatt opplever stigma.

Foto: HivNorge

– Dette har vi visst og sett i Norge over mange år. De som går på hivlegemidler er velmedisinerte og smittefrie, sier generalsekretær i Hiv Norge Anne-Karin Kolstad til NRK.

Hun anslår at 98 prosent av de hivpositive i Norge i dag er smittefrie. De kan ha risikofri sex med hivnegative og føde barn på naturlig måte.

– Likevel er det fortsatt mye stigma. Selv innenfor LGBT-miljøet blir de som lever med hiv eller som tar hiv-forebyggende medisin trakassert av sine egne, sier Kolstad.

– Altså, folk er fortsatt usikre på om de kan drikke av samme kopp som en hivpositiv.

Hiv-epidemien brøt for alvor ut i 1981 og alle som husker 80-tallet husker nok også frykten for å bli smittet.

– Det var mye snakk om Hiv og Aids på 80-tallet, men da den vellykkede medisineringen kom i 1996 ble det stille. Mange har ikke fått det med seg. Det eldste medlemmet vårt er 86 år og er du velmedisinert kan du leve et normalt liv.

– Starten på slutten

Kolstad tror vi ser starten på slutten av epidemien når alle hivpositive kommer over på medisin. I tillegg råder hun de som er i risikosonen til å ta den forebyggende medisinen PrEP.

Kolstad etterlyser mer informasjon til befolkningen fra helsemyndighetene om hvor langt man har kommet i kampen mot hiv for at folk skal kunne få mer kunnskap.

– Det er fortsatt mye stigma. Som hivpositiv kan du oppleve å bli behandlet annerledes hos tannlege og sykehus fordi helsepersonell ikke har kunnskap om hvor langt utviklingen har kommet.

– Mange hivpositive følger seg fremdeles isolert og ensomme og tør sjelden å fortelle om det på jobben. Vi har fortsatt et langt lerret å bleke, sier Kolstad.

Ifølge Folkehelseinstituttet lever et sted mellom 4500 og 5000 personer med hivinfeksjon i Norge. Antallet nye smittetilfeller har vært nedadgående siden 2008. I fjor fikk 213 diagnosen, og så langt i år har myndighetene registrert 67 smittetilfeller.

SISTE NYTT

Siste nytt