Hopp til innhold

Hiv-pasient: – De vil tvinge oss til å ta billigere medisin, som gir flere bivirkninger

Hiv-pasient Toril Martinussen (64) tar en tablett av daglig, men fra 1. september vil helsemyndighetene at pasientene skal bytte til en medisin som er billigere, og som de må ta flere tabletter av daglig. – Blir ikke aktuelt, sier hun.

Toril Martinussen

Toril Martinussen (64) har vært hivpositiv i snart 20 år. – Åpenhet har vært viktig hele veien, sier Martinussen, som i disse dager er på en AIDS-konferanse i Amsterdam.

Foto: Privat

PRESISERING: NRK hevdet i går at Sykehusinnkjøp HF ikke ønsket å stille til intervju i forbindelse med sak om nye medisiner til hiv-pasienter. Dette er ikke korrekt, og NRK beklager formuleringen.

Hiv-positive Toril Martinussen (64) er fra Stamsund, men bor i dag i Trøgstad. Hun er veldig skeptisk til å bytte medisin. Hun frykter at billigere medisin og økning av dosen vil gi flere bivirkninger.

– Tidligere har jeg gått på den typen medisin. Den ga meg alvorlige bivirkninger som benskjørhet. Mange hivpasienter har opplevd mye verre bivirkninger, som konstant hodepine, sier hun.

Eksperter frykter aids-krise

Martinussen har hatt hiv i 20 år. Denne uka deltar hun på den store internasjonale aids-konferansen i Amsterdam. Her frykter flere eksperter at aidsepidemien skal komme ut av kontroll og advarer mot en krise av eksepsjonell størrelse.

For å nå FNs mål om å få slutt på aidsepidemien innen 2030 må nye smittetilfeller begrenses til 500.000 tilfeller på verdensbasis innen to år.

I fjor ble 1,8 millioner mennesker smittet med hiv på verdensbasis. Men gode medisiner som holder viruset i sjakk gjør at Toril Martinussen og andre hivsmittede kan leve med sykdommen.

Michael Sidibe lanserer en rapport som han håper er løsningen for slutten på AIDS-epedemien

Eksperter frykter at aidsepidemien skal komme ut av kontroll og advarer mot en krise av eksepsjonell størrelse. Ifølge lederen for FNs aidsprogram (UNAIDS), Michel Sidibe, dreier det seg om et finansieringsgap på 7 milliarder dollar. – Hvis vi ikke betaler nå vil vi måtte betale mye mer senere, sier han.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Den medisinen jeg har gått på de to siste årene, Genvoya, har få bivirkninger. Jeg skjønner ikke hvorfor de vil skru tida tilbake til et regime ingen var fornøyd med.

Fra 1. september anbefaler helsemyndighetene at hivpasienter skal bytte til en medisin som er billigere og som de må ta flere tabletter av daglig.

Hivpasienter er bekymret for at de får dårligere behandling etter at norske helsemyndigheter har vedtatt nye retningslinjer for hvilke medisiner de skal få. De nye anbefalingene innebærer at pasienter må gå fra én til to tabletter daglig, som i tillegg kan gi nye bivirkninger.

– Ikke sikkert de sparer så mye

Toril Martinussen har ingen problemer med å skjønne at helsevesenet må spare penger. Men hun synes helsebyråkratene begynner i feil ende.

– De er vi som er kronisk syke som må spare for dem. Det må da være mulig å gå på den farmasøytiske industrien som fastsetter prisene. Hva med å se på byråkrati og lederlønninger i helsevesenet. De kaller det en dugnad, men dette er en dugnad med livet som innsats, mener hun.

Støtte fra medisinsk hold

Ingrid Slørdal er sykepleier ved St. Olavs hospital i Trondheim, og har jobbet med hivpasienter siden 90-tallet. Hun sitter i spesialistgruppen som har kommet med nye medisinanbefalinger, men er ikke fornøyd med konklusjonen.

– De nye medisinene har klart flere bivirkninger og større fare for interaksjoner med andre medisiner. Det er også mer tungvint å ta to tabletter istedenfor en.

Nå frykter hun konsekvensene av den nye behandlingen.

– Det er en risiko for at flere slutter med medisiner når de opplever å få bivirkninger. Det har vi opplevd mange ganger, at folk kutter ut å ta medisin.

Vil spare 65 millioner kroner

Sykehusinnkjøp, som har hovedkontor i Vadsø, håper å spare 65 millioner kroner på billigere legemidler. Innkjøpsdirektør for legemidler, Bente Hayes, sier at pasientene fortsatt vil få minst like trygge og gode medisiner som tidligere.

– Hovedregelen er at flest mulig skal følge anbefalingene og bytte medisin, men i de enkelttilfellene hvor det foreligger medisinske grunner til det, er det rom for at pasienten fortsetter på sin nåværende behandling. De medisinske vurderingene må gjøres av hver enkelt lege i samråd med hver enkelt pasient, sier hun.

Dette beroliger ikke Ingrid Slørdal.

– Hiv-pasientene har en kronisk sykdom som de skal leve godt med resten av livet. Jeg synes de skal slippe å bekymre seg for det med medisiner. De er nok av andre bekymringer i livene deres, og dette er totalt unødvendig.

Toril Martinussen ser ikke lyst på en framtid med ny medisin.

– Jeg ser ikke for meg at jeg ønsker meg tilbake til en hverdag med bivirkninger. Jeg må finne andre veier til å holde meg i live. Ellers kan jeg begynne å planlegge min egen begravelse.