Hopp til innhold

– Vi fikk hiv i konfirmasjonsgave. Nå kan vi endelig ha sex uten smittefrykt

Det blir sett på som en revolusjon innen hiv-medisinering av brukerne. Likevel ble HivNorge møtt med motstand da medisinen kom til Norge.

Torgeir Meland Landaas på stand for HivNorge

Torgeir Meland Landaas bruker selv PrEP mot hivsmitte. – Det er et fantastisk verktøy, som gir meg en enorm trygghet, sier han.

Foto: HivNorge

– Var du homofil på 1980-tallet gikk du rundt med en konstant frykt for å ende opp på en kirkegård på grunn av aids, forteller Torgeir Meland Landaas fra HivNorge.

Han tenker tilbake på det samfunnet han levde i da han begynte å tiltrekkes av andre gutter. Et samfunn med lite informasjon om den nye epidemien man fryktet kom til å ramme alle homofile menn.

Det gjorde at den i dag 50 år gamle mannen, ventet til han var 37 år før han stod frem som homofil.

Da epidemien brøt ut var Landaas i konfirmasjonsalderen:

Det kan sies så pent som at vår generasjon fikk hiv i konfirmasjonsgave.

Torgeir Meland Landaas

– Revolusjon

Januar 2016, etter mye lobbyvirksomhet blant annet fra HivNorge, kom det nye medisiner mot hiv i Norge. PEP, som tas i etterkant av å ha blitt utsatt for hivsmitte, og PrEP som tas forebyggende (se faktaboks).

Helseminister Bent Høie (H) besluttet da å refundere PrEP mot hivsmitte for menn som har sex med menn, og som ikke har fast partner.

I andre land, blant annet England og USA, som først tok i bruk medisinen, ble den beskrevet som slutten på hiv. Ifølge Landaas ble tallet på nysmittede i London redusert med 42 prosent fra 2015 til 2016.

Han har ikke hiv selv, men begynte å bruke PrEP forebyggende allerede før den kom på det norske markedet.

– I mitt hode er dette en revolusjon. Det gjør at man kan nyte helt vanlig naturlig sex uten barrierer, og uten denne frykten om å bli smittet, sier Landaas.

Seksjonsoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Vegard Skogen, vil imidlertid advare om at medisinen ikke gjør at man kan droppe kondom.

– Medisinen forebygger hiv, men ikke andre seksuelt overførbare sykdommer. Dette er et supplement i en hel del forskjellige tiltak som en kan bruke for å forebygge hiv ytterligere, sier Skogen.

Vil ikke finansiere risikoatferd

HivNorge drev lobbyvirksomhet i over to år for å få medisinen til Norge. Landaas forteller at de møtte motstand, blant annet fra helse- og omsorgskomiteen.

HIV-Norge vil ha PrEP

HivNorge i demonstrasjonstog for å få PrEP som beskytter mot hiv.

Foto: Lene Anita Sollie / Gaysir

Særlig andre nestleder i komiteen, Sveinung Stensland (H) var kritisk til at medisinen ble innført i Norge. Han sier til NRK at han var uenig i at den ble tatt i bruk da, og fortsatt er uenig i dag:

– Dette er penger som går til en gruppe som har svært mange sexpartnere. Skal myndighetene betale så store summer for denne typen risikoatferd, eller kan vi bruke midlene annerledes, spør han.

Tema under Arctic Pride

Onsdag kveld skal Landaas, sammen med Sosialmedisinsk senter i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), holde foredrag om seksuelt overførbare infeksjoner og PrEP i forbindelse med Arctic Pride.

Der vil leger fra Sosialmedisinsk senter og UNN fortelle om det lokale tilbudet om testing, samt gi informasjon om PEP og PrEP. Landaas bidrar med egne erfaringer fra bruken av PrEP.