Hopp til innhold

Danmark forbyr koranbrenning

Danmark har vedtatt en ny lov som forbyr koranbrenning. Det skriver danske medier. Det blir også forbudt å skjende koranen, eller andre hellige skrifter.

Rasmus Paludan holder en koran.

Leder for det danske ytre høyre-partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, holder en koran under en demonstrasjon utenfor den tyrkiske ambassaden i Sverige i januar 2023.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Ifølge Danmarks Radio blir det straffbart å blant annet brenne Koranen. Det gjelder imidlertid alle religiøse skrifter, for eksempel også Bibelen og Toraen.

Det blir også ulovlig å søle til, trampe på eller klippe i stykker de religiøse skriftene.

Loven ble vedtatt etter en avstemning torsdag, med 94 stemmer for og 77 stemmer mot.

De tre regjeringspartiene Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, samt De Radikale, stemte for. Resten av opposisjonspartiene stemte mot.

Rasmus Paludan, med full politibeskyttelse, snakker med ropert utenfor en moské i København 27. januar, før han tenner på en koran.

Rasmus Paludan, med full politibeskyttelse, snakker med ropert utenfor en moské i København 27. januar, før han tenner på en koran.

Foto: Olafur Steinar Gestsson / AP

Justisminister Peter Hummelgaard sier at han har forståelse for at mange reagerer på lovgivningen, men at de prioriterer landets sikkerhet. Hummelgaard har tidligere omtalt koranbrenning som «meningsløse handlinger med formål om å skape splid og hat».

– Siden juli har det vært over 526 rapporterte demonstrasjoner med brente koraner eller flagg. De har kun blitt holdt i den hensikt å fremkalle negative reaksjoner, sier han.

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard snakker med media etter at den omstridte nye loven er vedtatt.

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard snakker med media etter at den omstridte nye loven er vedtatt.

Foto: Mads Claus Rasmussen / AP

Partiene som er mot loven mener den innskrenker ytringsfriheten.

– Loven er designet for å hemme ytringsfriheten og den kunstneriske friheten. Og det er ingenting å være stolt over, sier justispolitisk talsperson for Liberal Alliance Steffen Larsen.

Koranbrenning er allerede forbudt i Finland, i likhet med brenning av andre religiøse skrifte.

Flere koranbrenninger

I alle de skandinaviske landene har det de siste årene vært flere tilfeller av markeringer med koranbrenning, noe som har ført til bråk.

Leder for det danske ytre høyre-partiet Stram Kurs, dansk-svenske Rasmus Paludan, har markert seg i både Danmark og Sverige med brenning av koraner.

Irakiske Salwan Momika demonstrerte utenfor en moské i Stockholm 28. juni.

Irakiske Salwan Momika demonstrerte utenfor en moské i Stockholm 28. juni.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Det har også irakiske Salwan Momika. Han har flere ganger brent koraner i Sverige. Irak har reagert med å forby alle svenske selskap. Det har også provosert Tyrkia, som flere ganger har brukt koranbrenninger som et argument for å utsette en godkjenning av Sverige som medlem i Nato.

Rasmus Paludan truet i januar med å brenne en koran hver fredag frem til Sverige ble sluppet inn i Nato.

Koranloven i Danmark har vært diskutert siden i sommer. Det har vært særlig mange koranbrenninger utenfor utenlandske ambassader.

De mange koranbrenningene i både Danmark og Sverige har ført til sterke reaksjoner i mange muslimske land.

Koranbrenningene i Sverige førte i august til at terrorgruppen Al Qaida oppfordret til terror mot landet, og at Sverige hevet trusselnivået til det nest høyeste.

Demonstranter på Tahir-plassen Bagdad 22. juli, protesterer mot koranbrenning utenfor den irakiske ambassaden i København.

Demonstranter på Tahir-plassen i Bagdad 22. juli, protesterer mot koranbrenning utenfor den irakiske ambassaden i København.

Foto: Ali Jabar / AP

Også blant befolkningen i de skandinaviske landene har koranbrenning vært upopulært. I september førte koranbrenning til opptøyer i Malmö. Men også mange som ikke selv blir religiøst støtt av koranbrenninger, er bekymret for uheldige konsekvenser av denne typen provokasjoner.

Kraftige opptøyer i Malmö i Sverige etter koranbrenning.

Et tjuetalls biler ble satt i brann natt til mandag 4. september i Malmö.

Foto: JOHAN NILSSON/TT / AFP

Ikke ulovlig i Sverige og Norge

Svensk politi forsøkte denne våren å forhindre koranbrenning utenfor ambassadene til Irak og Tyrkia, men har ble overprøvd av flere rettsinstanser.

Over halvparten av befolkningen i Sverige mener at koranbrenning burde være ulovlig, ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar Public for SVT i juli.

Heller ikke i Norge er koranbrenning ulovlig. Statsminister Jonas Gahr Støre uttalte i august at regjeringen tar sterkt avstand fra brenning av Koranen, men at det ikke er aktuelt for Norge å forby koranbrenning.

SISTE NYTT

Siste nytt