Hopp til innhold

I fjor ble 230.000 rammet av «Sandy» – nå venter en ny orkansesong

HAVANNA (NRK.no): Med ny orkansesong rett rundt hjørnet er det frykt for nye utbrudd av kolera og vannbårne sykdommer på Cuba.

Orkanen Sandy traff den cubanske byen Santiago de Cuba med full styrke

Slik så det ut den 27. oktober i fjor i byen Santiago de Cuba. Dagen etter at orkanen «Sandy» hadde truffet byen.

Foto: DESMOND BOYLAN / Reuters

Anders Tvegård på Cuba
Morten Tønnessen-Krokan Røde Kors sin landsjef for Cuba

Morten Tønnessen-Krokan mener cubanerne fortsatt er sårbare. 9 måneder etter «Sandy».

Foto: Anders Tvegård / NRK

Flere ti tusen mennesker har fortsatt ikke fått reparert hjemmene sine etter orkanen «Sandy», som raste over øya i fjor høst. Helsemyndighetene og Røde Kors overvåker situasjonen.

– Både med regnsesong og orkansesong er vi spesielt vaktsomme og i beredskap. Kommer det ny orkan nå, eller regn, kan denne situasjonen forverres, sier Morten Tønnessen-Krokan, som er Røde Kors sin landsjef for Cuba.

Sårbare

Uværet i oktober i fjor: 230.000 hus rammes på det østlige Cuba, en million mennesker er direkte berørt, strømmen forsvinner, jordbruket settes tilbake minst 30 prosent. Det er også registrert utbrudd av kolera for første gang siden revolusjonen i 1959.

– Ni måneder senere er cubanerne fortsatt sårbare, sier Morten Tønnessen-Krokan.

– Bildet er tusenvis av mennesker som ennå ikke har fått tak over hodet. De er hos venner og familie, men husene deres er ennå ikke reparert. Vi har en alvorlig vann- og sanitærsituasjon. Vi frykter spredning av vannbårne sykdommer. Du vil ikke se nød, men du vet det er tusenvis av mennesker som lever marginalt, sier Tønnessen-Krokan er det norske Røde Kors sin eneste representant på Cuba.

Norge og Cuba inngikk samarbeid i 2008 og den norske utsendingen gir råd og økonomisk støtte til sine cubanske kolleger.

Også FN, Care og Oxfam er på plass i de østlige delene av kommuniststaten.

Sammen med myndighetene koordineres innsatsen i Holguin og Santiago de Cuba for å rense og distribuere vann. Røde Kors har også hygienekampanjer, gjenoppbygger hus og legger tak. 60.000 bygninger fikk taket revet av i orkanen og 45.000 hus ble totalt ødelagt.

– Arbeidet går bra, men behovene kommer ikke til å dekkes. Dette er nok et eksempel på hvordan orkaner som rammer Cuba, fører til et etterslep innenfor jordbruk og hus og bygninger. Behovene er for store i forhold til de ressursene som er i landet, sier Tønnessen-Krokan.

54 drept i fjor

I over en uke i oktober i fjor herjet uværet Karibia med forskjellig styrke.

Sandy var en kategori 3 orkan da den pisket Cuba. 11 mennesker ble drept her. På Haiti ble 54 drept og i USA traff Sandy som kategori 2 og tok livet av 73 mennesker på østkysten.

Cuba er kjent for å ha et godt beredskapssystem og varsling, og myndighetene reagerte raskt med nødhjelp.

Den langsiktige hjelpen er mer komplisert å få inn i landet.

– Fra et humanitært ståsted vil det alltid være et ønske om å få varer, tjenester og personell raskt inn i landet. Det jobber Røde Kors-bevegelsen alltid med. Det gjelder også Cuba.

Sponser senter

Gry Larsen på Cuba

Forrige uke åpnet Gry Larsen et senter for naturkatastrofer.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Forrige uke var det symbolsk åpning av et senter for naturkatastrofer i Havanna.

Norge har sponset og statssekretær Gry Larsen var med på snorklippingen av det hun kaller et unikt regionalt senter.

Kompetansesenteret skal bli en møteplass for karibiske nasjoner. Innmaten med datamaskiner og høyteknologiske løsninger mangler fortsatt.

Tønnessen-Krokan ser fram til aktivitet her selv om det ikke kommer til å stå klart denne orkansesongen.

– Det er veldig viktig at regionen får et senter der de kan dele erfaringer, kunnskap og kompetanse.

Det vi ser i Mellom-Amerika er at de går gjennom de samme erfaringene når orkanene rammer.

Vi ser mange av de samme svakhetene og risikoene. Det å samle kompetansen på ett sted og opplære både myndighetspersoner, organisasjoner og Røde Kors, har stor betydning for å redusere risikoen i regionen.

Orkansesongen på Cuba har en topp i oktober og november.

SISTE NYTT

Siste nytt