Normal

Norge utvider samarbeidet med kommuniststaten Cuba

HAVANNA (NRK.no): Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet har signert to nye avtaler med regimet.

Norge utvider samarbeidet med Cuba

Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård på Cuba

Avtalene kan være med på å styrke Norges innflytelse.

– Jeg mener det samarbeidet vi har med Cuba burde være politisk ukontroversielt, sier Larsen til NRK.

Rogelio Sierra Diaz og Gry Larsen

Cubas viseutenriksminister Rogelio Sierra Diaz og statssekretær Gry Larsen.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Norge har nettopp skrevet under på en avtale som finansierer kubanske leger på Haiti i tre år til. Det er fjerde gang avtalen fornyes. Denne gang ikke med ett år som tidligere, men for tre år.

Sliter etter jordskjelvet

Haiti sliter fortsatt etter jordskjelvet i 2010. Norge hjelper gjennom å støtte cubansk medisinsk personell med fem millioner kroner i året.

Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet ledet den norske delegasjonen som besøkte det cubanske utenrikshandelsdepartementet.

– Dette er en del av de politiske prioriteringene vi har og gjennom dette samarbeidet med Cuba kan vi være med på å sørge for å redde liv, mener hun.

Åpning av orkansenter på Cuba

Norge støtter åpningen av et orkansenter på Cuba.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Leger er største eksportvare

Cubanernes største eksport er leger og regimet høster stor respekt i regionen for den sosiale innsatsen.

Også innenfor et annet område utvides samarbeidet med Cuba, nemlig for et senter for forebyggingen av naturkatastrofer i Karibia.

Inne er lite klart ennå, men dette skal bli en regionalt samlingsplass for å begrense de humanitære lidelsene når sykloner og uvær pisker regionen.

Senteret skal være en møteplass for land i Karibia der de sammen kan forebygge naturkatastrofer slik at skadene etter neste orkan, tropiske stormer eller jordskjelv blir mindre.

Cuba har vært godt rustet og tidlig ute med varsling, og med norsk pengestøtte skal dette arbeidet deles med andre øystater. Den norske statssekretæren og hennes cubanske kollega i Miljøverndepartementet stod for den symbolske snorklippingen.

Fortsetter samarbeidet

– Det å ha flere ulike samarbeid gjør at dialogen knyttet til andre krevende og vanskelige spørsmål, som menneskerettigheter, blir lettere fordi det bilaterale samarbeidet har flere bein å stå på, sier Larsen.

– Hvilke tanker har du gjort deg om å utvide samarbeidet med Cuba i et valgår?

– Det vi gjør er å fortsette på det samarbeid vi startet for noen år siden. Nå bærer noe av det samarbeidet frukter, sier Larsen.

Det er to år siden sist en norsk statssekretær var på Cuba.

Tok opp menneskerettigheter

Rogelio Sierra Diaz

Cubas viseutenriksminister Rogelio Sierra Diaz.

Foto: Anders Tvegård / NRK

I fjor er det anslått at rundt 6000 mennesker ble anholdt for politisk aktivitet på Cuba.

Ytringsfrihet, dødsstraff, situasjonen for lesbiske og homofile og den økende bruken av korttidsarrestasjoner på Cuba var blant temaene som ble tatt opp av Gry Larsen.

Norge er blant de landene som ikke blir kalt inn på teppet hvis de møter cubanske dissidenter eller opposisjonelle. Norge gir heller ikke opposisjonelle tilgang til internett på ambassaden som Sverige, Tsjekkia og USA gjør.

– I samtalene her i Havana ba Norge også andre land få snakke med menneskerettsforkjempere uten at det skal få konsekvenser, sier statssekretær Gry Larsen til NRK.

Cubas viseutenriksminister Rogelio Sierra Diaz protesterte han da han hørte ordet menneskerettigheter, men han valgte likevel å svare på NRKs spørsmål om hvordan Cuba kan dra nytte av Norges engasjement for menneskerettigheter.
Det er flott å se at Norge forsvarer menneskerettigheter. Det er et heldig sammentreff fordi Cuba har også bekymringer for menneskerettighetene i verden, sier Cubas nummer to i utenriksdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt