Cruz og Kasich slår seg sammen mot Trump

Rivalene i det republikanske nominasjonsvalget har kommet frem til en avtale om å ikke stå i veien for hverandre i enkelte av de forestående nominasjonsvalgene, i håp om å stanse fremmarsjen til Donald Trump.

Kasich og Cruz

Ted Cruz (t.v) og John Kasich vil nå gjøre alt for at Trump ikke for de delegatene han trenger, slik at man heller kan forhandle seg frem til enighet rundt en kandidat på landsmøtet til republikanerne.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Ted Cruz og John Kasich annonserte samarbeidsavtalen søndag lokal tid, melder Reuters.

Avtalen vil gå ut på at de to kandidatene ikke vil bruke mye ressurser på valgkampanjer i stater der den andre har en klar fordel, slik at de ikke stjeler stemmer fra hverandre i kampen mot Trump.

Det betyr at Cruz nå kommer til å ha fullt fokus på valgkampen i staten Indiana, og ikke gi Kasich for hard kamp i statene Oregon og New Mexico, hvor Ohio-guvernør Kasich forventer å gjøre det bra.

Kasich på sin side gikk med på å trekke ressurser ut av Indiana.

Valget i Indiana skal holdes 3. mai, valget i Oregon den 17. og New Mexico holder valg den 7. juni.

Trump: – Desperasjon!

Donald Trump svarte på sedvanlig vis da nyheten om avtalen ble offentliggjort.

– Wow, det ble akkurat annonsert at Lyin' Ted og Kasich skal konspirere for å hindre meg i å bli republikanernes kandidat. DESPERASJON!, skrev han på Twitter.

«Lyin' Ted» er økenavnet Trump har gitt til Cruz under nominasjonsvalget og kan oversettes med «løgnaktige Ted».

Laster Twitter-innhold

Donald Trump har hatt stor suksess i nominasjonsprosessen, noe som ikke er populært innad i det republikanske partiet. Han har stukket av med seieren i flest delstater under nominasjonsvalget så langt og står foreløpig oppført med 845 delegater.

Men med den nye avtalen og kreftene innad i partiet som jobber mot ham, har han fortsatt en lang vei å gå for å nå de 1.237 delegatene han trenger for å vinne nominasjonen på Republikanernes landsmøte i sommer.

Valgstrateger i det republikanske partiet har i flere uker bedt Cruz og Kasich om å komme frem til en slik avtale, og mange spør seg nå om den ikke kommer i det seneste laget.

Artikkelen fortsetter under

Laster innhold, vennligst vent..

Satser på åpent landsmøte

Hvis ingen kandidater får de 1.237 delegatene de trenger i det første nominasjonsvalget, vil landsmøtet som starter i Cleveland 18. juli forhandle seg frem til enighet rundt en kandidat.

Mange delgater får da muligheten til å skifte side.

Jeff Roe, Ted Cruz sin valgkampsjef, har uttalt at Trump som har «fornærmet kvinner, latinamerikanere og andre grupper» med kontroversielle uttalelser, vil tape mot den som eventuelt blir demokratenes presidentkandidat under valget den 8. november.

– Vårt mål er å ha et åpent landsmøte i Cleveland hvor vi er trygge på at en kandidat som er i stand til å forene partiet og vinne i november vil bli nominert, sier Kasich sin seniorrådgiver John Weaver i en uttalelse etter kunngjøringen av samarbeidsavtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt