Hopp til innhold

CNN: Diplomater advarer om at forhandlinger «står i fare og kan falle sammen»

CNN skriver at nordkoreanske toppdiplomater har advart USA i et brev, om at forhandlingene om atomnedrustning «står i fare og kan falle sammen».

Donald Trump, Kim Jong Un

TOPPMØTE: I juni møttes Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump i Singapore.

Foto: Evan Vucci / AP

CNNs anonyme kilder sier også at dersom forhandlingene stopper opp, kan Pyongyang gjenoppta landets atom- og missilaktiviteter.

Brevet fra toppdiplomatene skal ha blitt gitt til USAs utenriksminister Mike Pompeo, som for få dager siden avlyste det som ville ha blitt hans fjerde tur til Pyongyang.

Fredag opplyste president Donald Trump på Twitter om den avlyste turen.

– Jeg har bedt utenriksminister Mike Pompeo om ikke å dra til Nord-Korea på dette tidspunktet, fordi jeg føler at vi ikke har hatt tilstrekkelig fremgang med tanke på atomnedrustningen av Koreahalvøya, skrev presidenten.

Laster Twitter-innhold

– Dobbeltkommunikasjon

Nord-Koreas statlig kontrollerte avis anklaget USA søndag for dobbeltkommunikasjon, etter det avlyste møtet i Pyongyang med den amerikanske utenriksministeren.

«Slike handlinger beviser at USA klekker ut en plan for å starte en krig mot Nord-Korea og gjøre en forbrytelse som fortjener nådeløs guddommelig straff, om USA feiler med Nord-Koreas ujevne atomnedrustning», skrev avisen.

Avisen skrev videre at Nord-Korea ikke kan ta USAs «dobbeltkommunikasjon» seriøst.

«USA er travelt opptatt med å arrangere hemmelige øvelser med spesialenheter som dreper mennesker, samtidig som de forhandler med et smil om munnen», siterer Reuters den nordkoreanske avisen.

Mattis: Avlyser ikke militærøvelser

Det amerikanske utenriksdepartementet Pentagon har ingen planer om å avlyse de felles militærøvelsene på Korea-halvøya, sa USAs forsvarsminister Jim Mattis til pressen tirsdag.

USAs forsvarsminister Jim Mattis

ØVELSER: USAs forsvarsminister Jim Mattis mener at Nord-Korea ikke kan «mistolke» de amerikanske øvelsene på Koreahalvøya ved å hevde at de bryter forhandlingene.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

– Vi avlyste flere av de største øvelsene som en godtroende handling etter toppmøtet i Singapore, sa Mattis, og refererte til Trumps avgjørelse om å skrinlegge militærøvelsene på Koreahalvøya etter møtet med Kim Jong-un i juni.

Så fortsatte han med å si at USA vil avlyse flere øvelser, og at det pågår øvelser hele tiden på halvøya.

– Nord-Korea kan på ingen måte kan mistolke disse til å bryte med forhandlingene, sa Mattis.

Det er flere ting den siste uken som tyder på at det kan være knuter på den diplomatiske tråden mellom USA og Nord-Korea.

IAEA bekymret

På mandag i forrige uke uttrykte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sterk bekymring over det omstridte atomprogrammet til Nord-Korea.

I en rapport fra byråets eksperter heter det at det er ingenting som indikerer at Nord-Korea har stanset sin kjernefysiske aktivitet.

IAEAs inspektører ble utvist fra Nord-Korea i 2009, og slipper fortsatt ikke inn i landet for å utføre sine inspeksjoner på vegne av verdenssamfunnet. IAEA har derfor forsterket sin overvåking av Nord-Korea ved bruk av informasjon fra åpne kilder og satellittbilder.

Satelittbilder

Satellittbilder offentliggjort 23. juli av gruppen 38 North viser det den amerikanske forskergruppen mener er aktivitet ved Sohae-basen.

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Julegrana latterliggjøres nok en gang

En ny norsk-britisk juletradisjon har oppstått i kjølvannet av den 75 år lange tradisjonen med å sende et norsk juletre til London: Treet latterliggjøres i sosiale medier.