Presidenten avlyser utenriksministerens Nord-Korea-tur

President Donald Trump har avlyst utenriksminister Mike Pompeos neste ukes tur til Nord-Korea. Han mener landets atomnedrustning går for sakte.

Donald Trump og Kim Jong-un

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un under det historisk møtet i Singapore den 12. juni. Den amerikanske presidenten er ikke fornøyd med fremgangen i det han mener de avtale.

Foto: Evan Vucci / AP

Samtidig som Trump har gitt ordre om at Pompeo utsetter besøket, sender han sine varmeste hilsener til den nordkoreanske lederen.

Jeg ser frem til å se ham snart, skriver den amerikanske presidenten om sin nordkoreanske motpart i Twitter-meldingen hvor han varsler at han ikke er fornøyd med prosessen.

– Jeg har bedt utenriksminister Mike Pompeo om ikke å reise til Nord-Korea nå fordi jeg mener vi ikke har nok fremgang når det gjelder atomnedrustningen på Koreahalvøya, skriver Trump.

Han mener heller ikke at det er mye hjelp å få fra Kina.

– I tillegg, på grunn av min tøffe holdning overfor Kina, synes jeg at de ikke bidrar så mye til nedrustningsprosessen som de gjorde tidligere, skriver han.

Trump varsler at et nytt besøk til Nord-Korea neppe blir noe av før handelskonflikten med Kina er løst. Den ble trappet ytterligere opp i går, med nye tolløkninger på begge sider.

Laster Twitter-innhold

USA mener Kina fortsatt holder sin hånd over det nordkoreanske regimet, tross enighet i FN om sanksjoner.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og ny spesialutsending til Nord-Korea Steve Biegun

Torsdag utnevnte utenriksminister Mike Pompeo (t.h.) Steve Biegun til ny spesialutsending for Nord-Korea og atomforhandlingene. Mandag skulle de to ha reist sammen til Pyongyang. Fredag avlyste presidenten turen for dem.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

Planla tur i neste uke

Trumps avlysning kommer dagen etter at Pompeo kunngjorde at et nytt besøk til Nord-Korea var på trappene.

Den amerikanske utenriksministeren har vært på tre visitter til sin nordkoreanske kollega siden Trump og Kim møtte hverandre i Singapore den 12. juni.

Nå står forhandlingene tilsynelatende i stampe.

Pompeo har presset på for at det nordkoreanske regimet skal ta merkbare steg når det gjelder å avvikle sitt atomprogram. Nord-Korea på sin side forlanger at USA må vise vilje til nedrustning når det gjelder sitt eget atomarsenal.

Ny spesialutsending med på tur

Pompeo varslet at USA nye spesialutsending Stephen Biegun, som ble utnevnt i går, skulle reise sammen med ham på turen, som ifølge nyhetsbyrået AP skulle finne sted mandag.

Biegun har erfaring som rådgiver i sikkerhetspolitiske spørsmål under den forrige republikanske presidenten, George W. Bush.

Det er ikke klart hva som er den direkte årsaken til at presidenten avlyser utenriksministerens tur. Det hvite hus hadde ingen umiddelbar forklaring, mens utenriksdepartementet henviste til Det hvite hus.

Mente atomtrusselen var over

Trump uttalte i etterkant av sitt møte med Kim Jong-un at den nordkoreanske atomtrusselen var over og at han følte seg sikker på at Kim ville holde hva han hadde lovet.

Senest på et folkemøte i delstaten West Virginia sa Trump at «ting går bra når det gjelder Nord-Korea».

På mandag uttrykte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sterk bekymring over det omstridte atomprogrammet. I en rapport fra byråets eksperter heter det at det er ingenting som indikerer at Nord-Korea har stanset sin kjernefyskiske aktivitet.

IAEAs inspektører ble utvist fra Nord-Korea i 2009, og slipper fortsatt ikke inn i landet for å utføre sine inspeksjoner på vegne av verdenssamfunnet. IAEA har derfor forsterket sin overvåking av Nord-Korea ved bruk av informasjon fra åpne kilder og satellittbilder.

I starten av august fikk FNs komité for sanksjoner mot Nord-Korea overlevert en rapport som også konkluderte med at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atom- og missilprogram. Uavhengige eksperter hadde jobbet med rapporten i seks måneder på oppdrag av FN.

SISTE NYTT

Siste nytt