Arresterte opposisjonelle rett før Obama landet

Bare timer før president Barack Obama innledet sitt historiske besøk slo cubansk politi til mot opposisjonsgruppen «Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt».

Et av medlemmene av «Damas de Blanco» blir arrestert

Et av medlemmene av «Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt» – blir båret bort at politiet etter at de stoppet søndagens demonstrasjon i Havanna.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Støttet av flere hundre ropende støttespillere for regimet brøt cubansk politi søndag opp en protestmarsj i hovedstaden Havanna, skriver Reuters.

Et medlem av «Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt»

Et medlem av «Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt» – roper inn i kamera mens hun blir ført bort fra søndagens demonstrasjon av to kvinnelige politibetjenter.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Kvinnene i «Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt» – og deres mannlige støttespillere gjennomførte sin vanlige søndagsdemonstrasjon med krav om ytringsfrihet og amnesti for politiske fanger.

Demonstrantene ble stoppet av en større gruppe som støttet regimet og ropte «Disse gatene tilhører Fidel», en referanse til den pensjonerte revolusjonslederen Fidel Castro.

Da de to gruppene møttes, kastet kvinnene løpesedler i luften og satte seg ned.

Til tross for at mange utenlandske journalister var til stede på grunn av Obamas besøk, ble de pågrepet av politiet og båret inn i busser.

De fleste lot seg bære bort frivillig, men noen sparket og skrek da politiet ville ta dem bort. Rundt 50 av kvinnene ble pågrepet og kjørt bort.

edlemmene av «Damas de Blanco»

Medlemmene av «Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt» – la seg ned på bakken da politiet stoppet søndagens demonstrasjon i Havanna.

Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP

– Mer aggressivt enn vanlig

«Damas de Blanco» er en opposisjonsgruppe som ble dannet i 2003 og består i utgangspunktet av koner og andre familiemedlemmer av fengslede dissidenter.

Gruppen fikk Sakharov-prisen av Europaparlamentet i 2005 for sitt arbeid for menneskerettigheter på Cuba.

«Damas de Blanco» demonstrerer i Havanna hver søndag etter gudstjenesten og blir hver gang møtt av politiet.

Vanligvis blir de sluppet fri etter noen timer, men det er ikke klart om det også skjedde denne gangen.

Observatører sier at i går var politiet og motdemonstrantene mer aggressive enn vanlig.

Damas de Blanco

«Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt» – på marsj gjennom Havana søndag før politiet brøt opp demonstrasjonen.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Skal møte Obama

President Obama har før besøket sagt at han skal ta opp menneskerettighetssituasjonen på Cuba med president Raul Castro og i morgen skal Obama etter planen møte regimekritikere til samtaler.

Berta Soler

Berta Soler, lederen for «Damas de Blanco» - «Kvinner i hvitt», fotografert i fjor.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Blant dem som er invitert er lederen for «Damas de Blanco», Berta Soler.

Før søndagens budskap sa Soler at hun ville møte Obama og at hennes budskap var at når du gjør «forretninger med en totalitær regjering, må du sette betingelser».

- For oss er det veldig viktig å gjøre dette slik at President Obama vet at det er kvinner her som kjemper for friheten til politiske fanger, sa Berta Soler til USA Today.

Obama skrev et brev til «Damas de Blanco» før han dro til Cuba der han lovte at han vil ta opp ytringsfrihet og retten til å demonstrere i sine samtaler med Raul Castro.

SISTE NYTT

Siste nytt