NRK Meny
Normal

Bulgaria forbyr burka på offentlige steder

Kvinner som ikler seg burka på offentlige steder i Bulgaria vil heretter kunne straffes med bøter på rundt 1000 kroner. Forbudet skal føre til økt sikkerhet, mener myndighetene.

En kvinne i burka i Tyskland

Kvinner vil ikke lenger få lov til å ikle seg burka i det offentlige rom i Bulgaria. Forbudet skal øke sikkerheten i landet, mener myndighetene.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Det er ikke bare i Norge det debatteres om bruken av heldekkende plagg som nikab og burka. Parlamentet i Bulgaria har i dag vedtatt et forbud mot å bære den muslimske klesdrakten burka i det offentlige rom, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Økt sikkerhet

Myndighetene begrunner forbudet med at det skal øke sikkerheten og gjøre det vanskeligere for islamistiske terrorister å begå terror i landet.

Kvinner ikledd burka i Bern, Sveits

Flere europeiske land har innført forbud mot burka i det offentlige rom. I Sveits ser det ut som at de snart innfører forbud.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Forslaget ble lagt frem av den nasjonalistiske koalisjonen Den Patriotiske Front.

Dansk Radio skriver at forslaget minner om flere andre som er lagt fram i andre europeiske land, blant annet i Frankrike, Nederland og Belgia.

I Frankrike og Belgia er det innført forbud mot å tildekke ansiktet i det offentlige rom, mens i Sveits har parlamentet tidligere i uken akseptert utkastet til en lov som vil innføre lignende regler som i Frankrike og Belgia, skriver Politico.

Tidligere i år innførte Latvia et forbud mot heldekkende plagg i det offentlige rom, selv om det bare er tre personer i landet som bruker disse plaggene, skriver The Independent.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière ba i sommer om et forbud mot heldekkende plagg, skriver Politico.

Eksempler på (fra venstre) hijab, nikab og burka.

Her ser du forskjellen (fra venstre) på hijab, nikab og burka.

Bot på 1000 kroner

Blant motstanderne til forslaget i parlamentet var MDL, et parti for det tyrkiske mindretallet. De har beskyldt de andre partiene for «religiøs intoleranse».

Boten man risikerer hvis man ikler seg burka i det offentlige rom er på 200 lev, rundt 1000 norske kroner. En gjennomsnittlig månedslønn i Bulgaria er rundt 870 lev, som tilsvarer rundt 3500 norske kroner.

Flertallet av den bulgarske befolkningen er en del av den ortodokse kirke, mens muslimer utgjør den største minoriteten. Dette er vesentlig tyrkere, men det finnes også en bulgarsk muslimsk minoritet, pamakene.

Tradisjonelt bærer ikke de burka, men ikler seg ofte et enkelt skaut. Nyhetsbyrået AFP påpeker imidlertid at det nylig har vært en svak økning i antall muslimske kvinner som bærer nikab i landet.

Student Leyla Hasic går med nikab men får kritikk for at dette ikke virker innbydende for andre. Se klippet fra Debatten.

VIDEO: For første gang stilte en kvinne opp i en norsk TV-debatt iført det heldekkende plagget nikab. – Det handler om «oss» og det er viktig at det er noen av «oss» med i debatten, sier Leyla Hasic.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt