Hopp til innhold

Kvinne nektet jobb som personlig assistent på grunn av hijab

Oslo kommune har brutt diskrimineringsloven etter å ha nektet en ung kvinne en stilling fordi hun gikk i hijab. Organisasjonen mot offentlig diskriminering frykter radikalisering dersom offentlige institusjoner ikke hever kompetansen sin.

En kvinne med hijab står med ryggen til / Skjermdump av en sms fra Oslo kommune

Illustrasjonsfoto: Kvinne med hijab. Skjermdump av SMS-en fra Oslo kommune der en 21 år gammel kvinne ble tilbudt jobb dersom hun kunne gå uten hijab.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix/ Skjermdump/Privat

– Jeg har alltid tenkt at Norge er så herlig og at jeg har de samme mulighetene som enhver nordmann, men jeg innser nå at det ikke er så idyllisk som vi skal ha det til, sier en 21 år-gammel kvinne til NRK.

Kvinnen ønsker å være anonym. I januar i år søkte hun på stillingen som pleieassistent i hjemmetjenesten i Ullern bydel i Oslo. Brukeren i hjemmetjenesten ønsket ikke at det skulle ansettes en assistent som gikk med hijab

Etter jobbintervjuet mottok kvinnen en sms fra en av de ansatte i bydelen hvor den ansatte i bydelen tilbød kvinnen stillingen, dersom hun kunne tenke seg å jobbe uten hijab.

SMS fra Oslo Kommune

Denne tekstmeldingen fikk den unge kvinnen fra Oslo kommune etter jobbintervjuet.

Foto: PRIVAT

– Jeg ble lei meg og skuffet. Jeg ble umotivert til å søke på andre jobber og jeg ser nå i ettertid at det har gått utover min psykiske velvære. Jeg har vært urolig og har hatt angst for fremtiden. Til slutt måtte jeg ta en pause fra studiene mine, forteller kvinnen.

Likestillings og diskrimineringsombudet har konkludert med at Oslo kommune Bydel Ullern, har brutt diskrimineringsloven i denne saken.

Les også: – Dommen betyr veldig mye

Bydelen beklager

Marie Anbjørg Joten

Er lei seg: Direktøren I Ullern Bydel vil jobbe for å sette mer fokus på diskrimineringsloven blant sine ansatte.

Foto: Ullern Bydel

– Det er svært beklagelig, Det skulle aldri ha skjedd, sier direktør i Bydel Ullern Marie Anbjørg Joten til NRK.

Joten sier bydelen har nulltoleranse for diskriminering. Nå vil de sette fokus på lovverket blant sine ansatte.

Vi vil blant annet innføre diskrimineringsloven som et særskilt tema i introduksjonskurset til våre nyansatte. I tillegg vil vi jobbe med kursing av våre ledere gjennom case-arbeid, sier Joten.

Kompetanseheving

Likestillings og diskrimineringsombudet har hittil i år mottatt 45 klagesaker om religion. Rundt ti av sakene har handlet om hijab og fem av dem har vært knyttet til arbeidslivet.

Isis Sunniva De Leon

REKRUTTERING VIKTIG: Juridisk rådgiver i OMOD mener det er viktig at offentlige institusjoner hever mangfoldskompetansen.

Foto: Iram Ansari / NRK

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) mener offentlige institusjoner må ta disse sakene på alvor. I løpet av de siste seks årene har OMOD jobbet med fire saker hvor offentlige institusjoner har brutt diskrimineringsloven. Oslo kommune har brutt loven i to av tilfellene.

– Denne enkeltsaken viser at kommunen ikke har god nok kjennskap til lovverket og at de ikke har god nok mangfoldskompetanse. Dette må de gjøre noe med hvis ikke kan det i verste fall bidra til radikalisering, mener juridisk rådgiver, Isis Sunniva De Leon.

AKTUELT NÅ