Hopp til innhold

Stilte opp i nikab i Debatten

For første gang stilte en kvinne opp i en norsk TV-debatt iført det heldekkende plagget nikab. – Det handler om «oss» og det er viktig at det er noen av «oss» med i debatten, sier Leyla Hasic.

Student Leyla Hasic går med nikab men får kritikk for at dette ikke virker innbydende for andre. Se klippet fra Debatten.

Se Leyla Hasic i Debatten.

Nikab-kledde Leyla Hasic var en av tre unge kvinner som diskuterte bruken av heldekkende plagg som nikab og burka under Debatten på NRK torsdag kveld.

Alle tre kvinnene hadde en muslimsk bakgrunn, men Hasic var den eneste som stilte i nikab.

– Jeg mener at nikab gjør meg fri fra veldig mye. Motepress, skjønnhetspress og kroppspress, noe som er et økende problem i verden rundt, ikke bare i Norge, sa hun under debatten.

Hasic vokste opp i en ikke-religiøs familie der de ikke snakket om religion. Hun har gått uten både hijab og nikab.

– Jeg kan med hånden på hjerte si at den måten jeg kler meg på nå er den mest befriende jeg har kledd meg på i livet mitt, sier hun.

Eksempler på (fra venstre) hijab, nikab og burka.

Eksempler på (fra venstre) hijab, nikab og burka.

– Vennene ser når jeg smiler

Hisac sier at hun vil bli integrert, noe hun blant annet gjør ved å gå på skole.

Debatten-programleder Ingunn Solheim spurte Hasic over hvordan hun skulle forholde seg til henne når hun ikke kunne se om hun smilte eller hvordan hun reagerte.

Hasic sa at hun ofte opplevde støtte fra venner etter at det hadde vært nikab-debatter.

– Men Leyla, vi kjenner deg jo igjen. Vi hører tonefallet ditt, vi ser kroppsspråket ditt, vi ser når du smiler, svarte hun.

Se Debatten 29. september

Se hele Debatten her.

– Var nervøs på forhånd

Etter at Debatten var over, var Hasic fornøyd med sin opptreden.

– Jeg var ganske nervøs på forhånd fordi jeg ikke har erfaring med å være med på TV-debatter. Nå etterpå føler jeg en lettelse over å ha fått frem mye av det jeg mener, sa hun.

Hun sier at hun stilte opp for at politikere og andre skulle få hvordan en som bruker nikab opplever det.

– Det er viktig at vi som bruker nikab blir hørt, også av politikere. Jeg føler at jeg snakker på vegne av mange, sier Leyla Hasic.

AKTUELT NÅ