Hopp til innhold

BP på tiltalebenken i New Orleans

I dag begynner rettssaken som skal avgjøre hvor mye oljeselskapet BP og resten av de involverte må betale for det katastrofale utslippet i Mexicogolfen i 2010.

BP-sjef Tony Hayward etter møtet i Det hvite hus

BPs toppsjef Tony Hayward ble kalt inn på teppet i Det hvite hus. Han trakk seg sommeren 2010.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Det britiske oljeselskapet har allerede inngått forlik i flere tusen søksmål i kjølvannet av lekkasjen, deriblant en rekordhøy bot på 4,5 milliarder dollar til amerikanske myndigheter.

I tillegg har BP betalt ut 7,8 milliarder dollar til sivilpersoner og bedrifter som ble rammet av oljeutslippet.

Når rettssaken begynner i New Orleans i delstaten Louisiana mandag morgen amerikansk tid, vil påtalemyndigheten forsøke å bevise at grov uaktsomhet var skyld i ulykken som kostet elleve mennesker livet.

En slik dom vil kunne øke bøtene for skader på miljøet til hele 17 milliarder dollar, nærmere 100 milliarder kroner.

Vil fordele skyld

Ifølge nyhetsbyrået AFP vil BP forsøke å skyve mye av skylda, og dermed kostnadene, over på operatøren Transocean og underentreprenøren Halliburton, som var ansvarlig for den ufullstendige konstruksjonen av «Deepwater Horizon».

– Grov uforstand er et veldig høyt krav, som BP mener ikke kan oppfylles i denne saken. Dette var en tragisk ulykke, som var et resultat av en rekke forskjellige årsaker og som omfatter flere parter, sier BPs talsmann Rupert Bondy.

Les også: Sparetiltak medvirket til oljekatastrofe

Det tok 87 dager å få stengt den lekkende oljebrønnen. I mellomtiden ble kystlinjene i fem delstater tilgriset, og fiske- og turistindustrien ble lammet.

Det er anslått at BP brukte over 14 milliarder dollar på oppryddingen, i tillegg til å utbetale ti milliarder til bedrifter, sivilpersoner og lokale myndigheter som ikke deltok i søksmålet.

Til tross for forliket som ble inngått i fjor er det fortsatt mange som krever erstatning. Blant dem er alt fra forsikringsselskaper og lokale myndigheter, til småbedrifter og casinoer.

Kan ta mange måneder

Den første fasen av rettssaken skal avgjøre årsaken og fordele skyld for selve ulykken. Dette er ventet å ta flere måneder.

Deretter skal retten slå fast nøyaktig hvor mye olje som ble sluppet ut, for å kunne regne ut bøtene for skadene på miljøet.

Amerikanske myndigheter gikk i forrige uke med på å ikke telle med de 810.000 fatene med olje som BP klarte å trekke ut av brønnen før det havnet i sjøen.

BP mener imidlertid at myndighetene fortsatt overdriver hvor mye olje som faktisk slapp ut med minst 20 prosent.

Den tredje og siste delen av rettssaken skal handle om miljømessige og økonomiske skader.

Les også: Må betala 200 milliardar for oljekatastrofen

Venter på penger

Flere amerikanske analytikere mener BP ikke har råd til å la saken gå til doms, og spekulerer i et mulig forlik før den tid.

– Vi vil gjerne unngå rettssaken og heller få penger til delstatene i området, men vi forstår at en ansvarsnedsettelse er nødvendig for å kunne inngå et forlik, sier direktør Brian Moore i miljøvernorganisasjonen National Audubon Society.

Delstatene Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida er med på søksmålet sammen med det amerikanske justisdepartementet og en rekke private bedrifter.

– Golfkysten har fortsatt problemer, og folk venter fortsatt på at BP skal bli holdt ansvarlig for den største miljøkatastrofen i landets historie. Folket føler ikke at de har oppnådd rettferdighet. Det gjenstår mye arbeid, sier Moore.

Les også: Oljemareritt lammet Louisiana – strever fortsatt to år etter
Les også: BP tilbake i Mexicogolfen