Hopp til innhold

Oljemareritt lammet Louisiana – strever fortsatt to år etter

To år etter oljekatastrofen i Mexicogolfen sliter den amerikanske delstaten Louisiana med å komme på fote igjen. Eksplosjonen om bord i boreriggen Deepwater Horizon lammet hverdagslivet til de lokale fiskerne.

østersfiske louisiana

Lossing av striesekker med østers på havna. I generasjoner har fiskere i Louisiana sørget for å skaffe amerikanere denne havets delikatesse.

Foto: Jon Gelius / NRK

Jon Gelius, USA

Denne sommeren ser fiskerne de første tegn til at både rekefisket og østersfisket tar seg opp igjen. Men tross lyspunktene, hviler det mørke skygger på havbunnen.

Morgengryets fangst er snart klar for levering. Rekefisker Roland Hinglin er tilbake igjen i sitt gamle yrke etter måneder med fangststopp da oljekatastrofen rammet havet hans utenfor Venice i Louisiana.

Oljekatastrofen Mexicogolfen

Rekefisker Roland Hinglin er optimist foran årets sesong.

Foto: Jon Gelius / NRK

Han er optimist foran årets sesong.

– Så langt ser det positivt ut. Fortsetter det slik, kan det bli et akseptabelt rekefiske denne sommeren, sier Hinglin til NRK.

Frykter for fremtiden

Vi treffer ham om bord i hans egen fiskebåt. Hinglin er oppvokst langs kysten av Louisiana og har i en mannsalder hatt sjøen som arbeidsplass.

Han er blant dem som allerede har fått utbetalt en engangserstatning fra oljeselskapet BP.

venice, louisiana

Fiskefangstene henges opp til allmenn beskuelse på havna i Venice.

Foto: Jon Gelius / NRK

Fortsatt har han en nagende frykt for fremtiden – en usikkerhet om langtidsvirkningen av oljeutslippet og bruken av kjemikaliene i hans eget fiskefarvann.

– Det er stadig en ukjent faktor. Til nå har det bare gått to år, og ingen vet hva langtidseffekten vil være. Det er nøkkelspørsmålet alle fortsatt venter et svar på, sier den erfarne rekefiskeren.

Fikk bekymringsmeldinger

Marerittet utspant seg 20. april for to år siden i Mexicogolfen utenfor kysten av Louisiana.

Eksplosjonen om bord i boreriggen Deepwater Horizon krevde 11 menneskeliv.

Riggen sank og oljeutblåsningen som fulgte varte i hele tre måneder. Fra havdypet strømmet hver eneste dag anslagsvis 50.000 fat olje rett ut i havet.

De fire delstatene Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida ble rammet. Alt fiske ble stanset og levebrødet for mange forsvant over natten.

En offisiell granskingsrapport slår fast at dårlig sementarbeid i tilknytning til oljebrønn nr. 252, den såkalte Macondo-brønnen, forårsaket utblåsningen.

Oljeselskapet BP skal ifølge granskingen ha fått bekymringsmeldinger om sviktende sikkerhetsoppfølging som ikke ble tatt alvorlig nok.

Erstatning

Noen uker etter oljekatastrofen ble BP tvunget til å avsette over 100 milliarder kroner i et erstatningsfond til dem som ble rammet.

Oljeselskapet har fått nærmere 1 million enkeltkrav fra folk som hevder seg skadelidt som følge av oljeutblåsningen.

I de unike våtmarksområdene ved kysten av Louisiana virker det som om sårene er leget på overflaten.

Alligatorer glir vaktsomme gjennom vannet, mens usikkerheten er knyttet til havbunnen og fortsatt funn av tjæreholdige tareballer i fiskegarn.

(Saken fortsetter)

østersfiske louisiana

Det lempes sekker med østers i Louisiana. Østersfiskerne er bekymret fordi de knapt finner nye, små østers.

Foto: Jon Gelius / NRK

Redusert østersfiske

På kaia et par mil unna leveres striesekker med ferske østers. I generasjoner har fiskere i Louisiana sørget for å skaffe denne havets delikatesse til amerikanere.

Også østersfiskerne ble tvunget til kai da oljekatastrofen skjedde. Nå, to år etter, sliter de med å losse like mange østers som før oljekatastrofen.

– Det er tøft og slett ikke slik det pleide å være. Det finnes nesten ingen små østers på havbunnen. Det er det største problemet, og vi vet ikke hva det skyldes, forteller kaptein Ronnie Kennary om bord i østersskuta «Galeb».

Ronnie Kennary østersfiske louisiana

Kaptein Ronnie Kennary sier østersfisket er tøft og slett ikke slik det pleide å være før oljeutblåsningen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Han og flere kolleger opplever at østersen som hentes opp alle er av samme mellomstore størrelse. De fisker knapt noen «babyer», små østers.

Frykten deres er at oljeutslippet og kjemikaliebruken etterpå kan ha hemmet vekstvilkårene for nye østers.

– Vi er redde for at det kan ta flere år å gjenreise østersbestanden, dersom det skulle vise seg at «babyene» ikke kommer, sier han.

Terry Alexis er en av Louisianas mest erfarne oppkjøpere av østers.

Han sier årets sesong ligger an til å bli 70 prosent av et normalår før oljeutblåsingen. Men den svært beskjedne tilveksten av nye østers bekymrer oppkjøperen.

– Dette er vår aller største bekymring. Det har gått to år nå og vi har knapt funnet nye østers. Hva skjer hvis det ikke gror frem tilvekst, hvor havner vi da om noen år med dette fisket, spør oppkjøperen – og har ikke selv noe svar.

(Saken fortsetter)

østersfiske louisiana

Oppkjøper Terry Alexis sier årets østersfiske ligger an til å bli 70 prosent av et normalår før oljekatastrofen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Oppsving i turisme

Louisiana

Hobbyfisker Greg Gibbs er ikke redd fir å spise fisken han tar utenfor kysten av Louisiana.

Foto: Jon Gelius / NRK

På havna i Venice er hobbyfisker Greg Gibbs tilbake fra sitt tokt. Sammen med familie tar han jevnlig turen fra nabostaten Tennessee, åtte timers kjøring unna, for å fange middagsmaten selv.

Hobbyfiskere og turister synes ikke å bekymre seg for om fisken de fisker kan være infisert av kjemikalier etter det omfattende oljeutslippet.

– «Moder Jord» ser ut til å ha en egen evne til å ta hånd om den typen forurensninger. Vi har ikke sett noen effekt av oljeutslippet, så lenge vi har fisket. Jeg er ikke bekymret for å spise fisken vi tar. Myndighetene her tester jevnlig vannkvaliteten og fisken for å sjekke etter spor av farlige stoffer, sier Gibbs til NRK.

Ryktet om gode fiskefangster har gitt oppsving i turismen igjen i Venice.

Hele 500 kilometer av kystlinjen utenfor Louisiana hadde fiskerestriksjoner i forbindelse med oljekatastrofen.

Nå er det fritt frem igjen for alle fiskere – og det er få som tenker på Deepwater Horizon-ulykken når fisken biter så villig igjen som i disse dager.

SISTE NYTT

Siste nytt