Hopp til innhold

BP tilbake i Mexicogolfen

Oljeselskapet BP fått nye millionkontrakter i Mexicogolfen. Selskapet var ansvarlig for oljekatastrofen i Mexicogolfen i fjor.

Deepwater Horizon

Da boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i fjor vår, kostet det 11 mennesker livet og førte til det verste oljeutslippet i amerikansk historie.

Foto: US Coast Guard / AP

Opprydningsarbeid i Mexicogolfen

Opprydningsarbeid i Mexicogolfen i 2010.

Foto: HO / Afp
En pelikan dekket av olje fra utslippet i Mexicogolfen

De første bildene skapte reaksjoner. Her er en pelikan dekket av olje fra utslippet i Mexicogolfen.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp
Fugl tilsølt i olje fra Mexicogolfen.

Fugl tilsølt i olje fra Mexicogolfen.

Foto: Charlie Riedel / Ap

BP skal offisielt tilbake til Mexicogolfen, melder det amerikanske innenriksdepartementet.

Da boreriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i fjor vår, kostet det 11 mennesker livet og førte til det verste oljeutslippet i amerikansk historie.

Selskapet har fått kontrakter for 27 millioner dollar for å lete etter olje Mexicogolfen.

Første kontraktene etter oljeutslippet

Det er det amerikanske innenriksdepartementet som har gitt BP kontrakten. Det til tross for at justisdepartementet i USA har saksøkt BP og holder selskapet ansvarlig for skader som ble påført under og etter oljelekkasjen i Mexicogolfen. Selskapet står også overfor flere sivile søksmål.

– Vi skal være aktive i alle aspektene når det gjelder Mexicogolfen. Vi har den største kontrakten, og vi godt leteutstyr, sier talsmann for BP, Daren Beaudu til AFP.

Selskapet Conocophilips og 18 andre selskaper fikk også kontrakter for å lete etter olje og gass i Mexicogolfen.

Kontraktene er de første som er gitt til oljeleting i Mexicogolfen etter det store oljeutslippet i april 2010.

12 selskaper involvert

Amerikanske myndigheter har anslått at mellom 35.000 og 60.000 fat olje lekket ut i havet fra den ødelagte oljebrønnen hver dag før de fikk tettet lekkasjen.

BP klarte etter flere mislykkede forsøk å sette en hette på rørledningen for å fange opp olje, men da hadde brønnen allerede lekket over fire millioner fat olje.

Rundt tolv selskaper var innblandet i operasjonen av Macondo-brønnen. Blant dem er noen av de største navnene innen oljeboring på dypt vann.

Kostet 234 mill.

BP lånte og opererte riggen. Det amerikanske oljeserviceselskapet Halliburton utviklet og leverte sementen som ble brukt til å forsegle brønnen. Transocean, verdens største selskap innen oljeboring offshore, eide utstyret og sørget for det meste av personellet.

BP har tidligere varslet at oljeutslippet i Mexicogolfen til sammen kommer til å koste 39,9 milliarder dollar, det tilsvarer nesten 234 milliarder norske kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt