Bolivias nest største innsjø har blitt en ørken

Den en gang over 2.500 kvadratkilometer store Pooposjøen er offisielt uttørket. Med den forsvant livsgrunnlaget til flere tusen mennesker og livene til flere hundre fugler og millionvis av fisk. – Det skyldes global oppvarming, forskere.

Pooposjøen uttørket Bolivia
Foto: USGS / Ap

Små fiskebåter ligger forlatt, tilsynelatende midt i en ørken, biller forsyner seg av de mange fiske- og fuglekadavrene som dekker store deler av landskapet, og under den sterke solen slåss måker om de siste restene i de små dammene som er igjen i.

Pooposjøen, en gang Bolivias nest største innsjø, ble offisielt erklært uttørket forrige måned.

– Vann for 40 dager siden

Området var befolket av et voksende gruvesamfunn, som var avhengig av vannet fra sjøen. Lokale landsbyer og samfunn som Untavi sørget for levebrødet gjennom fiske eller andre aktiviteter knyttet til Pooposjøens vannmasser, ifølge nyhetsbyrået Reuters som har besøkt området i Bolivias sørvestlige Oruro-departement.

Pooposjøen uttørket Bolivia

Et fiskekadaver ligger igjen som en påminnelse om at det for ikke lenge siden var vann og ikke ørken i området.

Foto: DAVID MERCADO / Reuters

– For bare 40 dager siden var det vann her, og flamingoene var her. Det var litt vann hvor det nå er noen små, mørke lapper igjen, sier Valerio Calle Rojas, en av de 150 fiskerne fra Untavi-samfunnet, til Reuters.

De fleste menneskene er nå borte med vannet, tvunget til å migrere. Når innsjøen har tørket ut har flere millioner fisk dødd. Fugler mistet også livsgrunnlaget sitt, og rundt 500, inkludert and og flamingoer, har dødd, viser studier.

Den lokale fiskeren har fem barn, og vurderer nå å gjøre det samme som to tredjedeler i hans samfunn – cirka 500 familier – har gjort de siste tre årene. Flytte og finne nye hjem i Bolivia, Argentina eller Chile.

Skyldes El Niño

For 3.700 meter over havet, i de knusktørre høyslettene til Andesfjellene, har Pooposjøen tidligere også vært offer for det lunefulle klimaet. Innsjøen tørket også for over 20 år siden i praksis ut. Men vannet begynte å stige igjen og dekket på sitt meste et område på over 2.500 kvadratkilometer. Dette skjer ikke igjen, mener forskere.

pooposjøen uttørket Bolivia

Fiskeren Abraham Fulguera viser frem sitt fiskerkort. Han jobber nå som bygningsarbeider i Untavi, mens andre har forlatt landsbyen. – Jeg håper vi ikke blir en spøkelsesby, sier han til nyhetsbyrået AP som også har besøkt det kriserammede området.

Foto: Juan Karita / Ap

Mens isbreene i Andesfjellene forsvinner, tar de med seg kilden til Pooposjøens vann. Men det er andre faktorer som også spiller inn. Tørke skapt av værfenomenet El Niño regnes som hovedårsaken.

– Før skjedde fenomenet hvert tiende år, og du hadde det i et år, så et til. Dermed hadde Pooposjøen åtte år med normalt klima, forteller Milton Perez, professor ved Universitetet i Oruro til Reuters.

Men på grunn av global oppvarming og stillehavsstrømmene, skjer El Niño-fenomenet nå hvert tredje år, ifølge professoren.

– Så ett år med El Niño og ett år med La Niña og ett år med normalt klima. Det er ikke nok for Pooposjøen til å komme seg, og det blir bare verre, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt